02 / 05 / 2024

Abdülkadir Demir Tripolis Antik Kenti çalışmaları hakkında bilgi verdi!

Abdülkadir Demir Tripolis Antik Kenti çalışmaları hakkında bilgi verdi!

Kazılardaki son durumu gazeteciler ve protokolle paylaşan Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Lydia, Karia ve Phrygia bölgelerinin kesiştiği noktada bulunan kentin önemli bir değeri olduğun söyledi




Yılda 2 ay kazı yapılan Tripolis Antik Kenti'ndeki çalışmaların 12 aya yayılması için büyük mücadele veren Denizli Valisi Abdülkadir Demir, ortaya çıkan antik zenginliği gazeteciler ve protokol üyeleri ile paylaştı. 50 bin liralık bütçeden 1 milyon liralık bütçeye ulaşan Tripolis Antik Kenti'nin son iki yılda kentin gözbebeği olmasının hikayesi Vali Demir'in Denizli'ye atanmasıyla başladı.


Vali Demir, Doç. seviyesinde "Kazı Heyeti Başkanı" olmadığı için 2009 yılında çalışmaların durdurulduğu Tripolis'te Denizli Müze Müdürlüğü Başkanlığı'nda bir ekip kurulması talimatı verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da onay vermesiyle geçen yıl Pamukkale Üniversitesi'nden (PAÜ) Yrd. Doç. Dr. Bahadır Duman'ın bilimsel danışmanlığında kazılar başladı. Geçen yıl 400 bin liranın üzerinde bir kaynağın aktarıldığı Tripolis için bu yıl ödenek 1 milyon liraya çıkarıldı. 


Toprak altında

Vali Demir, Buldan ilçesine bağlı Yenicekent beldesi yakınlarındaki Tripolis Antik Kenti'nde gelinen noktayı gazeteciler ve kent protokolü ile paylaştı. İncelemeye, Vali Demir'in yanı sıra AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci ve Mehmet Yüksel, Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz, İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Gürlesin ile çok sayıda protokol üyesi, akademisyen ve gazeteciler katıldı. Vali Demir, Tripolis Antik Kenti'nin Lydia, Karia ve Phrygia bölgelerinin kesiştiği noktada olduğunu belirterek toprak altında kalan birçok değerin bozulmadığını kaydetti.

Yıl sonuna kadar Agora'nın tamamlanması gerektiğini belirten Vali Demir, "Kentin ana yapısının dışında mozaikli bir evle karşılaştık. Mozaikli yapılar Laodikya Antik Kenti'nin yanı sıra burada da karşımıza çıktı. Buradaki mozaiğin bir farkı var. Evin ana yapılarının tamamının tabanında mozaik var. Mozaikler yeni yapılmış gibi duruyor. Neredeyse 150 metrekarelik bir salon var ve mozaikler üst derecede korunmuş. Bunun dışında kalan bölgelerdeki evleri de yine kazı heyetimiz ortaya çıkaracak" diye konuştu. UFUK SOYHAN 


Neler yapıldı?

Bölgede M.S. 2'nci yüzyılda inşa edilen kapalı pazar ve Roma döneminde inşa edildiği saptanan dükkanlar günyüzüne çıktı. M.S. 5'inci yüzyılda inşa edilip 10'uncu yüzyıla kadar kullanıldığı belirlenen Erken Bizans Kilisesi'nde de kazı ve restorasyon çalışmaları sürüyor. Tripolis'te ana cadde, ara sokaklarda da inceleme kazıları devam ediyor. 2013 yılı için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 100 bin lira, Denizli İl Özel İdaresi bütçesinden 893 bin lira olmak üzere toplam 993 bin lira bütçe ile devam edilen kazılarda, 10 arkeolog, 2 restoratör, 20 öğrenci ve 35 işçi görev yapıyor.


Yeni Asır


Geri Dön