15 / 05 / 2024

Küresel piyasalarda Fed şoku! Fed'in ultra şahin adımları piyasaları nasıl etkileyecek?

Küresel piyasalarda Fed şoku! Fed'in ultra şahin adımları piyasaları nasıl etkileyecek?

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) çarşamba günü faiz kararını açıklayacağı haftaya temkinli şekilde başlarken, nasıl ilerleyeceği merak konusu oldu. Peki Fed'in ultra şahin adımları piyasaları nasıl etkileyecek? İşte ayrıntılar...



Bilançoların ardından cuma gününe düşüşle başlayan New York borsası, Apple öncülüğünde artışa geçerken, perşembe günü yüzde 3 değer kaybeden Apple hisseleri cuma günü yüzde 7,5 yükseldi. 

Bu hafta Pfizer, Maersk ve Starbucks gibi şirketlerin bilançolarını duyurması beklenirken, diğer taraftanm hafta sonu Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’dan tahıl çıkışını sağlayan anlaşmayı askıya aldığını duyurdu. Söz konusu karar sonrasında buğday fiyatları vadeli işlem kontratlarında yeni haftaya yüzde 5 civarında artışla başlarken, mısır ve soya fasulyesi kontratları da yüzde 2 arttı. 

Küresel piyasalarda Fed şoku! Fed in ultra şahin adımları piyasaları nasıl etkileyecek?

Brezilya'da devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunu yüzde 50,83 oy  ile solcu eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva kazandı. Brezilya'ya 2003-2010 yıllarında iki dönem başkanlık yapan 77 yaşındaki Lula da Silva, hakkında açılan yolsuzluk davaları sebebiyle bir buçuk sene hapiste kalmış, davaların düşürülmesiyle yeniden başkanlık yarışına adım atmıştı. 

Cuma günü bu gelişmelerle New York borsasında alış ağırlıklı bir seyir kaydedilirken, S-P 500 endeksi yüzde 2,46, Nasdaq endeksi yüzde 2,87 ve Dow Jones endeksi yüzde 2,59 değerlendi. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni haftayı ise sınırlı düşüşle açtı. 

Avrupa'da tarafında, bugün gözler Avro Bölgesi'nde enflasyon ve büyüme verilerine odaklanırken, bölge ülkelerinde açıklanan enflasyonun artış eğilime devam etmesi risk algısını yükseltiyor. 

Cuma günü bölgede açıklanan verilere göre, Almanya'da eylülde yüzde 10 olan yıllık enflasyon, enerji ve gıda fiyatlarındaki son artışla, Ekim ayında yüzde 10,4'e çıkarak 1951'den bu yana görülen en yüksek seviyesini görürken, İtalya'da Ekim ayında yüzde yıllık bazda 11,9 olarak gerçekleşen enflasyon 1984 bu yana en güçlü yükseliş olarak kaydedildi. 

Küresel piyasalarda Fed şoku! Fed in ultra şahin adımları piyasaları nasıl etkileyecek?

Piyasa beklentilerine göre enflasyonun Avro Bölgesi'nde ekimde yüzde 10,2 ile rekor yükseliş sergilemesi öngörülürken, bölgenin çeyreklik büyüme performansının da fiyatlamaları etkilemesi tahmin ediliyor. 

Diğer taraftan, bu hafta İngiltere Merkez Bankası'nın faiz kararı yatırımcıların odağında yer alıyor. Bankanın perşembe günü politika faizini 75 baz puan artıracağına ilişkin beklentiler gücünü korurken, 50 baz puanlık faiz artışı ihtimali de  masada yer alıyor.

Cuma günü Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,24 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,46 değerlenirken, İtalya'da FTSE MIB endeksi yüzde 0,27 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,37 geriledi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni haftayı artışla açtı. 

Asya'da borsalar yeni haftaya Çin hariç alış ağırlıklı bir seyirle başlarken, bölge ekonomilerinde durgunluk belirtileri yükseliyor. 

Bugün açıklanan verilere göre Çin'de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 49,2'ye, hizmet sektörü PMI da 48,7'ye düşerek daralmayı işaret etti. 

Küresel piyasalarda Fed şoku! Fed in ultra şahin adımları piyasaları nasıl etkileyecek? 

Yurt içinde, cuma günü Borsa İstanbul'da yarım gün işlem yapılırken, BIST 100 endeksi günü yüzde 1,41 düşüşle 3.878,98 puandan kapattı. 

Dolar/TL cuma günü yüzde 0,1 azalışla 18,5770'ten kapanmasından sonra, bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,61 TL seviyesinden işlem gördü. 

Analistler, bugün Avro Bölgesi'nde 3. çeyrek büyüme ve ekim ayı Tülketici Fiyat Endeksi (TÜFE), İngiltere'de konut fiyat endeksi ile ABD'de Chicago imalat sanayi PMI ve Dallas Fed imalat sanayi aktivite endeksinin izleneceğine dikkat çekerek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 3.850 ve 3.800 seviyelerinin destek, 3.900 puanın direnç konumunda olduğuna dikkat çekti. 

Altında büyük deprem! Taş üstünde taş kalmadı! Rakamları görenler kafayı yedi! 31 Ekim 2022 altın fiyatları

TOKİ İlk Evim başvuruları bugün sona eriyor! 

Benzine bu gece 68 ile 72 kuruş arasında zam geliyor! Shell, Opet, Total, BP, PO 31 Ekim 2022 fiyat listesi


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön