09 / 05 / 2024

A düzeyi referans belgesi nedir?

A düzeyi referans belgesi nedir?

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Referans Belgesi Yönetmeliği gereğince referans belgesi; bilgisi, uygulamaları, özgün katkıları, başarısı ve deneyim birikimine göre C, B ve A düzeylerinde veriliyor. Peki, A düzeyi referans belgesi nedir?



A düzeyi referans belgesi nedir?

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Referans Belgesi Yönetmeliği; İnşaat Mühendisleri Odasına kayıtlı üyelerin isteği ve başvurusu üzerine; mesleki etkinliklerini, meslek etiği, deneyim, birikim ve yeterlilikleri doğrultusunda değerlendirerek, uzmanlık ve uğraş konularına göre referans belgesi vermeyi amaçlıyor.


Meslek bilgisi ve meslek deneyimi ile bir mühendisin ulaştığı mesleki birikimi belirten, bu Yönetmelik uyarınca verilecek C, B, A düzeylerindeki belge, referans belgesi olarak karşımıza çıkıyor.


Referans Belgesi; bilgisi, uygulamaları, özgün katkıları, başarısı ve deneyim birikimine göre C, B ve A düzeylerinde verilir. Peki, A düzeyi referans belgesi nedir?


A Düzeyi Referans Belgesi başvuru koşulları

MADDE 9 – (1) A Düzeyi Referans Belgesi başvurusu yapabilmek için aşağıda belirtilen koşulları yerine getirmiş olmak gerekir.


a) En az yirmi yıldan beri Oda’ya kayıtlı üye olmak ya da en az yedi yıldan beri Oda’ya kayıtlı üye olmak ve bu Yönetmeliğin 12 nci maddesinin ikinci fıkrasında tarif edilen A Düzeyi Referans Belgesi Sınavları’na katılmak,


b) Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen uzmanlık alanlarından birinde, en az (a) bendinde belirtilen süre kadar mühendislik deneyimi sahibi olmak ve bu hizmetleri belgelemek; yüksek lisans ve/veya doktora derecesi almış olup da kendi uzmanlık alanında Referans Belgesi başvurusunda bulunan adaylar için bu süreler, yüksek lisansda bir, doktorada iki yıl indirilir,


c) Bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) ve (ç) bentlerindeki koşulları sağlamak.



TMMOB İnşaat mühendisleri odası referans belgesi yönetmeliği tam metni!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön