27 / 04 / 2024

Ada bazında kentsel dönüşüm nasıl olacak?

Ada bazında kentsel dönüşüm nasıl olacak?

Kentsel dönüşümün ada bazında uygulanması halinde ise yüzde 100 anlaşma sağlanması gerekiyordu. Ancak bu durum yeni Torba Yasanın yürürlüğe girmesi ile değişti. Peki, ada bazında kentsel dönüşüm nasıl olacak?



Kentsel dönüşümün ada bazında uygulanması halinde ise  yüzde 100 anlaşma sağlanması gerekiyordu. Ancak bu durum yeni Torba Yasanın yürürlüğe girmesi ile değişti. Peki, ada bazında kentsel dönüşüm nasıl olacak?

Riskli alanlarda yer alan yapılar ile riskli olarak tespit edilen yapılar yıkılarak yerine yeni binalar inşa ediliyor. Kentsel dönüşüm ile taşınmazı yıkılan kimselere bazı finansal destekler sunuluyor.


Riskli yapı tespiti için, apartman sakinlerinden bir kimsenin lisanslı firmaya başvuruda bulunması yeterli oluyor. Taşınmazın riskli olarak tespit edilmesi durumunda belli bir süre içerisinde yıkılması gerekiyor. 


Yeni yapılacak bina için ise 3'te 2'lik çoğunluğun verdiği karar geçerli oluyor. Kentsel dönüşümün ada bazında uygulanması halinde ise  yüzde 100 anlaşma sağlanması gerekiyordu.


Ancak bu durum 26 Nisan 2016 tarihinde yürürlüğe giren Torba Yasa ile değişti. Yapılan düzenlemelere göre;


Riskli alanlar ve rezerv yapı alanlarında, uygulama yapılan etap veya ada bazında maliklerin 2/3 çoğunluğuyla karar alınacak, 1/3 'lük kısımda kalanların hisseleri anlaşan diğer maliklere satılacak, bu malikler satın almaz ise bu payları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı alacak. 


Üzerindeki toplam yapı sayısının en az yüzde 65'i imar mevzuatına aykırı olan veya yapı ruhsatı alınmaksızın inşa edilmiş olmakla birlikte sonradan yapı ve iskan ruhsatı alan yapılardan oluşan alanlar da riskli alan olarak açıklanabilecek.


Riskli alan kararına karşı Resmi Gazete'de yayımı tarihinden itibaren dava açılabilecek. Uygulama işlemleri üzerine ise riskli alan kararına karşı dava açılamayacak.



10 soruda yeni Torba Yasa!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön