Arsa ve Arazi

Hazine arazileri için yeni düzenleme! Kiracılara öncelik, 5 taksit ve yüzde 20 indirim avantajı!

TBMM'ye sunulan torba teklif kapsamında, hazine gayrimenkullerinin kiralanmasına ve satışlarına düzenleme yapılıyor. Bu kapsamda kiracılara öncelik tanınması planlanırken, satışlarda da 5 taksit ve yüzde 20 indirim avantajı sunulması öngörülüyor... AK Parti tarafından TBMM’ye sunulan torba teklif kapsamında, Hazine arazilerinin satışına ve kiralanmasına ilişkin yönelik yeni düzenlemeler yapılması planlanıyor

Hazine arazilerilerinin ve gayrimenkullerinin satışına hız kazandırılması ve ekonomiye kazandırılması na ilişkin önemli bir hamle yapılıyor. AK Parti tarafından TBMM’ye sunulan torba teklif kapsamında, Hazine arazilerinin satışına ve kiralanmasına ilişkin yönelik yeni düzenlemeler yapılması planlanıyor.

Peki teklif kapsamında Hazine arazilerinin satışına ve kiralanmasına ilişkin hangi değişiklikler ve düzenlemeler öngörüldü? İşte ayrıntılar...

 

Teklife göre; yapı kayıt belgesi alınmış olan yapıların yer aldığı hazine gayrimenkullerinin satışına ilişkin başvuruların süresi 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatılması öngörüldü. 

PEŞİN ALANA YÜZDE 20 İNDİRİM

Satış tutarının hepsinin peşin ödenmesi durumunda yüzde 20, en az yarısının ödemesinin yapılması durumunda yüzde 10 indirim yapılacak. Taksitli satış kapsamında da, satış tutarının en az yüzde 10’unun peşin ödenmesi gerekirken, kalan tutar da 5 seneye kadar taksit yapılabilecek. Taksit miktarları kapsamında kanuni faiz oranının yarısı uygulamaya alınacak. 

Elde edilen kazançların yüzde 25’i Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek olan dönüşüm projeleri özel hesabına gelir şeklinde geçirilecek. Geriye kalan tutar da genel bütçeye gelir olarak yazılacak. Hazine gayrimenkullerinin rayiç tutar üzerinden doğrudan satışları kapsamında, satış tutarının peşin ödenmesi durumunda satış tutarına da yüzde 20 indirim yapılcak. Mahallî idarelere ya da sosyal güvenlik kurumlarına ait olan dairelerin satışından kazanılan gelirler hariç olacak şekilde 2022 ve 2023 senelerinde ihalesi gerçekleştirilen kamu konutları satışından elde edilen kazançlar da genel bütçeye gelir olarak yazılacak.

ÖNCELİK KİRACILARA VERİLECEK

Ticari faaliyetlerde kullanılması amacıyla kiralanan gayrimenkullerin, ihale usulü ile satışı yapılabilecek. İhalenin gerçekleştirildiği tarihte en az üç sene süreyle gayrimenkulleri sözleşme kapsamında kullanan kiracılara, öncelikli şekilde satın alma hakkı tanınacak. Bu satışlar kapsamında da peşin ödemelerde yüzde 20 oranında indirim fırsatı bulunacak. 

KİRADAN VE HASILATTAN PAY

İrtifak hakkı olan ya da kullanma izni tanınan hazine gayrimenkulündeki tesisin tamamının ya da bir bölümünün hak lehtarınca üçüncü kişilere kiralanması duurmunda, brüt kiranın yüzde 1’lik kısmı, kiracıdan ise toplam senelik hasılattan hak lehtarına ödenen kira tutarı düşülerek, kalan miktar üzerinden yüzde 1 oranında ayrıca pay alınması öngörülüyor. Kiracılardan alınamayan hasılat paylarının da hak lehtarından tahsil edilmesi planlanıyor. Sürdürülen faaliyetin niteliği gereğince senelik hasılatının belirlenememesi halinde hak lehtarından cari yıl irtifak hakkı ya da kullanma izni tutarı, kiracılardan ise hak lehtarına ödenen cari sene kira tutarı üzerinden yüzde 20 pay alınacağı belirtildi. 

2/B İÇİN YENİ BAŞVURU İMKANI

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre; 2/B alanlarında yer alan gayrimenkuller ile hazineye ait tarım arazilerinin satışı kapsamında, süresiinde başvuruda bulunmayanların başvuru süresi, kendilerine yollanan tebligatta ifade edilen bedeli süresinde ödeme süresi, taksitli satışlarda sözleşmesinde tespit edilen taksitlerin 2'den çoğunu vadesinde ödemeyenlerin ödeme zamanı da 31 Aralık 2022'ye kadar uzatılacak. Üzerinde yerleşim yeri olması sebebiyle orman sınırları dışına alınan ve tapuda hazine adına tescil edilen gayrimenkullerden; kadastrosu yapılan ve 2/B alanlarında bulunan alanlar da hak sahiplerine satılacak.

Hazine taşınmazlarının satışında yüzde 20 indirim!

20 milyon metrekare hazine arazisi yüzde 75 hibe desteğiyle kiraya verilecek!

2022'de 20 milyon metrekarelik Hazine arazisi kiraya verilecek!

90 milyon metrekarelik Hazine taşınmazı kiraya verilecek!