23 / 12 / 2024

Abdi İbrahim'in Biyoteknolojik İlaç Tesisi'nin temeli atıldı!

Abdi İbrahim'in Biyoteknolojik İlaç Tesisi'nin temeli atıldı!

Abdi İbrahim'in İstanbul Esenyurt'ta 100 milyon dolarlık yatırımla hayata geçireceği Türkiye'nin en büyük biyoteknolojik ilaç üretim tesisi AbdiBio'nun temel atma töreni gerçekleşti.



Abdi İbrahim’in 100 milyon dolarlık yatırımla Esenyurt’a kuracağı biyoteknolojik ilaç tesisinin temeli atıldı. Şirket YKB Nezih Barut, geçtiğimiz yıl Türkiye’nin 3,8 milyar dolarlık biyoteknolojik ilaç ithalatı yaptığını belirterek, “Yatırımımız cari açığın da ilacı olacaktır” dedi.


Abdi İbrahim'in İstanbul Esenyurt'ta 100 milyon dolarlık yatırımla hayata geçireceği Türkiye'nin en büyük biyoteknolojik ilaç üretim tesisi AbdiBio'nun temel atma töreninde konuşan Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, yatırımlarının Türk ilaç sektörünün geleceği için umut verici bir adım olarak nitelendirdi. Barut, yeni tesiste, kimyasal yöntemlerle üretilen ilaçlar tarafından tedavi edilemeyen; kanser, diyabet, romatizma, merkezi sinir sistemi ve kan hastalıklarında kullanılan biyoteknolojik ilaçları üreteceklerini kaydetti. Açılışa Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu da katıldı.


10 İLAÇTAN 7'Sİ BİYOTEKNOLOJİK

Dünyada en çok kullanılan 10 ilaçtan 7'sinin biyolojik kökenli olduğunu ve dünya ilaç pazarında bir biyoteknolojik devrimin yaşandığını aktaran Barut, “Dünya ilaç pazarındaki gelişmelere paralel olarak bugün Türkiye'de yüzde 23 seviyelerinde pazar payına sahip olan biyoteknolojik ilaçların, önümüzdeki dönemde kullanıma sunulacak yeni biyoteknolojik ürünler ile yüzde 30'ları aşması bekleniyor” dedi. Barut, “ İlaç sektöründe IMS verilerine göre son 1 yılda yaklaşık 3,8 milyar dolarlık ithalat yapıldı. Son 1 yılda yapılan ilaç ithalatının yüzde 35'lik kısmını biyoteknolojik ilaçlar oluşturdu. Dolayısıyla biyoteknoloji alanında gerçekleştirilecek üretim ve ihracat, ekonomimizin en önemli gündemi olan cari açığın da ilacı olacaktır” şeklinde konuştu.


ABDİBİO 2017'DE TAMAMLANACAK

Ocak 2017'de tamamlanarak faaliyete geçmesi planlanan AbdiBio'da üretilecek biyoteknolojik ilaçların Türkiye'de kullanıma sunulmasının yanı sıra ihraç edilmesinin de hedeflendiğine işaret eden Barut, böylece ithalatın azalmasında olduğu gibi ihracatın artmasında da rol oynayarak, cari açığın düşürülmesi için çift yönlü bir katma değer oluşturacaklarının altını çizdi. Dünya standartlarında ve yüksek teknolojiye sahip olacak AbdiBio'da hücre bankasından başlayarak nihai ürüne kadar tüm üretim süreçlerinin gerçekleşeceğini belirten Barut, “Sadece yüksek teknolojiye sahip dünya standartlarında bir tesis kurmuyoruz. Yetişmiş insan gücünün az olduğu bu alanda yeni uzmanlar yetiştirerek, sektörümüze ve ülkemize de katkıda bulunacağız” dedi.


Yeni Şafak


Geri Dön