AB ülkelerinde enflasyona Türk işi çözüm! Gıda fiyatlarını sabitlemek için hareke geçtiler!
Macaristan, Fransa, Belçika, Yunanistan, İtalya başta olmak üzere bir çok AB ülkesinde hükümetler fiyatların kontrol altına alınması için perakendecilerle masaya oturdu. Bazı ülkelerde fiyat kontrolleri başlatıldı.
Gıda maliyetlerinin artması ile birlikte Avrupa’da hükümetler ile perakendeciler karşı karşıya geldi. İngiliz Financial Times gazetesi, artan gıda fiyatlarına dikkat çekerken, Avrupa'nın perakendecileri ile hükümetlerinin gıda maliyetleri konusunda şiddetli bir mücadeleye girdiğini yazdı.
AB istatistik bürosu Eurostat'ın açıkladığı rakamlara göre, Avrupa Birliği'nde gıda fiyatları nisana kadar yüzde 16.6 ve boranında yükseliş gösterdi. Bu, yüzde 8.1'lik enflasyonun çok üzerindeki bir oran. Gıda ürünleri arasında en fazla fiyatı artan ise yumurta oldu ve yüzde 22.7 oranında yükseliş gösterdi. Bu ürünü, yüzde 25 artış ile süt ve yüzde 55’lik artış ile şeker izledi.
Gazete, düşen enerji maliyetlerine rağmen fiyatların arttığını belirterek, politikacıların halkın öfkesini yatıştırmaya çalışırken daha alışılmadık piyasa müdahalelerine başladıklarına işaret etti. Fiyatlardan en çok etkilenen Macaristan ve Hırvatistan gibi Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde temel ihtiyaç maddelerinin maliyetini sınırlamak için çeşitli önlemlere başvuruldu. Yunanistan, perakendecilerin temel ihtiyaç maddelerindeki kâr marjlarını sınırlamaya başladı.
Fransa’da çeşitli gıda ürünlerinin en düşük fiyatla satılması için süpermarketlerle masaya oturuldu. İspanya gıdada katma değer vergisini aşağı çekti. İtalya makarna gibi çok tüketilen gıda maddelerinin fiyatlarını sabitlemek için üreticilere baskı uyguluyor.
46 TÜKETİCİ KURULUŞUNDAN TEPKİ
Dunya.com’un haberine göre İsveçli ekonomist Lars Jonung, AB Ülkelerinde yaşananları FT’ye, "1970'lerden beri Batı dünyasında böyle bir fiyat kontrolü olmadı” şeklinde yorumlarken, Avrupa’da 46 tüketici kuruluşunu temsil eden Bureau Européen des Unions de Consommateurs'un Genel Direktörü Monique Goyens ise, "Bazı fiyat artışları haklı olsa da, bir çoğunda işletmelerin fiyatları şişirmek için yaptıkları fırsatçı hamleler var" ifadesini kullandı ve hükümetleri daha sert tedbirler almaya çağırdı.
Belçikalı tüketiciyi koruma kuruluşu Test Achats ile Avusturyalı kuruluş AK da gıda maddelerine fiyat düzenlemesi yapılması için çağrı yaptı. Perakendeciler ise tüm bu baskılar karşısında suçlunun kendilerinin olmadığını ifade ediyor.