Hazine taşınmazlarına, 2B arazilere ve tasarruf finansman şirketlerine yeni düzenleme! Komisyonda onaylandı!
Hazine taşınmazlarının satışı ile kiralamasına, 2B alanlarında yer alan taşınmazlara, tasfiye edilen tasarruf finansman şirketlerine ilişkin düzenlemeleri de içeren yeni vergi ve ekonomi paketi komisyonda kabul edildi. İşte yeni paketin içeriği...
Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçerek kabul edildi.
Peki kanunla Hazine taşınmazlarının satışı ve kiralamasında ne gibi değişiklikler yapılacak? 2B alanlarında yer alan taşınmazların durumu ne olacak? Tasfiye edilen tasarruf finansman şirketlerine nasıl düzenleme getirilecek? İşte merak edilen tüm ayrıntılar...
Yeni vergi ve ekonomi paketi kapsamında, reklam yasağından vergği kaçakçılığına, muhtar ücretleri yükselişinden, imalat sanayi ile turizmde vergi müstesnasına pek çok düzenlemeye yer veriliyor.
Hazine taşınmazı satışında başvuru süresi uzuyor
-Yapı kayıt belgesi alınan yapıların üzerinde yer aldığı Hazine gayrimenkullerinin satışlarında başvuru süresi 31 Aralık 2022'ye kadar erteleniyor.
-Satış tutarının tümünün peşin ödenmesi durumunda yüzde 20, en az yarısının ödenmesi durumunda da yüzde 10 indirim yapılması öngörülüyor. Taksitle yapılan satışlarda ise yüzde 10 peşin ve 5 seneye kadar taksit imkanı sunulacak.
-Buradan elde edilen gelirlerin yüzde 25'lik kısmı Bakanlık tarafından hayata geçirilecek olan kentsel dönüşüm projelerinde gelir olarak kullanılacak.
-Ticari faaliyetlerde kullanılması amacıyla kiraya verilen gayrimenkuller Devlet İhale Kanunu kapsamındaki hülümler doğrultusunda ihale ile satılabilecek. İhale kapsamında, kiracılara öncelikli satın alma hakkı tanınacak.
Hazine gayrimenkullerinin kiralanması
Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile, hazine gayrimenkullerindeki irtifak hakları ve tanınacak kullanma izinlerindeki hasılat paylarıyla ilgili düzenleme yapılacak.
Bu kapsamda, toplam senelik hasılatın, diğer faaliyetlerden olağan gelir ve karlar ile olağandışı gelir ve karların toplamı aracılığıyla belirlenecek.
Hazine gayrimenkulündeki tesis 3. kişilere kiralanırsa, brüt kiranın yüzde biri hak lehtarından, kiracıdan ise senelik hasılattan hak lehtarına ödenen tutar çıkarıldıktan sonra yüzde 1 oranında pay alınacak.
İmar planı olmayan ya da imar planında tarımsal amaca ayrılan Hazine mülkiyetindeki tarım arazileri, 31 Aralık 2019 tarihinden önce en az 3 seneden beri tarımsal amaçla kullanan ve kullanımlarının sürdüğü kullanıcılara kiralanabilecek.
Bu kiralamada, ecrimisil tutarının yarısından 10 seneye kadar doğrudan kiralanabiliyor.
2022 ve 2023 senelerinde ihalesi gerçekleştirilen kamu konutlarının satışından elde edilen gelirler genel bütçeye kaydedilecek.
Hazine gayrimenkullerinin hak sahiplerine satışı nasıl olacak?
Üzerlerinde yerleşim yeri olması sebebiyle orman sınırları dışına çıkartılan gayrimenkullerin kadastrosu gerçekleştirilecek.
Kadastro tutanağı kapsamındaki byean hanesi bilgileri, tapu kütüğüne de aktarılacak ve hak sahipliği tespit edilecek.
Bu gayrimenkuller, 2/B alanlarındaki taşınmazların satış hükümleriyle kıyaslanarak hak sahiplerine doğrudan satılacak.
Tasfiye edilen tasarruf finansman şirketlerindeki sözleşmeler
Teklif kapsamında, tasfiye edilen tasarruf finansman şirketlerinin tasarruf dönemi müşterilerinin mağduriyetlerinin çözülmesiyle ilgili de düzenlemelere gidiliyor.
Peki o düzenlemeler neler?
-Tasarruf finansman şirketlerinin, tasarruf dönemindeki müşterilerine ait tasarruf finansman sözleşmeleri, Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman Ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu'na intibak sürecindeki ve/veya intibak sürecini tamamlayarak faaliyet izni verilen tasarruf finansman şirketlerine devredilecek.
-Devredilen sözleşmelerle birlikte müşterilere iade edilecek tasarruf tutarları Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu aracılığıyla şirketlere nakden ödenecek.
-Yapılacak sözleşme devirlerine ilişkin tasarruf tutarlarının tespitinde, devreden şirketin kayıt ve belgeleri esas alınacak. Devir kapsamına, hukuki süreci devam edenler hariç olmak üzere, devreden şirketin tasarruf dönemindeki tüm tasarruf finansman sözleşmeleri dahil olacak.
-Tasarruf finansman sözleşmesi, devredilen müşteri tarafından devralan şirkete sözleşme fesih talebinde bulunulması halinde, ilgili tasarruf finansman sözleşmesi, devreden şirkete iade edilecek.
-İade edilen tasarruf finansman sözleşmesine ilişkin tasarruf tutarı tasfiye masası tarafından sıra cetveline tabi olmaksızın bir ay içinde müşteriye nakden ve defaten ödenecek.
-Sözleşmesini devralan şirkette devam ettirmek isteyen müşterinin tasarruf tutarı, devralan şirketin talebi üzerine tasfiye masası tarafından devralan şirkete mutabakat tarihinden itibaren bir ay içinde nakden ve defaten ödenecek.
-Tasfiye masası tarafından devralan şirkete ödenecek tutar, müşterinin devreden şirkete ödemiş olduğu tasarruf tutarı ile sınırlı olacak.
-Devralan şirket ile yeni tasarruf finansman sözleşmesi imzalayan müşterilere tahsisat yapılabilmesi için, yeni sözleşmenin imzalandığı tarihte sözleşme tutarının yüzde 40'ı kadar tasarruf yapılmış olması ve tasarruf ödemesi yapılan sürenin, toplam sözleşme süresinin beşte ikisine ulaşmış olması zorunlu olacak.
Hazine taşınmazlarının satışında yüzde 20 indirim!
Yatırımcılara Hazine'den 10.6 milyar TL'lik arazi desteği müjdesi!
Binlerce Evim mağduruna asgari yüzde 40 şoku!