27 / 04 / 2024

ABD'li çelik devi Worthington, LNG tankeri imal eden Arıtaş'ı devraldı!

ABD'li çelik devi Worthington, LNG tankeri imal eden Arıtaş'ı devraldı!

Enerjide Türkiye' nin bölgesel rolünün güçlenmesi, çelik şirketlerinin de ilgisini çekti. ABD'li çelik devi Worthington, 300 çalışanıyla LNG tankeri imal eden Arıtaş' ı devraldı.




Enerjide Türkiye'nin bölgesel rolünün güçlenmesi, çelik şirketlerinin de ilgisini çekti. ABD'li çelik devi Worthington, 300 çalışanıyla LNG tankeri imal eden Arıtaş'ı devraldı.


Orta Asya ve Ortadoğu'nun petrol ve doğalgazının dünyaya açılmasına aracılık eden Türkiye'nin köprü görevi yabancı firmaların ilgisini çekmeye devam ediyor. Son olarak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP-The Trans-Anatolian Gas Pipeline) devreye alınması için yapılan çalışmaların ardından yabancı yatırımcılar gözünü enerjide depolama sistemlerine çevirdi. Dünyanın en büyük LNG tank üreticilerinden ABD'li çelik devi Worthington Industries, bölgedeki ilk yatırımı için Türkiye'yi seçti. ABD'li şirket, enerji sektörüne yönelik tanker ve depolama sistemleri üreten Arıtaş'ın ana hissedarı oldu. 


Bölgedeki ilk yatırımı 

Tuzla'da 10 bin metrekarelik alanda üretim yapan Arıtaş Basınçlı Kaplar şirketinin yüzde 75'ini satın alan ABD'li firmanın dünya genelinde 12 ülkede 82 tesisi bulunuyor. Almanya, İngiltere, İspanya gibi Avrupa'nın batı kesiminde fabrikaları bulunan Worthington'un bu işlemle Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya'daki ilk yatırımı Türkiye'de gerçekleşmiş oldu. Geçen yılı 3 milyar dolarlık ciroyla kapatan 10 bin çalışanı bulunan ABD'li şirketin Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su John McConnell, firmanın resmi sitesinden duyurulan satın alma işlemi için "Arıtaş'ın LNG tankı üretimindeki yetenekleri küresel büyümemizi etkileyecek" dedi. 


300 çalışan 40 milyon dolar ciro

1956'da kurulan ve hisseleri New York Borsası'nda işlem gören Worthington'un ana hissedar olduğu Arıtaş'ın 300 çalışanı var. Geçen yılı 40 milyon dolarlık ciro ile kapatan şirketgemilere gaz tankı üretiminin yanı sıra LNG taşıma römorku, konteynır ve dökme LNG için tank imal ediyor.


Sabah Gazetesi 


Geri Dön