15 / 05 / 2024

AB ve Apple arasında 14 Milyar Dolarlık Vergi Mücadelesi

AB ve Apple arasında 14 Milyar Dolarlık Vergi Mücadelesi

AB rekabet düzenleyicileri, bir alt mahkemeyi geçersiz kılmak ve Apple'a İrlanda'ya ödenmemiş 13 milyar avroluk (14,3 milyar dolar) gibi rekor bir vergi ödemesi için Salı günü bloğun en yüksek mahkemesine başvurdu.



Daniel Beard Mahkeme'ye "Bahsettiğimiz kârlar - Komisyonun İrlanda'daki bu şubelere atfedilmesi gerektiğini söylediği kârlar - bu kârlar aslında ABD vergi rejimine tabiydi," dedi.

"Apple, bu ABD vergilerinin ödenmesi için rezerv biriktirdi ve Komisyon'un İrlanda tarafından vergilendirilmesi gerektiğini söylediği aynı kârlar üzerinden ABD'de yaklaşık 20 milyar avro vergi ödüyor" dedi. 

"Apple, İrlanda vergi yasasına göre ödenmesi gereken vergileri ödedi."

AB rekabet uygulayıcısı, geçtiğimiz aylarda otomobil üreticisi Stellantis, Amazon ve Starbucks'ın açtığı davalar nedeniyle mahkeme zararına uğradı, ancak ABAD Eylül ayında bir grup çokuluslu şirkete karşı Belçika'daki bir vergi muafiyeti davasında tarafını tuttuğunda yasal bir zafer elde etti.

AB ve Apple arasında 14 Milyar Dolarlık Vergi Mücadelesi

Yine de Vestager, İrlanda, Hollanda ve Lüksemburg'u tartışmalı vergi yapılarını kaldırmaya zorladı ve daha adil kurumlar vergisi oranları için küresel harekete katkıda bulundu.

ABAD Başsavcısı Giovanni Pitruzzella, 9 Kasım'da bağlayıcı olmayan bir görüş bildirecek ve ardından Mahkeme'nin kararı gelecek.


Geri Dön