16 / 05 / 2024

ABD İran anlaşması petrol krizini nasıl etkileyecek? Kriz derinleşiyor mu?

ABD İran anlaşması petrol krizini nasıl etkileyecek? Kriz derinleşiyor mu?

İran ile P5+1 ülkeleri arasında gerçekleşen nükleer müzakerelerde sona yaklaşılırken, anlaşmanın petrol fiyatlarına olumlu etki edeceği tezinin doğru olmadığı iddia edildi. Anlaşma gerçekleşirse petrol krizinin daha da derinleşeceği ön görülüyor.



ABD İran anlaşması petrol krizini nasıl etkileyecek? Kriz derinleşiyor mu?

Bu ayın başlarında, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Salman , OPEC+'ın petrol piyasalarında "Kağıt üzerindeki petrol piyasası, kendi kendini sürdüren, çok ince bir likidite ve aşırı oynaklıktan oluşan bir kısır döngüye düştü" diyerek büyüme stratejisini tersine çevirmeye karar verebileceğini ima etmişti.

Bu haber, küresel durgunluk korkularının derinleşmesiyle uluslararası göstergenin bu eşiğin altına düşmesinin ardından brent petrol 100 doların üzerine çıktı. Bin Salman'ın geçen hafta Bloomberg ile yaptığı röportajda değindiği ve tüccarların fiziksel petrol piyasalarındaki sıkılığı görmezden geldiklerini belirttiği kağıt ve fiziksel piyasalar arasındaki boşanmaya yol açan bu korkuydu.

Bazı analistler, Suudilerin Ortadoğu'daki ezeli rakiplerinin uluslararası petrol piyasalarına yasal olarak katılmasını sağlayacak potansiyel bir İran anlaşması konusunda gergin olduklarını öne sürüyorlar. 

Financial Times (FT) geçen hafta, birkaç analistten alıntı yaparak, bin Salman'ın üretim kesintisi konusundaki tehdidinin, ABD'nin İran'la bir anlaşma imzalaması halinde olacaklar konusunda Beyaz Saray’a uyarıda bulunduğunu iddia etti.

RBC Capital Markets'ten Helima Croft FT'ye verdiği demeçte, "Bu yılın başlarında Suudi Arabistan ve diğer bölgesel aktörlerin İran anlaşmasının yakın gelecekte olmayacağından makul ölçüde emin olduklarını söylemenin adil olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Croft, ”Müzakereler yeniden canlandığına göre, hem petrol piyasasına hem de bu anlaşmanın potansiyel olarak bitiş çizgisini aşmasının daha geniş güvenlik etkilerine odaklanacaklarını düşünüyorum." dedi.

ABD için çanlar çalıyor! 38 yılın en düşük seviyesine geriledi

Powell’ın açıklamarı sonrası çarpıcı analiz: “Türkiye ekonomisini zor günler bekliyor”

Mahfi Eğilmez açıkladı: Enflasyon, fiyat artışı ve hayat pahalılığı nedir?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön