06 / 05 / 2024

ABD'de yeni konut satışları Mart'ta yüzde 8,8 arttı!

ABD'de yeni konut satışları Mart'ta yüzde 8,8 arttı!

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre ülkede yeni konut satışları, Mart ayında aylık bazda yüzde 8,8 artış göstererek, 693 bine çıktı ve piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.




ABD Ticaret Bakanlığı, bu yılın Mart ayına ilişkin merakla beklenen yeni konut satış istatistiklerini resmen duyurdu. 

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre ABD'de yeni konut satışları mevsim etkilerinden arındırılmış olarak Mart ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 8,8 artış gösterdi ve 693 bine yükseldi.

Piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşen söz konusu yeni konut satışlarının bu dönemde 668 bin şeklinde olması öngörülüyordu. Açıklanan rakamlara göre yeni konut satışları, Şubat ayında yüzde 5,1 azalış göstermiş ve 637 bin olmuştu.

ABD de yeni konut satışları Mart ta yüzde 8,8 arttı!

ABD'de yeni konut satışları, Mart ayında geçen senenin aynı dönemine göre de yüzde 8,3 artış gösterdi.

Yine açıklanan resmi verilere göre ülkede geçen ay satışa çıkan yeni konutların medyan satış fiyatı da yıllık bazda yüzde 1,9 azalış göstererek, 430 bin 700 dolara geriledi.

MORTGAGE FAİZLERİ YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

Mortgage Bankalar Birliği (MBA), 12 Nisan 2024 tarihi ile sona eren haftaya ilişkin mortgage verilerini geçtiğimiz günlerde resmen açıklamıştı. Açıklanan verilere göre, mortgage başvuruları geçen hafta bir önceki haftaya göre yüzde 3,3 yükseliş gösterdi. Söz konusu bu dönemde konut satın almaya yönelik başvurular yüzde 5, yeniden finansman başvuruları yüzde 0,5 artış gösterdi.

ABD'de 30 sene vadeli mortgage için ortalama faiz oranı geçtiğimiz hafta yüzde 7,01'den yüzde 7,13'e yükselirken ayrıca aynı dönemde, 15 sene vadeli mortgage için ortalama faiz oranı da yüzde 6,46'dan yüzde 6,64'e çıktı.

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan MBA Başkan Yardımcısı Joel Kan, konut kredisi faizlerinin, ekonominin güçlü kaldığını ve enflasyonun düşürülmesinin zorlaştığını ortaya çıkaran söz konusu verilerin etkisiyle art arda ikinci haftada yükseldiğine dikkati çekti.

Ayrıca açıklamasında mortgage faizinin yüzde 7,13 ile 2023 yılının Aralık ayından bu yana en yüksek seviyelere ulaştığını dile getiren Joel Kan, yüksek oranlara rağmen, başvuru faaliyetlerinin hızlandığını da kaydetti.

 

Aderan Global'den Antalya'ya 26 konutluk yeni proje! Palma Residence için start verildi! 

Çimentoya 10 günde gelen yüzde 43 zam müteahhitleri ayağa kaldırdı: Protestoya hazırlanıyorlar!

Toprak yatırımı yaparken neye dikkat edilmeli? Uzmanı açıkladı! Asıl önemli olan hikayesi... 


Geri Dön