28 / 04 / 2024

ABD ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 100 milyar dolara çıkabilir!

ABD ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 100 milyar dolara çıkabilir!

ABD'nin Küresel Piyasalardan Sorumlu Ticaret Bakan Yardımcısı Arun Venkataraman, ABD ile Türkiye arasındaki ticaretin katlanarak büyümesi için ciddi bir fırsat gördüklerini belirterek, 100 milyar dolarlık hedefe ulaşmanın mümkün olduğunu söyledi.



Son dönemde ABD ve Türkiye arasında yapılan üst düzey görüşmelerde sık sık gündeme getirilen iki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolar hedefine çıkarılması gündemdeki yerinin koruyor. Bu defa da ABD'nin Küresel Piyasalardan Sorumlu Ticaret Bakan Yardımcısı Arun Venkataraman, Türkiye ve ABD arasındaki ticari ilişkilere ilişkin değerlendirmeler yaparken bu konuya değindi.

ABD ile Türkiye arasında derin bir stratejik ortaklık olduğunu belirten Venkataraman, Türkiye Cumhuriyetinin 100'üncü yılını kutlamanın kendileri için stratejik açıdan olduğu kadar ticari açıdan da büyük anlam taşıdığını belirtti.

Venkataraman, "Türkiye'de yıllardır faaliyet gösteren bir çok Amerikan şirketi var ve bu bize gurur veriyor. Türkiye için ileriye dönük büyük bir atak ve ABD ile Türkiye arasındaki ticaretin katlanarak büyümesi için ciddi bir fırsat olduğunun farkındayız" ifadesini kullandı.

DOĞRU POLİTİKALAR ŞART

Bloomberght.com’un haberine göre ABD ile Türkiye arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinin ulaşılabilir olduğuna dikkat çeken Venkataraman, "Ticari ilişkilerin derinliği ve her iki ülkede de var olan girişimcilik dikkate alındığında, ticarette 100 milyar dolarlık hedefe ulaşmanın zor olmayacağı söylenebilir" şeklinde konuştu.

Venkataraman, her iki hükümetin de bunun için çalışması gerektiğini belirterek, "Halklarımız arasındaki ticareti teşvik edebilmek için doğru politikaları uygulamak zorundayız" dedi.

ABD'nin önemli ticari etkinliklerinden olan "Trade Winds" etkinliğinin 13-15 Mayıs'ta Türkiye'de yapılacağını ifade eden Venkataraman, ABD'den büyük bir ticaret heyetinin İstanbul'a geleceğini söyledi.

Venkataraman, bu etkinlikte şirketler arasındaki somut bağlantılarla ABD ve Türkiye arasındaki ticari ilişkileri genişletmeyi beklediklerini belirtti ve "Bu etkinliğin hedefe ulaşma yolunda iyi bir ilk adım olduğu düşüncesindeyiz" ifadesini kullandı.

ABD ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 100 milyar dolara çıkabilir!

TİCARET HACMİ 32 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'den ABD'ye geçen yıl 16,9 milyar dolarlık ihracat yapıldı. ABD'den yapılan ithalatın tutarı ise 15,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Böylece, iki ülke arasındaki ticaret hacmi geçen yıl 32 milyar doların üzerinde oldu. Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacmi 2021 yılında yaklaşık 28 milyar dolar düzeyindeydi.

Türkiye'nin ABD'ye ihracatında kimyevi maddeler ilk sırada yer alırken, bunu otomotiv, çelik ve hazır giyim sektörü takip etti.


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön