03 / 05 / 2024

AB Komisyonu açıkladı! Enflasyon yüksek kalmaya devam edecek

AB Komisyonu açıkladı! Enflasyon yüksek kalmaya devam edecek

AB Komisyonu, Türkiye'ye has yayımladığı son raporda tahminlerini güncellerken, ülkede devam eden aşırı gevşek para politikası izlendiğinde enflasyonun yüksekten seyretmeye devam edeceği yazıldı. Enflasyon rakamının sadece yavaş bir halde aşağı gelebileceği kaydedildi.



Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, yayımlamış olduğu son belgede reel faiz seviyelerini negatif halde tutmayı merkeze alarak giderek daha karmaşık hale gelen ihtiyati ve düzenleyici önlemlere bel bağlayan cari politika karışımının sürdürülmesinin giderek daha güç olmasının beklendiğini ilan etti.

Avrupa Ekonomik Tahminleri Bahar 2023 raporunu ilan eden AB Komisyonu, "Türkiye'nin uyguladığı karmaşık önlemler setini bitirmesi ise zorlayıcı olacaktır. Sıkılaşan global finansal koşullar Türkiye'nin kısa vadeli harici finansmana bağımlılığı ve düşük harcanabilir döviz rezervleri öneme alındığında bir başka risk kaynağı olacaktır" açıklamasını yaptı.

AB Komisyonu açıkladı! Enflasyon yüksek kalmaya devam edecek

'ENFLASYON YÜKSEK KALIR'

Aşırı halde gevşek para politikası öneme alındığında enflasyonun yüksek kalmaya devam edeceği tahmin edilen raporda, enflasyonun ancak yavaş halde aşağı gelebileceğini söylendi.

Türkiye'nin 2022 senesinin bitiminde kendini gösteren zayıf ihracat performansının ancak dış talebin aşamalı olarak toparlanacağı 2024'te terse döneceğini tahmin eden AB Komisyonu, kesin ihracatın büyümeye desteğinin 2023 senesinde negatife döneceğini öngördü. GSYH'da büyümenin 2023'te yüzde 3,5'e düşeceğini ve 2024'te bir miktar yükseleceğini tahmin etti. 2024 senesi GSYH büyüme tahmini yüzde 4,0 olarak ortaya kondu.

Enflasyon, genel fiyat düzeyindeki sürekli artış olarak tanımlanır. Bu artış sonucunda, aynı miktardaki para birimiyle daha az mal ve hizmet satın alınabilir. Enflasyonun birçok nedeni olabilir ve bir ekonomideki enflasyon oranı genellikle yıllık olarak ölçülür.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön