14 / 05 / 2024

ABD'de konut sektöründe düzelmeye yönelik işaret yok!

ABD'de konut sektöründe düzelmeye yönelik işaret yok!

Para politikalarına yönelik aldığı kararlarla daha şimdiden tarihe geçen ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, çarşamba günü faiz toplatısının ardından basın toplantısı düzenleyerek bir ilke daha imza atacak



 Bankanın 97 yıllık tarihinde bir ilk olacak bu uygulama artık geleneksel olarak her faiz toplantısı sonrasında uygulanacak. Banka bu adımla yazılı açıklama sonrası oluşan spekülasyonları önlemeyi amaçlıyor

Dünya piyasaları oldukça hareketli bir haftaya girdi. Şirket bilançoları, makro ekonomik veriler ve Kuzey Afrika'da  devam eden  çatışmalar bu hafta da yatırımcıların nabzının yükselmesine eden olacak. Ancak önümüzdeki 5 gün içerisinde beklenen 3 gelişme var ki, haftanın ve belki de gelecek ayların seyrini etkileyecek nitelikte. Bu olayların başında ABD Merkez Bankası'nm (FED) çarşamba günü gerçekleştireceği faiz toplantısı geliyor. Toplantının ardından yapılacak basın toplantısı ise FED'in 97 yıllık tarihinde bir ilk olarak kayda geçecek. Son gelişme ise ABD'nin bu hafta gerçekleştireceği tahvil satışları olacak. Standard & Poor's'un, ABD'nin uzun dönemli kredi görünümünü negatife çevirmesinin ardından yapılacak ilk tahvil ihracına yönelik talep yakından izlenecek. Diğer yandan ABD ve Avrupa'dan bu hafta gelecek şirket bilançoları ve perşembe günü duyurulacak ABD'nin ilk çeyrek büyüme rakamı da haftanın önemli başlıkları arasında bulunuyor.

S&P'NİN ETKİSİNE BAKILACAK
Ancak 5 günlük Paskalya tatilinin sona ermesiyle birlikte küresel piyasaların tüm dikkatini yoğunlaştıracağı konu tartışmasız FED'in faiz toplantısı olacak. AB Merkez Bankası'nın (ECB) 7 Nisan'da gerçekleştirdiği son toplantısında faiz artışı kararı alması piyasalarda yeni bir dönemin başlangıcı olarak kabul edildi. Şimdi gözler FED'in kararında. Yatırımcılar ABD'den bir faiz artışı beklemiyor. Ancak bankanın Kasım 2010'da başlattığı ve haziran ayında sona ermesi beklenen 600 milyar dolarlık tahvil alım programının geleceğine yönelik alacağı karar büyük önem taşıyor. Tahvil alımlarının haziran ayından sonra devam etmeyeceğine yönelik gelecek bir açıklama FED'in likiditeyi kısmaya yönelik ilk adımı olarak kabul edilecek.

SORULAR BERNANKE'Yİ TERLETECEK
Piyasaların beklediği asıl bomba ise FED'in yazılı faiz toplantısı kararının ardından gelecek. FED Başkanı Ben Bernanke, bankanın 97 yıllık tarihinde bir ilke imza atarak yazılı açıklama sonrası bir basın toplantısı düzenleyecek. Bernanke aynı ECB veya TCMB'nin yaptığı gibi bankanın kararma yönelik basın mensuplarının yönelteceği soruları kameralar karşısında yanıtlayacak. Banka yazılı açıklamanın ardında ortaya çıkan anlam kaymaları ve spekülasyonları önlemeyi planlıyor.

İrlandalı eski bakan ECB'li üyeleri suçladı
İrlanda'nın eski Maliye Bakanı Brian Lenihan, sert eleştiriler yönelttiği Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) İrlanda'yı dış yardım almaya zorladığını öne sürdü. İrlanda basınında yer alan haberlere göre, ECB'nin bazı yönetim kurulu üyelerini "ihanef'le suçlayan Lenihan, bu kişilerin basını bilgilendirirken İrlanda'ya zarar verecek yersiz beyanatlarda bulunduğu görüşünü savundu. Lenihan, ECB'nin üst düzey yöneticilerinden Lorenzo Bini-Smaghi'nin, "ECB'nin 2010 ortalarında, İrlanda'yı, karşılaşabileceği tehlikeler konusunda uyarmış olduğuna" ilişkin iddiasını kabul etmediğini de kaydetti.

ECB ÇOK FARKLI
Lenihan, komisyonun ekonomik ve mali işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn ile yaptığı görüşmelerden, İrlanda'nın Avrupa'dan yardım almasının zaruri olmadığına dair güçlü bir izlenim edindiğini, ancak ECB'nin yaklaşımının bundan tamamen farklı olduğunu kaydetti. Borç krizindeki İrlanda bir süre dış yardıma ihtiyacı olmadığını savunmuş, ancak geçen yılın sonunda AB ve IMF ile 85 milyar Euro'luk yardım paketi üzerinde anlaşmak durumunda kalmıştı.
Habertürk/Mahmut Sancak


Geri Dön