22 / 11 / 2024
fuzul

İstanbul'daki 1.5 milyon konut riskli!

İstanbul'daki 1.5 milyon konut riskli!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçen hafta TBMM Deprem Araştırma Komisyonu'nda yaptığı sunumda depremde riskli olan binalara ilişkin açıklamalarda bulundu. "İstanbul'umuzda da riskli 1,5 milyon konut var" diyen Kurum, bunların 300 bininin acil olarak dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.




Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçen hafta TBMM Deprem Araştırma Komisyonu'nda sunum yaptı. 

Deutsche Welle Türkçe'den Pelin Ünker'in haberine göre; Murat Kurum, Komisyon'da yaptığı sunumda Türkiye'deki riskli konut sayısına ilişkin de konuştu. 

İstanbul daki 1.5 milyon konut riskli!

Kurum, "Bugün ülkemizde 17 milyon bina, 28,6 milyon konut var. Yaklaşık 6,7 milyonu riskli. Bunun da yaklaşık 1,5 milyonunun acil dönüşüme girmesi gerekiyor. Yine depremin merkezi olan İstanbul'da 1,2 milyon bina ve 6,1 milyon konut, 1,1 milyon işyeri bulunuyor. İstanbul'umuzda da riskli 1,5 milyon konut var. Bunlardan da 300 binini çok acil bir şekilde, el birliğiyle dönüştürmemiz gerekiyor" açıklamasında bulundu.

Bakan'ın açıklamasına ilişkin konuşan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Mehmet Özhaseki'nin de 2017'de benzer bir açıklama yaptığını dile getirerek,"Sürekli yapacağız deniliyor ama söylemden öteye gidilmiyor. 2019'daki Silivri depreminde de, Elazığ'da da, geçen yılki izmir depreminde de benzer sözleri duyduk" dedi. 

 İstanbul daki 1.5 milyon konut riskli!

'Can güvenliğine öncelik'

Diğer yandan Suna, vatandaşın can güvenliğinin sağlanması için ani yıkılma tehlikesi bulunan binalara öncelik verilmesi gerektiğ görüşünü belirtti. 

İçişleri Bakanlığı'na bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) 7.5 büyüklüğündeki olası İstanbul depremi için 2018'de hazırladığı senaryo ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı senaryonun birbirine yakın sonuçlar içerdiğine vurgu yapan Suna, "AFAD diyor ki 45 bin bina aniden yıkılacak. İBB'nin senaryosunda da 48 bin bina deniyor. Demek ki rakamlar yakın. Yani 50 bin civarındaki binanın kamu eliyle yıkılıp orada yaşayan vatandaşlarımızın can güvenliklerinin sağlanması gerekir. Ama Sayın Bakan hâlâ bu rakamlardan bahsediyor. 200 bin, 300 bin binayı yıkıp yapmak demek işi ötelemek demektir" açıklamasında bulundu. 

 İstanbul daki 1.5 milyon konut riskli!

Suna, Bakan'ın sözünü ettiği 300 bin binanın arasında bulunan diğer yapıların da elbette dönüştürülmesi gerektiğine, fakat bunun uzun dönemli bir çalışma olabileceğine dikkat çekiyor. 

İstanbul'da her an bir deprem beklendiğini anımsatan uzmanlar, kentsel dönüşümün de yapı güvenliğini sağlamak için, kentin ihtiyacı olan bölgelerde şehircilik ilkelerine uygun olarak yapılması gerektiğine vurgu yapıyor.

Türkiye'deki 28 milyon bağımsız bölümden 6.7 milyonu riskli!

İstanbul depremi hangi ilçeleri etkileyecek?


Geri Dön