23 / 12 / 2024

ABD'deki kriz Türk mermer ihracatına darbe vurdu

ABD'deki kriz Türk mermer ihracatına darbe vurdu

Türkiye'nin en çok mermer ihraç ettiği ülke ABD'ye ihracat uzun aradan sonra ilk kez gerileme eğilimine girdi.



ABD'de yaşanan mortgage krizi nedeniyle inşaat sektörünün darbe yemesi düşüşte etkili oldu. ABD'ye 2007 Ocak-Haziran döneminde 211.8 milyon dolarlık doğaltaş ihraç eden Türkiye, bu yılın aynı döneminde 176.4 milyon dolarlık satış yapabildi.

İSTANBUL Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Ali Kahyaoğlu, ABD'de yaşanan mortgage krizinin etkisiyle bu ülkeye yapılan doğaltaş ihracatının ilk kez gerilediğini açıkladı. Gerilemede Türkiye'deki üretim maliyetlerinin yükselmesinin ve YTL'nin değerlemesinin de etkli olduğunu söyleyen Kahyaoğlu, Türk madencilerinin 'kárlı' çalışma ortamını kaybettiğini anlattı. Kahyaoğlu, "İhracatta büyük hedeflerimiz var ancak şartlar bizi çok zorluyor. Uzun süre yıllık bazda yüzde 25-35 arası ihracat artışı kaydettiğimiz ABD pazarında gerilemeye başladık. 2008 Ocak Haziran döneminde ABD'ye doğaltaş ihracatımız geçen yılın aynı döneminde yüzde 17 geriledi. ABD'ye 2007 Ocak Haziran döneminde 211.8 milyon dolarlık doğaltaş ihraç etmiştik. Bu yılın aynı döneminde 176.4 milyon dolara düştü" dedi.

Hükümet bizi yalnız bıraktı

Ali Kahyaoğlu, sektörün sorunlar karşısında yalnız bırakıldığını söyleyerek, "Bir yıl öncesine kadar kárlı olan işimizi, şu anda para kazanmadan yapıyoruz. Biz ihracatımızdaki artışı sürdürelim, devlet en azından yakıtta ÖTV desteği versin. Ayrıca maden arama ve çıkarma faaliyetlerinde büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Devlet bizi adeta yalnız bırakıyor" diye konuştu. Madencilerin çalışma yaptıkları her alan için fidan parası, kira gibi ödemeler yaptığını, maden sahası için yol, elektrik, su gibi ihtiyaçlarını genellikle kendilerinin giderdiğini hatırlatan Kahyaoğlu, şöyle devam etti: "Köylüler bize sürekli problem çıkarıyor. Biz bu işi doğaya dost olarak yapıyoruz. Ancak valilerden, siyasetçilerden destek alamıyoruz. Biz istihdam yaratıyoruz, ülkemezi zenginleştiriyoruz ama onlar hep bize karşı olan köylüleri destekliyor. Kaz Dağları'nda Türkiye'ye yetecek kadar petrol olsa kim çıkartılmasına itiraz ederdi."

ABD'ye İran bile satıyor

İMİB Yönetim Kurulu Üyesi Bilger Güneş de, dünya doğaltaş rezervelerinin yüzde 30-40'ının Türkiye'de olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "İran, Meksika, Mısır, Peru dünya pazarlarından pay almaya başladı. İran, ABD'ye 'mal satamaz' diyorduk. Dubai üzerinden öyle güzel satıyorlar ki. ABD'de İran mermeri başka isimlerle yerini alıyor. Çünkü fiyat avantajı var. İran'da enerji maliyeti sıfır, teşvik var. Bizde elektriğe yüzde 22 zam geldi. Avrupa ve ABD'deki müşterilerimize her ay farklı fiyat söylemekten güvenilmez olduk. ABD'ye ihracatımız gerilerken Çin' e ihracatımız artışa geçti. Ancak Çin'e ihracat daha çok kütük olarak yapılıyor. O nedenle ABD'ye ihracat kadar değerli değil."

Madenciler TİM yönetimine asılmaya kararlı

İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, yeni yönetim kurulu olarak madenciler için projeler geliştirdiklerini de belirterek, şunları söyledi: "Madenciye özel telefon hattı, indirimli kredi kartı, maliyet muhasebesi için standart yazılım, ortak satın alma şirketi, sektörel dış ticaret şirketi, doğaltaş markalaştırma projesi gibi konularda çalışma başlattık. Ayrıca maden sektörü olarak Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne (TİM)' ya başkan ya da başkan yardımcısı çıkarmakta kararlıyız. Benim yeniden başkan oluşum bir inat değil, sektör istediği için döndüm. Oğuz Satıcı TİM'i marka yapan kişidir. Ancak 3 dönemdir başkanlık koltuğunda oturuyor. Oğuz Satıcı haricinde bu işi benden daha iyi yapacak biri olacaksa onun yardımcılığını yaparım. TİM kurulduğundan beri tekstilciler tarafından yönetildi. Tekstilcilere karşı değil ama TİM'de artık başka bir sektör başa geçmeli. Seçime biz de asılacağız. " 

Sadi ÖZDEMİR / Hürriyet


Geri Dön