Arsa ve Arazi

90 milyon metrekarelik Hazine taşınmazı kiraya verilecek!

Tarım ve hayvancılığa destek sağlanması için 2022-2024 sürecinde tıbbi, çeşitli türlerde ağaçlandırma ve hayvancılık amaçlı kullanımı için toplamda 90 milyon metrekarelik büyüklükteki Hazine gayrimenkulünün kiralama ilanına çıkarılacağı belirtildi. AA muhabiri tarafından, 2022 senesinin bütçe rakamlarından yapılan derlemede, Hazinenin özel mülkiyetinde ya da devletin tasarruf ve hükmündeyer alan gayrimenkullerin hayvancılık ve tarım sektörlerine destek olunmasına ilişkin projelerde kullanımı sürdürülecek

Tarım ve hayvancılığa destek sağlanması için 2022-2024 sürecinde tıbbi, çeşitli türlerde ağaçlandırma ve hayvancılık amaçlı kullanımı için toplamda 90 milyon metrekarelik büyüklükteki Hazine gayrimenkulünün kiralama ilanına çıkarılacağı belirtildi.

AA muhabiri tarafından, 2022 senesinin bütçe rakamlarından yapılan derlemede, Hazinenin özel mülkiyetinde ya da devletin tasarruf ve hükmündeyer alan gayrimenkullerin hayvancılık ve tarım sektörlerine destek olunmasına ilişkin projelerde kullanımı sürdürülecek. 

Peki 2022-2024 sürecinde Hazine taşınmazları kiraya verilecek mi? Bu süreçte ne kadar büyüklükte Hazine taşınmazı kiraya verilecek? İşte merak edilen detaylar...

Hazine taşınmazlarında üretim gerçekleştiren çiftçilerin, Hazine arazilerini ecrimisil ödemek yerine kira sözleşmesi aracılığıyla kullanmasına imkan sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılırken buraya ait tarım arazilerinin, kullanıcılarına 10 seneye kadar doğrudan kiralanabildiği belirlendi. Kira tutarları da cari sene için tespit edilen ecrimisil tutarının yarısı üzerinden belirleniyor. Kira tutarlarının tahsil edilme zamanı da hasat sezonu da göz önünde bulundurularak sene sonunda tek seferde gerçekleştiriliyor.

Aynı zamanda kira zamanının bitiminde yükümlülüklerini yerine getiren kişilere süreyi tekrar uzatma ya da 10 sene boyunca kullananlara doğrudan satın alma imkanı sağlanıyor. Bu düzenlemeden faydalanmak için yaklaşık 180 bin çiftçi başvuru yaparken gerekli koşullara sahip 53,5 binden fazla çiftçiye 593 milyon metrekarlik taşınmaz kiralandı.

Aromatik, tıbbi ve süs bitki türlerindeki ithalat seviyesinin düşürülerek ülkemizde üretimi yapılmasının teşvik edilmesi amacıyla bunları yetiştirmeyi isteyenlere Hazine gayrimenkullerini kiralamada kolaylıklar sunuldu. Bu çerçevede Hazine gayrimenkullerinin belirlenmiş programlar kapsamında gerçek veya tüzel kişilere kiralaya verilmesiyle ilgili ilana sunulmasında çalışmaların devam edeceği de belirtildi. Aromatik ve tıbbi bitkiler ve süs bitkilerinin yetiştirilmesi amacıyla uygulamaya start verilen Ağustos 2018'den günümüze kadar yaklaşık 44 milyon metrekarelik taşınmaz için ilan verilirken; 30,1 milyon metrekarelik taşınmaz için kiralama işleminin gerçekleştirildiği belirtildi.

Anadolu Ajansı'ndan Deniz Çiçek Palabıyık'ın haberine göre; konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, başta badem ve ceviz olmak üzere, kızılçam, kavak, ceviz,  ladin, Antep fıstığı,  okaliptüs, akasya badem, kızılağaç, zeytin, fıstıkçamı, sedir, köknar, gibi türlerde de kiralamaları desteklemek için Hazine taşınmazlarının arz edilmesi çalışmaları da hız kesmeden devam ediyor. Geçtiğimiz iki senede 25,4 milyon metrekareden fazla alanın badem, ceviz, zeytin ve Antep fıstığı ilk sırada olacak şekilde ağaçlandırılma amaçlı ilana sunuldu ve 17,6 milyon metrekarelik gayrimenkul bu şekilde gerçek ve tüzel kişilere kiralandı.

Hazine taşınmazları ceviz, badem ve Antep fıstığı üretiminde kullanılacak

Badem, Antep fıstığı ve cevizin ülke içinde üretimine ivme kazandırılması için bu ürünlerin yetiştirilmesinde yüksek verim alınabilecek şehirlerin tespit edilmesine ilişkin çalışmalarda sürdürülecek ve Hazine gayrimenkulleri bu amaç kapsamında arz edilecek.

Büyük ve orta ölçekli hayvancılık yatırımlarında artış yaşanmasına ve yerli üretimin ivmelendirilmesine ilişkin destek verilmesi için Hazine gayrimenkulleri vatandaşların kullanımına açılıyor. Bu çerçevede son iki senelik süreçte 18,6 milyon metrekareden fazla alan hayvancılık için irtifak hakkı tesis edilecek şekilde ilana sunuldu.

2022-2024 sürecinde ilk sırada badem ve ceviz yer alacak şekilde tıbbi, süs ve aromatik bitkileri yetiştiriciliği, ağaçlandırma ve  hayvancılık amacıyla kiralanacak şekilde 90 milyon metrekarelik Hazine gayrimenkulü ilana çıkarılacak.

Yetersiz toprağı bulunan ve topraksız olan çiftçiler için tarımsal faaliyet göstermelerine imkan sunulması için nüfusa kayıtlı bulundukları ya da ikamet ettikleri mahalle ve köylerde yer alan Hazine taşınmazlarının 20 seneye kadar kiralanmasıyla ilgili proje kapsamında da 15 milyon metrekarelik Hazine arazisinin çiftçilere kiralandığı belirlendi. 2022-2024 arasında proje çerçevesinde 30 milyon metrekarelik tarım arazisi için ilan verilmesi planlanıyor. 

34,3 milyon metrekarelik Hazine arazisi rayiç bedelden kiraya verildi!

Yaklaşık 13 milyon metrekare Hazine arazisi kiraya verildi!