28 / 04 / 2024

Abdullah Erikçi: İzmir Aliağa’ya yatırım yapan kaybetmez!

Abdullah Erikçi: İzmir Aliağa’ya yatırım yapan kaybetmez!

Erikçi Emlak sahibi Abdullah Erikçi, Aliağa'daki emlak fiyatlarının yükselme sebeplerini ve çözüm yollarını anlattı. Erikçi, sektördeki sorunu daha önceki dönemlerde imar revizyonu yapılmamasına bağlıyor.



Geçtiğimiz günlerde açıklanan Şubat ayı Emlak Endeksi’ne göre İzmir’de satılık konutların metrekare fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 11 artarak 2 bin 455 liraya ulaştı. Kiralık konutlarda ise yüzde 10’luk bir artışla metrekare bazında 11 liraya yükseldi. Amortisman süresi 19 yıl olarak belirtilen İzmir’de şubat ayı içerisinde fiyat artışında şampiyonluğu yüzde 4,7 ile Narlıdere alırken Aliağa yüzde 4,6 ile ikinci sırada yer aldı. Aliağa için ortalama yıllık değişim yüzde 40 seviyesine ulaştı.

EMLAK SAHİPLERİ FIRSATÇILIK YAPIYOR

Erikçi Emlak Abdullah Erikçi sektördeki sorunu daha önceki belediyeler döneminde imar revizyonu yapılmamış olmasına bağladı. Erikçi “Aliağa’da imar değişikliğinde gecikildiği için, daha önce inşaat sahaları açılmadığı için, orman vasfını yitirmiş araziler imara açılmadığı için Aliağa’da konut sıkıntısı yaşıyoruz. Bu durumdan çıkar sağlamak isteyen fırsatçılar da konut fiyatlarını ve kiraları yükseltiyor. Bu artışın önüne biz emlakçılar olarak geçemiyoruz. Malını kaça satacağı mülk sahibinin kendi tasarrufunda. Biz sadece görüşümüzü söylüyoruz ama sonuçta fiyatı belirleyen onlar. Fırsatçılık yapan emlak sahipleri, fiyatların fahiş derecede artmasına sebep oluyor.” şeklinde konuştu.

KAT YÜKSEKLİKLERİ ARTIRILMALI

Aliağa’da kat yüksekliklerinin de yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Abdullah Erikçi “Fiyat artışının önlenmesi için, bir an önce, bundan önceki belediyelerin de sorumsuz davranışından dolayı geç kalınmış imar revizyonları yapılmalı. Yeni inşaat sahaları açılmadığı, yeni konutlar üretilmediği, orman vasfından çıkan 2B arazileri konut alanına çevrilmediği sürece bu fiyatlar daha da artacaktır. Şimdiki teknolojide bir apartmanın 5-6 ay içinde bitme şansı var. Daha önceki verilen kat yüksekliklerinin de şimdiki teknoloji dikkate alınarak, zemin etüdleri yapıldıktan sonra fazlalaştırılması gerekir. İzmir’de bataklıkta Folkart Towers gibi binaların kazık çakılarak nasıl yükseldiğini gördük daha önce. Aliağa’da da bu şekilde çözüm üretilebilir. Şu anda belediyenin bu konuda bir çalışma yaptığını biliyoruz. Aliağa’ya yeni yapılacak  TOKİ  ile ilgili sayın Başbakanımız burada yaptığı konuşmada bir şey söylemedi ama yapılırsa bölgedeki konut fiyatlarının düşmesine çok büyük katkısı olacağını düşünüyorum. Ayrıca Çaltılıdere, Şakran ve Helvacı’da yapılacak imar düzenlemelerinin de kesinlikle Aliağa’ya çok büyük faydası olacaktır. İmar konusunda çok geç kalındı. İnşaat sahalarının bir an önce ivedilikle açılması gerek. Tabii bu yapılırken ekilen arazilere dokunulmaması çok önemli.” dedi.

EKİLİ ALANLARA DOKUNULMAMALI

Gelecekte şehrin kuzey aksında genişlemesi gerektiğini söyleyen Erikçi, Aliağa’nın emlak yatırımı konusunda geleceğin parlayan yıldızı olduğunu belirterek “Yeni düzenleme yapılırken şehrin kuzeye ve doğuya göre genişlemesi daha doğru bir adım olacaktır. Çünkü İzmir’e doğru gidilirse o bölgede yapılaşmadan zarar görecek ekilen arazi daha fazla. Güzelhisar ovası zaten hafriyat alanına dönmüş durumda. Ekilecek yer kalmamış. Zaten hastane gelecek, otoban yapılacak. Oraya doğru yapılaşma planının düşünülmesi gerekir. Aksi takdirde Aliağa’yı daha büyük sıkıntılar bekliyor. İlçeye çalışmaya gelen işçiler her ne kadar Çayağzı’ndaki kampta barınıyor olsa da, gelecekte burada kalan işçilerin yüzde 30’u bile yerleşmeye kalksa çok büyük sıkıntılar yaşanacaktır. Rafineri inşaatı bittiğinde bu işçilerin büyük bölümü Aliağa’yı terk edecek ama, gelecekte organize sanayi bölgesinin daha kapsamlı çalışacağını, Çandarlı Limanı’nın faaliyete geçeceğini düşünürsek aynı yoğunluğun devam edeceğini görebiliriz. Bir de bildiğiniz gibi Çaltılıdere’de yat limanı ve tersanesi projesi var. Yani kısaca Aliağa’da konuta yatırım yapan zarar etmez. Bir metre toprak da alsa, tarla da alsa, konuta da yatırım etse karlı çıkar. Aliağa bu konuda geleceğin parlayan yıldızıdır.” diye konuştu.


Aliağa Ekspres Gazetesi


Geri Dön