03 / 05 / 2024

ABD'den gelen iyimser veri Fed'i yavaşlatacak mı? Fed yeni faiz kararını ne zaman açıklayacak?

ABD'den gelen iyimser veri Fed'i yavaşlatacak mı? Fed yeni faiz kararını ne zaman açıklayacak?

ABD'de enflasyon verisinin beklentilerin altında gelmesi, ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artırımında yavaşlayacağı ve sıkı para politikasını gevşeteceği beklentilerini artırdı.



ABD'de açıklanan enflasyon raporu sonrası 50 baz puan faiz artışı olacağı beklentisi yüzde 80'lere yükselirken, faiz artışının 25 baz puan olabileceği söylentileri bile dillendirilmeye başladı. Ancak Fed temsilcileri yaptıkları açıklamalarda Fed'in enflasyonu yüzde 2.5 seviyesine düşürene kadar faiz artışına devam edeceği, faiz artışında durmanın değil ancak yavaşlamanın gündeme gelebileceğini ifade ediyor.

ABD'de TÜFE ekim ayına yıllık bazda yüzde 7,7 ile beklentilerin altında gelirken aylık bazda enflasyon artışı ise yüzde 0,4 oldu. Çekirdek enflasyon ise yüzde 0.5 beklenmesine karşılık yüzde 0,3 oranında arttı.

Faiz zirvesi 4,5 olabilir

Enflasyon verisi, ABD Merkez Bankası Fed'in uyguladığı sıkı para politikasının ne yöne evrileceği noktasında önem taşıyor. Piyasa uzmanları enflasyonun hızında yavaşlama olması durumunda faiz artışlarının hızında da yavaşlama öngörüyor. Analistler, ekim ayı enflasyonunun beklentilerin altında gelmesinin, enflasyon hedefine dair umut verdiğini ve ABD Merkez Bankası'nın agresif faiz artışlarında gevşemeye gitmesi için alan yarattığını belirtiyor. Uzmanlar Fed faizlerinin Mart 2023'e kadar yüzde 4,75- yüzde 5 aralığında zirve yapmasını öngörüyordu ancak enflasyonda beklenin üstünde bir düşüş gelmesi durumunda faizin yüzde 4.5 seviyesinde zirve yapmasının da mümkün olabileceği konuşuluyor.

Son toplantı 13-14 Aralık 2022'de

Fed, kasım ayı toplantısında politika faizini beklentilere uygun olarak 75 baz puan artırarak yüzde 3,75 ile yüzde 4 aralığına yükseltti. Banka, böylece üst üste dördüncü kez 75 baz puan artışa gitmiş oldu. FED 2022 yılının son toplantısını ve faiz artışını 13-14 Aralık tarihlerinde yapacak. Aralık ayında yapılacak toplantıda FED yeni yıldaki ekonomik öngörülerini de açıklayacak.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön