08 / 05 / 2024

98 bin kişi işsiz kalabilir! O şart yılbaşından sonra getiriliyor! İşte detaylar!

98 bin kişi işsiz kalabilir! O şart yılbaşından sonra getiriliyor! İşte detaylar!

Mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu valeler için getirildi. Mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu yılbaşından sonra aktif olacak. İşte detaylar!



Valelere mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu getirildi. Ama ülke genelindeki yaklaşık 100 bin valeden şimdiye kadar yalnızca 2 bin 21'i yeterlilik belgesini aldı. Valeler kritik tarih de yaklaşmaya başladı. Resmi Gazete'de 25 Aralık 2020 yılında yayımlanan, yürürlüğe ise 1 Temmuz 2021 yılında giren "İşletmeler ve İşyerlerinin Araç Park Hizmetlerinin (Vale) Yürütülmesine Dair Yönetmelik" ile valelere Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun hazırladığı mesleki yeterlilik belgesine sahip olma zorunluluğu getirildi.

1 OCAK 2023 İTİBARIYLA ÇALIŞTIRILMAYACAK

Bahsi geçen yönetmelikte, mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmayan valelerin 1 Ocak 2023 itibarıyla çalıştırılmayacağı duyuruldu. MYK verileri ışığında; bu sene 2 bin 410 vale görevlisi, yeterlilik belgesi almak için yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına sınav başvurusunda bulundu.

SADECE 2 BİN 21 VALE YETERLİLİK BELGESİNE SAHİP!

Gerekli şartları sağladığı belirlenen 2 bin 21 vale yeterlilik belgesi almaya hak kazandı.

ARANAN ŞARTLAR NELERDİR?

Kişilerin bu belgeye sahip olabilmesi için öncelikle yeterlilik sınavına giriş şartlarını karşılaması gerekiyor. Buna göre, valelerde asgari B sınıfı ehliyete ve yetkili merkezden alınan "Psikoteknik Test Raporu"na sahip olma şartları aranıyor. Buna ek olarak da bu kişilerin Türk Ceza Kanunu'nda yer alan "cinsel saldırı", "çocuk istismarı", "reşit olmayan kişilerle cinsel ilişki", "kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma”. "uyuşturucu, uyarıcı madde imal ve ticareti", "uyuşturucu ya da uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma", "kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak", "fuhuş" ile Kabahatler Kanunu'nda yer alan "sarhoşluk" suçlarından affa uğramış olsa bile hüküm giymemiş olması gerekmektedir.

BELGEYİ ALMAYANLARA YAPTIRIM UYGULANACAK!

Yılbaşından sonra uygulamaya alınacak düzenlemeye aykırı hareket eden kişiler hakkında, ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydı ile Kabahatler Kanunu uyarınca idari yaptırım uygulanacak. Tüm Vale Şirketleri ve Çalışanları Derneği verilerine göre, ülkede yaklaşık 100 bin vale görevlisi hizmet vermektedir.

İstanbul’daki bir gökdelen daha icra yüzünden elden çıkarılıyor! İşte detaylar!

Bankada param varsa evde bakım maaşı kesilir mi? İşte yanıtlar!

2023 yılı için yatırımcılara mesaj var! Portföy ağırlığınız böyle olmalı! İşte detaylar!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön