29 / 04 / 2024

ABD’li enerji devi Exxon Doğu’da gaza gelecek!

ABD’li enerji devi Exxon Doğu’da gaza gelecek!

ABD’li enerji devi Exxon Doğu’da gaza gelecek. ABD’li ExxonMobil, Güneydoğu ve Trakya’da kaya gazı arayacak. Kaya gazıyla ExxonMobil’in yanı sıra Avrupalı ve Kanadalı şirketler de ilgili.



Petrol İşleri Genel Müdürü Selami İncedalcı, kaya gazı ve petrolü aramaları için ABD, Avrupa ve Kanada’dan yatırımcı ilgisi bulunduğunu, ABD’li enerji şirketi ExxonMobil’in Güneydoğu Anadolu ve Trakya bölgelerinde arama için TPAO ile görüştüğünü söyledi. İncedalcı, Shell’in Türkiye’de kaya gazı çalışmalarına başladığını ve Türkiye ile ortaklığının bulunduğunu belirterek, “ExxonMobil, TPAO ile ortak olmak üzere geliyor. Biz yatırımcılarla görüşüyoruz; yatırım ortamını eskisine göre daha cazip görüyorlar” dedi. ExxonMobil’in önceden deniz aramalarıyla ilgilendiğini söyleyen İncedalcı, şunları kaydetti:  “Şimdi karada, Güneydoğu Anadolu ile Trakya Bölgeleri ile ilgili olduklarını söylüyorlar. TPAO ile görüşmeleri devam ediyor. Avrupa’dan, ABD ve Kanada’dan da yatırımcı ilgisi var. Önümüzdeki zaman içinde bizden randevu talep eden yatırımcılar oldu, onlarla da Ekim’de görüşeceğiz. Hem shale gaz (kaya gazı) hem shale petrolü, hidrokarbonlar için arama ve üretim hakkına sahip olacaklar.” 


Testler yapılıyor


Kaya gazı aramalarıyla ilgili süreç hakkında bilgi veren İncedalcı, “Şu anda shale gaz potansiyeli olan yerlerin içinde sadece shale gaz değil shale petrolü potansiyelinin de yüksek olduğunu gördük. Testler esnasında bu petrolü de aldık gazı da aldık, şu anda onun uzun süreli bir testi var” diye konuştu.


Shell de Diyarbakır’da kaya gazı aramalarına devam ediyor.


100 ruhsat başvurusu


Petrol Kanunu’nun çıkmasıyla yeni yatırımcıların gündeme geldiğini söyleyen Selami İncedalcı, “Yatırımcılar buna ilgi gösterdiler. Türkiye’de ne yapabilirler onlarla bu konuları görüştük” dedi. Mevcut yatırımcıların kanuna uymayan ruhsatlarıyla ilgili olarak projesi olmayan ruhsatlarını hemen terk ettiklerini vurgulayan İncedalcı, şöyle devam etti: “Mevcut kanunda yeni yatırımcılara imkan vermek üzere düzenleme yaptık. Yatırımcılar daha önce bizden aldıkları ruhsatlarla ilgili yükümlülük ve faaliyetlerini az çok yerine getirmişlerse bunlara yeniden ruhsat vererek Türkiye’de yatırımcımız olarak yeniden yola devam etmelerini öngördük. Mevcut yatırımcılarımızdan 100 başvuru aldık.”


Vatan


Geri Dön