30 / 04 / 2024

90 milyon metrekarelik Hazine taşınmazı kiraya verilecek!

90 milyon metrekarelik Hazine taşınmazı kiraya verilecek!

Tarım ve hayvancılığa destek sağlanması için 2022-2024 sürecinde tıbbi, çeşitli türlerde ağaçlandırma ve hayvancılık amaçlı kullanımı için toplamda 90 milyon metrekarelik büyüklükteki Hazine gayrimenkulünün kiralama ilanına çıkarılacağı belirtildi.



Hazine taşınmazlarında üretim gerçekleştiren çiftçilerin, Hazine arazilerini ecrimisil ödemek yerine kira sözleşmesi aracılığıyla kullanmasına imkan sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılırken buraya ait tarım arazilerinin, kullanıcılarına 10 seneye kadar doğrudan kiralanabildiği belirlendi. Kira tutarları da cari sene için tespit edilen ecrimisil tutarının yarısı üzerinden belirleniyor. Kira tutarlarının tahsil edilme zamanı da hasat sezonu da göz önünde bulundurularak sene sonunda tek seferde gerçekleştiriliyor.

90 milyon metrekarelik Hazine taşınmazı kiraya verilecek!

Aynı zamanda kira zamanının bitiminde yükümlülüklerini yerine getiren kişilere süreyi tekrar uzatma ya da 10 sene boyunca kullananlara doğrudan satın alma imkanı sağlanıyor. Bu düzenlemeden faydalanmak için yaklaşık 180 bin çiftçi başvuru yaparken gerekli koşullara sahip 53,5 binden fazla çiftçiye 593 milyon metrekarlik taşınmaz kiralandı.

Aromatik, tıbbi ve süs bitki türlerindeki ithalat seviyesinin düşürülerek ülkemizde üretimi yapılmasının teşvik edilmesi amacıyla bunları yetiştirmeyi isteyenlere Hazine gayrimenkullerini kiralamada kolaylıklar sunuldu. Bu çerçevede Hazine gayrimenkullerinin belirlenmiş programlar kapsamında gerçek veya tüzel kişilere kiralaya verilmesiyle ilgili ilana sunulmasında çalışmaların devam edeceği de belirtildi. Aromatik ve tıbbi bitkiler ve süs bitkilerinin yetiştirilmesi amacıyla uygulamaya start verilen Ağustos 2018'den günümüze kadar yaklaşık 44 milyon metrekarelik taşınmaz için ilan verilirken; 30,1 milyon metrekarelik taşınmaz için kiralama işleminin gerçekleştirildiği belirtildi.


Geri Dön