28 / 04 / 2024

Enerji verimliliği yetkilendirme sözleşmesi!

Enerji verimliliği yetkilendirme sözleşmesi!

Enerji verimliliği yetkilendirme sözleşme örneği, Enerji verimliliği hizmetlerini yürütecek kurum ve kuruluşlara yetki belgesi verilmesi hakkında tebliğin ek bölümünde yer alıyor. İşte enerji verimliliği yetkilendirme sözleşmesi...



Enerji verimliliği yetkilendirme sözleşmesi!


YETKİLENDİRME SÖZLEŞMESİ


MADDE 1- (1) İşbu Sözleşme, bir tarafta .........................   (bundan sonra “................. ” olarak anılacaktır) ile diğer tarafta ...................  (bundan sonra “ŞİRKET” olarak anılacaktır) arasında aşağıda yazılı şartlar dahilinde akdedilmiştir.


Taraflara ilişkin bilgiler ve tebligat

MADDE 2- 

(1) GENEL MÜDÜRLÜK: 

Posta Adresi:   

Tel No:  

Faks No:  

Elektronik Posta Adresi


(2) İŞLETME:

Posta Adresi:

Tel No:

Faks No:

Elektronik Posta Adresi:

(3) İşbu Sözleşme kapsamındaki elektronik ortam da dâhil tüm tebligat, 11/02/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü veya memur vasıtasıyla yapılır.


(4) Her iki taraf birinci ve ikinci fıkrada belirtilen adreslerini tebligat adresleri olarak kabul etmişlerdir. Tebligat, ilgili tarafa bilinen en son adresinde yapılır. Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır. Şu kadar ki; tebliğ yapılacak tarafın müracaatı veya kabulü şartiyle her yerde tebligat yapılması caizdir.


(5) Tebligata elverişli bir elektronik adres vererek bu adrese tebligat yapılmasını isteyen tarafa, elektronik yolla tebligat yapılabilir. Elektronik yolla tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması hâlinde 7201 sayılı Tebligat Kanununda belirtilen diğer usullerle tebligat yapılır. Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.


(6) Burada düzenlenmeyen hususlarda 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümleri uygulanır.


Tanımlar ve kısaltmalar 

MADDE 3- (1) Aksi bu Sözleşmede açıkça belirtilmedikçe, bu Sözleşmede yer alan terim, kavram ve kısaltmaların, enerji verimliliğine ilişkin mevzuatta tanımlanan anlamları esas alınır. 

Sözleşmenin konusu, amacı ve kapsamı

MADDE 4- (1) İşbu Sözleşmenin konusu, 18/4/2007 tarihli ve 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanununun 5 inci maddesi uyarınca yetki belgesi almak isteyen ŞİRKET’in başvurusu üzerine verilen yetki belgesi kapsamındaki faaliyetlerin yürütülmesine yönelik;

d) Temel ilkelerin, 

e) Hak ve yükümlülüklerin,

f) Uygulama ilişkin usûl ve esasların belirlenmesi olup, yetki belgesi kapsamındaki faaliyetlerin enerji verimliliği mevzuatına uygun olarak gerçekleştirilmesinin sağlanması amaçlanmıştır.

(2)İşbu Sözleşme, 18/4/2007 tarihli ve 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında ŞİRKET tarafından yürütülecek aşağıdaki faaliyetleri kapsar.

a)Etüt, proje ve danışmanlık faaliyeti 

1).....................1 (.....2 )

b)Enerji yöneticisi eğitim faaliyeti 3

Genel esaslar

MADDE 5- (1) ŞİRKET, işbu Sözleşme kapsamındaki faaliyetleri yürütülmesinde aşağıdaki usul ve esaslara uyar.

a)Genel hususlar

1)ŞİRKET, 18/4/2007 tarihli ve 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu, 27/10/2011 tarihli ve 28097 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik, ve bu Kanun ve Yönetmelik uygulamalarına yönelik Bakanlık tarafından yürürlüğe konulan yönetmelik, tebliğ, genelge ve benzeri diğer ikincil mevzuat hükümlerine, Enerji Verimliliği Koordinasyon Kurulu kararlarına, genel hukuka ve yürürlükteki mevzuata aykırı olmamak kaydıyla GENEL MÜDÜRLÜK tarafından yapılan yazılı bildirimlere, yetki belgesi kapsamındaki faaliyetinin gerektirdiği diğer mevzuat hükümlerine ve bu Sözleşme hükümlerine uyar. 

2) ŞİRKET, yetki belgesi kapsamı dışında faaliyette bulunamaz.

3)ŞİRKET, GENEL MÜDÜRLÜK tarafından talep edildiğinde, yetki belgesi kapsamındaki faaliyetler ile her türlü bilgi ve belgeleri GENEL MÜDÜRLÜĞE sunar, GENEL MÜDÜRLÜK tarafından yerinde yapılacak inceleme ve denetim çalışmalarında gerekli koşulları sağlar.

4)ŞİRKET, yetki belgesi kapsamındaki çalışmaları sırasında elde ettiği ve kursiyerlerin,

kursiyerlerin çalıştığı işyerlerinin veya hizmet verilen diğer müşterilerinin ticari ilişkilerine zarar verecek ticari sırların gizliliğine riayet eder, bu bilgileri kendisinin veya başkalarının lehine kullanamaz.

5)ŞİRKET, her yıl Ocak ayı sonuna kadar .................. 4 e yetki belgesi kapsamında bir önceki yılda gerçekleştirdiği faaliyetlerle ilgili faaliyet raporu sunar. ŞIRKET tarafından yapılan etüt raporları ve hazırlanan projeler faaliyet raporlarının ayrılmaz bir parçası ve ekidir. Etüt, proje ve danışmanlık hizmetlerinde kullanılan cihazların listesi ve cihazların kalibrasyon durumları ile ilgili güncel belgeler de etüt raporlarının ve projelerin ayrılmaz bir parçası ve ekidir.

6)ŞİRKET, mevzuat değişikliklerini ve GENEL MÜDÜRLÜK tarafından yapılan duyuruları güncel olarak takip eder, uygulama için gerekli tedbirleri zamanında alır ve uygular.

7)ŞİRKET, yetki belgesi kapsamındaki faaliyetleri sırasında, can ve mal kaybına sebep olunmaması ve işçi sağlığı ve iş güvenliği için gereken tedbirleri alır. 

8)ŞİRKET, yetki belgesi kapsamındaki faaliyetler dolayısıyla üçüncü kişilere karşı vereceği zararlardan sorumludur. 

9)ŞİRKET, yetki belgesi verilmesine esas teşkil eden personel ve donanım altyapısında olan değişiklikleri otuz takvim günü içinde Genel Müdürlüğe bildirir. 

10)ŞİRKET, yetki belgesi kapsamındaki faaliyetlerde genel ahlaka ve etik kurallara uygun davranır. 

b)Etüt, proje ve danışmanlık faaliyetleri

1)ŞİRKET, müşterileri ile yaptığı uygulama anlaşması kapsamında garanti ettiği enerji tasarruf miktarını, uygulama anlaşmasında tanımlanmış yöntem ve kriterlere uygun olarak Genel Müdürlük tarafından yapılacak veya yaptırılacak ölçüm ve/veya hesaplamalara göre müşterisinin ve yetkilendirildiği kurumun temsilcileri huzurunda kanıtlamakla yükümlüdür.

2)ŞİRKET, uygulama anlaşmaları kapsamında ölçümlerle kanıtlanan tasarruf miktarlarını Genel Müdürlüğe bildirir.

c)Eğitim faaliyetleri 1

1)ŞİRKET, bir sonraki yıl için planladığı eğitim programını Aralık ayında GENEL MÜDÜRLÜĞE bildirir, yıl içinde planladığı eğitim programlarını da en az otuz takvim günü öncesinden GENEL MÜDÜRLÜĞE bildirir.

2)ŞİRKET, uygulamalı eğitim faaliyetlerine katılan kursiyerlerin sicilini tutar, bu kapsamda aşağıdaki belgelerin bulunmasını sağlar.

aa)Kayıt belgesi, 

bb)Kursiyer bilgi formu, 

cc)Nüfus cüzdanı fotokopisi 

çç)Diploma veya çıkış belgesi fotokopisi (Noter onaylı veya veren eğitim kurumunca onaylanmış olması veya KURUM yetkilisi tarafından “Aslı Görülmüştür.” İbaresi ile onaylanmış olması gerekir.)

dd)Eğitim bedeli dekontu, 

ee)2 adet vesikalık fotoğraf, 

3)Düzenlenen her bir eğitim için en az aşağıdaki belgeleri içeren bir dosya düzenlenir.

aa) Eğitim değerlendirme formu, 

bb)Devam çizelgesi, 

4)ŞİRKET, (2) ve (3) numaralı alt bentlerde yer alan belgeleri ve dosyaları hazır bulundurur ve istenmesi halinde .................. 2 e ve/veya GENEL MÜDÜRLÜĞE sunar.

5)Uygulamalı eğitimlerin yetki belgesi verilmesi aşamasında gösterilen mekanların dışında bir yerde yapılmak istenmesi halinde, ŞİRKET önceden ve yazılı olarak .................. 3 ün uygun görüşünü alır. 

6)ŞİRKET, enerji yöneticisi eğitimlerini .................. 4 e sunduğu programa uygun olarak ve beyan ettiği eğitici kadrosu eli ile yürütür.

ö) ŞİRKET, yetki belgesi kapsamındaki faaliyetlerinde genel ahlâka ve etik kurallara uygun davranır.

Hizmet alımı

MADDE 6- (1) ŞİRKET; yetki belgesi kapsamındaki faaliyetleri kapsamında aşağıda şekilde hizmet alımı yapabilir. 

a)ŞİRKET, yetki belgesi kapsamındaki uygulamalı eğitim faaliyetlerinde 27/10/2011 tarihli ve 28097 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik kapsamında tanımlanan niteliklere sahip, kendi personeli olmayan kişileri eğitici olarak görevlendirebilir.

b)Etüt, proje ve danışmanlık hizmetlerinin yürütülmesinde işin tamamlanabilmesi için çözüm ortaklarından hizmet alabilir. 

c)ŞİRKET’in diğer kişilerden hizmet alması ŞİRKET’in yükümlülüklerini ortadan kaldırmaz, yetki belgesi kapsamındaki yükümlülüklerinin devri anlamına gelmez.


Yetki belgesi ve enerji yöneticisi sertifikası bedelleri

MADDE 7- (1) ŞİRKET, yetki belgesi bedelini ve enerji yöneticisi sertifikası bedelinin yüzde onundan fazla olmamak kaydıyla Kurul tarafından belirlenen bölümünü .................. 1 e öder. Yetki belgesi bedeli ödenmedikçe, yetki belgesi düzenlenmez, verilmez ve işbu Sözleşme hükümsüz sayılır.

Yetki belgesinin tadili

MADDE 8- (1) Yetki belgesi mevzuat değişikliği veya kapsam değişikliği durumlarında işbu Sözleşme yenilenmek veya ek sözleşme düzenlenmek suretiyle tadil edilebilir. Yetki belgesi sahibi ŞİRKET’in yetki belgesi tadilinden doğan yeni ve/veya ilave yükümlülükleri yerine getirebilmesi için belirli bir süreye ihtiyaç duyması halinde, ŞİRKET’e bir yıldan fazla olmamak üzere istediği kadar süre tanınır. ŞİRKET, bu süre zarfında işbu Sözleşme kapsamındaki faaliyetlerine devam edebilir. 

(2) Yetki belgesi tadili yetki belgesinin geçerlilik süresini etkilemez.

(3)Yetki belgesi tadilinde, yetki belgesi bedeli alınmaz.

Yetki belgesinin yenilenmesi

MADDE 9- (1) ŞİRKET, yetki belgesi yenileme talebini yetki belgesinin geçerlilik süresinin bitiminden önceki son başvuru döneminde, belgeyi aldıkları .................. 2 e yazılı olarak bildirir. ŞİRKET’in yetki belgesi, işbu Sözleşme yenilenmek ve yetki belgesi bedeli alınmak suretiyle, belgeyi aldıkları .................. 3 tarafından yenilenir. Bu durumda yenilenen yetki belgesinin ve sözleşmenin geçerlilik süresi bir önceki yetki belgesinin geçerlilik süresinin bitimini takip eden günden itibaren üç yıldır.

(2)Yetki belgesinin Genel Müdürlüğe veya yetkili bir başka üniversiteye veya meslek odasına yeniletilmek istenmesi halinde, dosyası kendisine iade edilmez, bu durumda ŞİRKET başvuru dosyasını yeniden hazırlar.

Yetki belgesi kapsamındaki hakların devir ve temliki

MADDE 10- (1) ŞİRKET, işbu Sözleşme ile elde ettiği haklarını üçüncü şahıslara devir ve temlik edemez. 

İzleme ve denetim

MADDE 11- (1) İşbu Sözleşme kapsamına giren konulardaki faaliyetlerin enerji verimliliği mevzuatına uygun şekilde yürütülüp yürütülmediği, Bakanlık tarafından yürürlüğe konulan Tebliğ ile belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde .................. 4 tarafından izlenir ve denetlenir. 

(2)GENEL MÜDÜRLÜK, ŞİRKET’in yetki belgesi kapsamındaki faaliyetlerini izlemeye, yerinde incelemeye ve denetlemeye yetkilidir.

Yetki belgesinin iptali

MADDE 12- (1) Yetki belgesi 18/4/2007 tarihli ve 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendi uyarınca aşağıdaki durumlarda .................. 5 tarafından iptal edilir.

a)Yetki belgesi için yapılan başvuru sırasında, belge verilmesinde aranan şartlar konusunda, gerçek dışı belge sunulduğunun veya yanıltıcı bilgi verildiğinin tespit edilmesi,

b)Yetki süresince yetki belgesi verilmesini etkileyecek şartlardaki değişikliklerin .................. 6 bildirilmemesi,

c)Yetki belgesi verilmesine esas olan şartların yetki belgesinin yürürlüğü sırasında ortadan kalktığının veya bu şartların baştan mevcut olmadığının saptanması,

ç)Yetki belgesi kapsamı dışında faaliyet gösterildiğinin saptanması halinde yapılan ihtara rağmen kapsam dışı faaliyetin tekrarlanması,

d).................. 1 veya GENEL MÜDÜRLÜK tarafından yapılan denetimler sonucu, ŞİRKET’in yetki belgesi kapsamındaki faaliyetini yürütebilmesini ve/veya üstlenmiş olduğu yükümlülüklerini yerine getirmesini gerekli kılan ve yetki belgesi verilmesine esas teşkil eden altyapısının bozulduğunun, ŞİRKET’in savunması da alınmak suretiyle hazırlanan denetim raporlarıyla tespit edilmesi, 

e)ŞİRKET‘in, yazılı olarak ihtar edilen konudaki aykırılığı altı aydan fazla olmamak üzere GENEL MÜDÜRLÜK tarafından verilen süre zarfında gidermemesi

f)İşbu Sözleşmede belirtilen yükümlülüklerden herhangi birinin yerine getirilmemesi.

(3) Yetki belgesinin yukarıda sayılan nedenler ve/veya ŞİRKET’in kusuru nedeniyle iptal edilmesi halinde herhangi bir hak ve tazminat talebinde bulunulamaz.  

Hak ve yükümlülüklerin geçersiz olması

MADDE 13- (1) İşbu Sözleşme sona ermediği, geçerlilik süresi devam ettiği veya feshedilmediği sürece, ŞİRKET’in 18/4/2007 tarihli ve 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu, 27/10/2011 tarihli ve 28097 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik, işbu Sözleşmenin eki olarak kabul edilen diğer ilgili mevzuat ve işbu Sözleşme kapsamındaki hak ve yükümlülükleri devam eder.

Sözleşmenin sona ermesi ve feshi

MADDE 14- (1) İşbu Sözleşme süresi bitiminde kendiliğinden sona erer.

(2) İşbu Sözleşme 13 üncü maddede tanımlanan hususların ortaya çıkması halinde yetki belgesinin iptal edilmesi durumunda kendiliğinden feshedilmiş sayılır. 

Sözleşmenin dili

MADDE 15- (1) İş bu Sözleşmenin dili Türkçe’dir ve işbu Sözleşme gereği bütün yazışmalar Türkçe olarak yapılır.

Sözleşmede değişiklik yapılması veya ek sözleşme düzenlenmesi

MADDE 16- (1) Yetki belgesi kapsamında değişiklik yapılması veya mevzuat değişikliği durumlarında, yenilenmek veya ek sözleşme düzenlenmek suretiyle işbu Sözleşmede değişiklik yapılabilir.

Anlaşmazlıkların çözümü

MADDE 17- (1) İşbu Sözleşmenin uygulanmasından, yorumundan veya feshinden doğabilecek her türlü ihtilafın hallinde,  Ankara  İdare Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.   

Bağlayıcı düzenlemeler

MADDE 18- (1) Aşağıdaki mevzuat veya düzenlemeler işbu Sözleşmenin ayrılmaz bir parçası ve eki olarak kabul edilir. İşbu Sözleşmede hüküm bulunmayan hallerde sırası ile aşağıda sayılan mevzuat hükümleri uygulanır:

a)18/4/2007 tarihli ve 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu, 

b)27/10/2011 tarihli ve 28097 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik, 

c) 3/7/2012 tarihli ve 28342 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Enerji Verimliliği Destekleri Hakkında Tebliğ,

ç)Diğer 2

 (2)Bu Sözleşmenin yürürlüğe girmesinden sonra yürürlüğe girecek mevzuat düzenlemeleri de taraflar açısından bağlayıcıdır.


Diğer Hususlar 

MADDE 19- 3 

EK MADDE 4 

Yürürlük

MADDE 20- (1)  İşbu Sözleşme; ....1 (.............. 2) madde, ……… 3 sayfa ve ……… 4 sayfa ek’den ibaret olup, .................. 5 ve ŞİRKET tarafından tam olarak okunup anlaşıldıktan sonra iki (2) orjinal nüsha olarak hazırlanmış ve ………….. 6 tarihinde taraflar arasında imzalanmış, bir (1) nüshası .................. 7 de bir (1) nüshası da ŞİRKET’te alıkonulmuştur.

(4) İşbu Sözleşme .................. tarihi itibarıyla yürürlüğe girer.

(5) İşbu Sözleşme, yürürlük tarihinden itibaren 3 (üç) yıl süreyle geçerlidir.

Yürütme

MADDE 21-  İşbu Sözleşme hükümlerinin yürütülmesinden .................. 8 adına ............. 9, ŞİRKET adına ............. 10 sorumludur.


......... adına

İmza

Adı Soyadı

Unvanı


......... adına

İmza

Adı Soyadı

Unvanı


EKLER: 

1- Yetki Belgesi (1 sayfa)

2- …………………




 


Geri Dön