03 / 05 / 2024

Abdülkadir Kurtul, çözüm sürecine destek için Diyarbakır'a yatırım yapıyor!

Abdülkadir Kurtul, çözüm sürecine destek için Diyarbakır'a yatırım yapıyor!

Çözüm süreci ve yeni teşvik uygulamasının yürürlüğe konulmasının ardından Türkiye'nin önde gelen tekstil firmalarından biri, çözüm sürecine destek vermek için Diyarbakır'da kentin en büyük özel sektör yatırımını gerçekleştiriyor...



Türkiye'nin önde gelen tekstil firmalarından biri, çözüm sürecine destek vermek için Diyarbakır'da kentin en büyük özel sektör yatırımını gerçekleştiriyor.


Çözüm süreci ve yeni teşvik uygulamasının yürürlüğe konulmasının ardından çok sayıda ulusal ve uluslararası şirketin yatırım planlamasında yer verdiği Diyarbakır'da, Kahramanmaraş merkezli bir firma, tekstil fabrikası kurmak için hazırlıklara başladı.


Diyarbakır-Elazığ karayolunun 23'üncü kilometresindeki Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nin birinci etabında tahsis edilen 60 bin metrekare alanda 100 milyon lira bütçe ile yapımına başlanan iplik fabrikasının 30 bin metrekare büyüklüğündeki kapalı alanı kısa sürede tamamlama aşamasına geldi.


İplikten örme ve dokuma kumaşa, boya apreden, konfeksiyona kadar tekstil sektörünün her alanında faaliyet yürüten firma, Diyarbakır'ın en büyük özel sektörü olacak ve 300 kişinin istihdam edileceği fabrikada üretilecek ürünler 30'u aşkın ülkeye ihraç edilecek.


- "İlk somut yatırım"


Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi İşadamları Derneği (DOSİAD) Başkanı Aziz Özkılıç, AA muhabirine, çözüm süreci ve teşvik uygulaması sayesinde yatırımcılardan yoğun talep aldıklarını söyledi.


Aralarında ulusal ve uluslararası çok sayıda şirketin organize sanayi bölgesinde fabrika kurmak için yer talebinde bulunduğunu vurgulayan Özkılıç, şöyle dedi:


"Diyarbakır başta olmak üzere bölge genelindeki organize sanayi bölgelerine yoğun talep var. Maalesef yer olmadığı için bu talebi karşılayamıyoruz. Buna rağmen organize sanayi bölgesi imarında yapılan yenileme sayesinde bazı büyük firmalarımıza yer tahsisi yaptık. Bu tekstil fabrikası da bunlardan birisi. Çözüm sürecinde bölgede bahar havası yaşanıyor. Bu yatırım çözüm sürecinin ilk meyvesidir. Aynı zamanda bu yatırım diğer firmalara da örnek oluşturacak. Bu firmamız bu yatırımın yanı sıra OSB'ye ilave edilen alanda 3 yeni fabrika için de yer talebinde bulundu."


- 7 ay sonra üretime başlayacak


Firmanın yönetim kurulu başkanı Abdülkadir Kurtul, bir süre önce organize sanayi bölgesinde yapımına başladıkları 30 bin metrekaresi kapalı 60 bin metrekare alana sahip fabrikanın yıllık üretim kapasitesinin 10 bin ton olduğunu söyledi. 


Son teknolojiyle donatılacak tesisin gelecek yıl haziran ayında üretime geçmesini hedeflediklerini kaydeden Kurtul, tesiste üretilecek ürünlerin büyük kısımının ihraç edileceğini bildirdi.


Kurtul, yıllardır Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin çeşitli illerinde üretilen kaliteli pamuğu satın alarak, Kahramanmaraş'taki tesislerinde işlediklerini dile getirerek, şöyle konuştu:


"Dünyanın en kaliteli pamuğunun üretildiği Diyarbakır'da, en iyi hammaddeyi seçerek daha yüksek kalitedeki bir mamulü daha ucuz bir maliyetle üretme fırsatı var. Bu tesis, bölgeye yapmak istediğimiz yatırımların sadece bir başlangıcıdır. Yatırımlarımızı entegrasyonu tamamlayacak şekilde devam ettirme niyetindeyiz. Diyarbakır'a tekstilde kalifiye elemanlar yetiştirmeye ve yatırımcılara cesaret vermeye geldik. Bu yatırım örnek teşkil ederek Diyarbakır'a başka büyük firmaların da yönelmesine katkı sunacak. Beklentimiz, Türkiye'nin en büyük pamuk üretim merkezlerinden biri olan Diyarbakır’ın, hammaddede olduğu gibi tekstil ara mamul ve nihai ürünlerinde de söz sahibi bir üretim merkezi olmasıdır."


- "Diyarbakır'ı tekstilde dünya markası haline dönüştürmek için geliyoruz"


Başkan Kurtul, başlatılan çözüm süreci ve teşvik uygulamaları sayesinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesine yatırımcıların ilgisinin yoğunlaştığını vurgulayarak, "Barış sürecinde kardeşlerimizle omuz omuza ekonomik kurtuluşun mücadelesini vermek ve Diyarbakır'ı tekstilde dünya markası haline dönüştürmek için geliyoruz. Hükümetimiz, çözüm süreci için önemli adımlar atıyor, bu gayrete her yatırımcı imkanı doğrultusunda destek olmalı. Biz de bu çabalara destek olmak için geldik" ifadelerini kullandı.




AA



Geri Dön