29 / 04 / 2024

Küresel piyasalarda tedirginlik! Karışık seyirle başladı!

Küresel piyasalarda tedirginlik! Karışık seyirle başladı!

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ultra şahin para politikaları sonucunda yaklaşıldığı ile ilgili şekilde güçlenen beklentiler risk iştahını oluştursa da Çin'deki siyasi gelişmeler ile birlikte pay piyasaları haftaya karışık seyir ile başladı. İşte detaylar…



Dünya bütününde para politikalarındaki muhtemel değişim sinyalleri, siyasi gelişmeler ve aynı zamanda bilanço dönemi sebebi ile birlikte varlık fiyatlarında oynaklık yükseliyor.

Cuma günü ABD'de, The Wall Street Journal Gazetesi’nde yer alan bilgiye göre; bazı Fed yetkili kişilerin hem faiz artışlarının hızını yakın zamanda yavaşlatma hem de faiz artışlarını önümüzdeki senenin başlarında durdurma niyetinin sinyallerini vermeye başladığı ifade edildi.

Sözle yönlendirmelerine de aynı şekilde Fed yetkililerinden, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly'nin para politikasında şahin adımların devam etmesi durumunda ekonominin zora girebileceği ve aynı zamanda Fed'in bu durumu dikkate alması ile ilgili olarak açıklamaları da para piyasalarındaki beklentileri son derece etkiledi.

Söz konusu gelişmeleri takip eden piyasalarındaki fiyatlamalarda önümüzdeki ayki toplantıda Fed'in 75 baz puan faiz yükseltmesine kesin gözü ile bakılsa da, Aralık toplantısında 50 baz puan faiz artırımı yapılacağı ile ilgili olarak beklentiler yüzde 52 seviyesine çıktı. Daly'nin açıklamalarından hemen önce Fed'in aralıkta yüzde 82 ihtimal ile 75 baz faiz artıracağı düşünülüyordu.

Para politikasındaki yavaşlama sinyallerinin ardından 12 haftadır satış ağırlıklı bir seyir izleyen tahvil piyasalarında alımların etkisini yükselttiği görüldü.

Küresel piyasalarda tedirginlik! Karışık seyirle başladı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön