22 / 11 / 2024
fuzul

Acendis anahtar teslimi hastane kuruyor!

Acendis anahtar teslimi hastane kuruyor!

Temelleri 1995 yılında Almanya'da atılan Acendis, anahtar teslimi hastane yapıyor. Türkiye'de bugüne kadar 200'ün üzerinde proje üstlendi ve yüzde 50'nin üzerinde pazar payına sahip.




Gurbetçilerin arasından çıkan pek çok başarı öyküsü var. Altı yaşındayken ailesiyle birlikte Almanya'ya göç eden Malatyalı Hasan Şahin'in girişim öyküsü de bunlardan biri. 100 milyon Euro cirolu Acendis'in sahibi olan Şahin, Türkiye ile birlikte 20 ülkede anahtar teslimi hastaneler kuruyor. 


Küçük yaşlardan itibaren Alman kültürüyle büyüyen Şahin, Hannover Üniversitesinde ekonomi eğitimi aldı ve yine aynı üniversitede ekonomi uzmanlığı üzerine master yaptı. Üniversite yıllarında antika ilgisi olan bir arkadaşından etkilenerek bu alana merak sardı. Arkadaşıyla birlikte Hannover'in eski yerleşim bölgesinde bir antika dükkanı açarak uzun bir süre İngiliz antikaları sattı. Zaman içinde işleri tahmin etmediği kadar büyüdü. Ancak ortağı büyük mobilya işine girmeye karar verince Şahin de farklı bir yolda ilerlemeyi tercih etti. Türkiye bağlantılı bir iş yapmaya karar verdi ve üniversiteden mezun olduğu 1995 yılında Delta Trade Company (DTC) isimli ilk şirketini kurdu. 


20 YILLIK ÖYKÜ! 

Hasan Şahin, Almanya ile Türkiye'nin ticari ilişkilerinin çok yoğun olduğu o dönemde kendilerine başvuranların sağlık sektöründen olması  nedeniyle, bu alanda faaliyet göstermeyi doğru buldu. 2008 yılında, ikisi Almanya'da olmak üzere sekiz şirketini İtalyanca 'yükselen' anlamına gelen 'Acendis' çatısı altında topladı. 


Bu yıl 20'nci yıllarını kutladıklarını belirten Hasan Şahin, şunları söylüyor: "Bugüne kadar Türkiye'de 200'ün üzerinde anahtar teslimi hastane yatırımı yaptık. Türkiye'de alanımızda yüzde 50'nin üzerinde pazar payına sahibiz. Şu anda 20 ülkede aktif faaliyet gösteriyoruz. 250 kişilik bir kadromuz var. 2015"i 100 milyon Euro ciro ile kapattık. 20l6'da yüzde 15 büyüme hedefliyoruz. Beş yıl sonra ise 200 milyon Euro ciroya ulaşmayı planlıyoruz." 


MEDİCANA İLE BAŞLADI 

Türkiye'de özel sağlık sektörünün gelişmeye başladığı 90'lı yıllarda pek çok yatırımcı, cihaz alımı konusunda sektörün öncü ülkelerinden Almanya'nın yolunu tutuyordu. Alman şirketlerle bağlantı kurmak için de DTC'nin kapısını çalıyorlardı. 


Hasan Şahin, bu anlamda ilk müşterilerinin Avcılar'daki hastane yatırımlarını gerçekleştirmeye hazırlanan Medicana Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozkurt olduğunu belirtiyor. Şahin, sonraki gelişmeleri ise şöyle anlatıyor: "Medicana Hastaneler Grubunun tüm projelerini biz yaptık. Sonrasında 1996 yılında Acıbadem Sağlık Grubu ile tanıştık. Bakırköy hastanesini kuruyorlardı. Böylece ikinci projelerini Siemens ile birlikte almış olduk. Hastaneyi anahtar teslimi yaptık. Ardından Ankara'da Mesa projesini üstlendik. 2006 yılından beri de Medical Park Grubu'nun 26 projesini yaptık. Türkiye'deki sağlık yatırımcılarının anahtar teslimi projelere ihtiyacı olduğunu gördük ve buna yönelik olarak müşterilerimize yurtdışından bir finans kaynağı olan Hermes  finans imkanını sunduk. Bu kaynak yatırımcılara düşük faiz ve uzun vade kolaylığı getiriyor." 


GLOBAL DEVLERLE İŞBİRLİĞİ 

Acendis'in bugün Philips, Siemens. Richard Wolf, Schiller, Heinen + Löwenstein, Blanco, S-Cape, Codan/Argus, Bovie Medical şirketleriyle global ortaklığı söz konusu. Ayrıca bazı inşaat şirketleriyle de ortak girişimleri var. işlerinin ağırlığı şu anda yüzde 6ü Türkiye, yüzde 40 diğer ülkeler şeklinde. Hasan Şahin, önümüzdeki 10 yılda ise dengenin yurtdışı ağırlıklı olacak şekilde değişeceğini söylüyor. Şahin, "Türkiye'de özel hastane yapımı önümüzdeki yıllarda yavaşlayacağı için böyle bir değişim öngörüyoruz. 10 yıl sonra daha çok hastanelerde yenileme dönemi yaşanacak. Ancak yurtdışında doymamış birçok pazar var" diyor. 


IRAK'TA 10 HASTANE YAPTI 

Acendis, Türkiye'de kazandığı deneyimi 2000'lerin başında yurtdışına da taşımaya başladı. Kosova, Sırbistan. Azerbaycan pazarları ile başlayan yurtdışı açılımını bugün Irak, İran, Gana, Nijerya, Malta, Ürdün, Cibuti ile sürdürüyor. Sağlık yatırımları açısından önemli ve gelişmekte olan pazarlardan biri olan Irak'ta 10'un üzerinde hastane yatırımını Acendis üstlenmiş durumda. Son olarak Basra'da 17 milyon dolarlık yeni bir proje daha imzaladı. 


Hasan Şahin, İran'ın en büyük hastane grubu Erfan ile de masaya oturduklarını söylüyor. Acendis ile Erfan daha yeni bir anlaşma imzaladı. 10 milyon Euro'luk bu proje şirketin İran'daki ilk projesi olacak. Burada bir şirket kurulacak. Çünkü hastane kurulduktan sonra servis hizmeti de verilmesi gerekiyor. Şahin, İran'da özel sağlık sektörünün önünün açık olduğunu düşünüyor. Çünkü hükümet Türkiye gibi ülkelere yoğun hasta akışı olduğunu fark etmiş ve bunu durdurmak için sağlık yatırımlarına hız vermiş durumda. Ülkede önümüzdeki 10 yılda 200'e yakın proje yapılacak. Projelerde onkoloji bölümlerine ağırlık verilecek. 


İKİ PAZARA ODAKLANDI 

Acendis'in hedef pazarlarının başında ise Afrika geliyor. Büyümekte olan bu pazara ağırlık veren şirket, Libya'da bir. Njierya'da bir. Gana'da ise iki proje gerçekleştirdi. Cibuti'de yeni bir projeye başlayacak. Hedef Gana'dan Batı Afrika'ya, Cibuti'den de Doğu Afrika'ya girerek büyümek. 


Hasan Şahin, son dönemde Çin ve Suudi Arabistan'a odaklandıklarının da altını çiziyor. Şu sıralarda iki ülkede şirket kurma hazırlığında olduklarını belirten Şahin, şöyle devam ediyor: "Suudi Arabistan rekabetin çok yüksek olduğu bir pazar. Ama Yakın Doğu da varsanız mutlaka Suudi Arabistan'da da olmanız gerekiyor. Ülke sağlığa yeniden ağırlık veriyor. Sıfırdan, anahtar teslim yatırıma ihtiyaç duyuluyor. Çin de büyük bir pazar ve sağlık yatırımlarına aç. Devlet her yıl 2 bin yatak kapasiteli 100 hastane açılmasını hedefliyor. Çin'de Almanya'nın en büyük hastane mimari şirketi ve bir inşaat şirketiyle birlikte ofis kuruyoruz. 15 yıldır Çin'de olan bu şirketlerle birlikte pazarda büyümeyi planlıyoruz." 


"Yeni trend modüler ameliyathane" 

İşi gereği sağlık sektöründeki gelişmeleri yakından takip eden Hasan Şahin, son dönemdeki trendlere yönelik şu bilgileri paylaşıyor: "Türkiye'de hala ameliyathanelerin duvarları bakteriye! boyalı. Ama AB'de 15 yılı aşkın süredir modüler ameliyathaneler var. Paslanmaz çelik ve camdan yapılan ameliyathaneler istendiğinde sökülebiliyor ve içindeki teknoloji yenilenebiliyor. Şu anda Acıbadem Grubu ve Amerikan Hastanesi modüler ameliyathane kullanıyor. Uzun vadede kazandıran bu yatırım yaygınlaşacak. Artık cihazlarda da entegrasyon söz konusu. Mesela doktor ameliyat yaparken konuşma komutuyla ameliyat masasını yönetebiliyor." 


Ekonomist


Geri Dön