04 / 05 / 2024

Enerji verimliliği belgesi nedir?

Enerji verimliliği belgesi nedir?

Enerji verimliliği, binalarda yaşam standardı ve hizmet kalitesinin; endüstriyel işletmelerde ise üretim kalitesinin düşüşüne yol açmadan enerji tüketiminin azaltılması olarak tanımlanıyor. Peki enerji verimliliği belgesi nedir?



Enerji verimliliği belgesi nedir?

Binalarda yaşam standardı ve hizmet kalitesinin, endüstriyel işletmelerde ise üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan enerji tüketiminin azaltılması, enerji verimliliği olarak tanımlanıyor.


Enerji verimliliği belgesi ise; Asgarî olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgeyi ifade ediyor.


Binalarda enerji verimliliği belgesi ile ilgili yasal hükümler, 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği kapsamında yer alıyor.


Enerji verimliliği belgesi; Konutlar,(Müstakil Konut, Apartman,Rezidans); Ofisler; Eğitim binaları; Sağlık binaları; Oteller; Alışveriş ve ticaret merkezleri 

gibi bina tipolojilerindeki mevcut ve yeni binaların enerji performansını değerlendirmek için kullanılıyor. 


Buna göre; Enerji kaynaklarının ve enerjinin verimli kullanılmasını sağlamak üzere yürütülen eğitim, etüt, ölçüm, izleme, planlama ve uygulama faaliyetleri enerji yönetimi olarak tanımlanıyor.


Binaların enerji performansı nasıl belirlenir? 

Bir binanın enerji performansının belirlenmesi; 

a) Binanın m2 başına düşen yıllık enerji tüketiminin belirlenmesi, 

b) Bu değere göre CO2 salımının hesaplanması, 

c) Bu değerlerin referans bir bina’nınki ile kıyaslanması, 

d) Kıyaslama sonucuna göre binanın A-G arası bir enerji sınıfına yerleştirilmesi ile gerçekleşir. 



Bina enerji performans sınıflandırması!



Geri Dön