02 / 05 / 2024

Küresel piyasalarda Fed şoku! Fed'in ultra şahin adımları piyasaları nasıl etkileyecek?

Küresel piyasalarda Fed şoku! Fed'in ultra şahin adımları piyasaları nasıl etkileyecek?

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) çarşamba günü faiz kararını açıklayacağı haftaya temkinli şekilde başlarken, nasıl ilerleyeceği merak konusu oldu. Peki Fed'in ultra şahin adımları piyasaları nasıl etkileyecek? İşte ayrıntılar...



Dünya genelinde resesyon ihtimalinin güç kazanmasıyla Fed'in ultra şahin adımlarını ne kadar daha sürdüreceğine  ilişkin soru işaretleri çoğalırken, Fed Başkanı Jerome Powell'ın çarşamba günkü toplantı sonrası yapacağı açıklamalarda gelecek dönem para politikası ile ilgili belirsizlikleri azaltması öngörülüyor. 

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi geçtiğimiz hafta 2020 Şubat'tan bu güne ilk defa 3 aylık hazine bonosu getirisinin altına inerken, Fed'in çalışmalarında bu durum ülke ekonomisinin resesyona girebileceğine işaret ediyor. Bu iki varlık arasındaki fark geçtiğimiz hafta bir ara eksi 10 baz puana kadar çıksa da, yeni haftanın başında sıfırın hemen altında duruyor. 

Küresel piyasalarda Fed şoku! Fed in ultra şahin adımları piyasaları nasıl etkileyecek?

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in bu hafta 75 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakılırken, Aralık ayında atacağı para politikası adımlarına ilişkin net bir yönelim mevcut değil. Bu kapsamda, Fed'in Aralık ayında yüzde 48 ihtimalle 50 baz puan ve yüzde 44 ihtimalle 75 baz puan faiz artıracağı tahmin ediliyor. 

Cuma günü açıklanan verilere göre Fed'in enflasyon göstergesi şeklinde dikkate aldığı kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi eylülde aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 6,2 yükselirken,  yıllık bazda artışın beklentilerin altında olması piyasalarda enflasyonun tepe yapmış olabileceği beklentisine güç kazandırdı.

Küresel piyasalarda Fed şoku! Fed in ultra şahin adımları piyasaları nasıl etkileyecek?

Ülkede devam eden bilanço döneminde ise hisse bazlı hareketler endeksler üzerinde etkili olmaya devam ediyor. 

İşte küresel piyasalardaki son dakika ayrıntıları...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön