02 / 05 / 2024

ABD Merkez bankası açıkladı! Daha yavaş artıyor

ABD Merkez bankası açıkladı! Daha yavaş artıyor

Federal Rezerv'in tercih ettiği enflasyon göstergesi, fiyatların geçen ay daha yavaş yükseldiğini gösterdi ve bu da  merkez bankasının daha yüksek fiyatlarla mücadelesinde daha fazla ilerleme kaydedildiğini gösteriyor.



 Ticaret Bakanlığı'nın Perşembe günü bildirdiğine göre, Kişisel Tüketim Harcamaları fiyat endeksi veya PCE Aralık ayında bir yıl öncesine göre %5 arttı. Yalnızca Aralık ayında fiyatlar Kasım ayına göre %0,1 arttı.

Aralık ayı PCE fiyat endeksine göre, aylık bazda mal fiyatları %0,7 düştü ve hizmet fiyatları %0,5 arttı. Bu kategorilerde gıda fiyatları %0,2 artarken, enerji fiyatları %5,1 azaldı.

Daha değişken gıda ve enerji kategorilerini içermeyen çekirdek PCE, Kasım ayındaki yıllık %4,7'lik orandan yıllık %4,4 arttı. Aylık bazda %0,3 arttı.

Şu anda Ekim 2021'den bu yana en düşük seviyesinde olan Çekirdek PCE, tüketici maliyetleri ve harcamalarının daha eksiksiz bir resmini sağladığı için Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi.

ABD Merkez bankası açıkladı! Daha yavaş artıyor

Vanguard'ın küresel baş ekonomisti Joe Davis, CNN'e verdiği demeçte, "Enflasyon cephesinde açık, devam eden ilerleme - bu beklediğimiz bir şeydi, ancak görmek güzel," dedi. "Raporun tamamında sürekli bir yumuşama gördüğünüzü düşünüyorum."

Veriler, tüketicilerin harcamalarının bir önceki aya göre %0,2 düşmesiyle Aralık ayında geri çekildiğini gösterdi. Kişisel gelir geçen ay %0,2 artarak Nisan ayından bu yana en düşük artışı kaydetti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön