22 / 11 / 2024
fuzul

Ek hisseli binada kentsel dönüşüm nasıl engellenir?

Ek hisseli binada kentsel dönüşüm nasıl engellenir?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucusunun sorduğu 'Ek hisseli binada kentsel dönüşüm nasıl engellenir?' sorusunu yanıtladı. İşte o yazı...




Hisse tapulu bir dairem var. Binayı yapan kişi ek hisse çıkarmış ve çatıyı satmış. Çatıyı satın alan kişi de dayanıksız raporu alıp kentsel dönüşüme sokmak niyetinde. Bunu nasıl engelleriz?



Değerli okuyucularımın dikkatini bir hususa çekip sonra yanıtıma geçeceğim. Şu kentsel dönüşüm bir tehdit unsunu haline geldi. Okuyucumun sorusundan çıkan anlam şu: Çatı arasını yasa dışı yolla alan biri kentsel dönüşüme girmekle kendi dairesini yasal hale getirmeye çalışıyor. Bana gelen şikayetlerden görüyorum ki, hiçbir teknik inceleme yapılmadan artık 'dayanıksız' raporu veriliyor ve belediyeler bu kış şartlan içinde milletin suyunu, elektriğini, gazını kesme yazısı gönderebiliyor. Yani iş vatandaşı korumaktan çıktı, eziyete dönüştü, inceleme yapıldığı söylenen tüm binalar için gelen rapor 'dayanıksızdır' şeklinde. Ya şu şehirde depreme dayanıklı bir tek bina yok mu? Bu nasıl iş? Şimdi okuyucumun sorusuna geçeyim. 'Hisse tapulu dairem var' sözü, kat irtifak tapulu bir daire sahibi olduğu anlamını taşıyor. Kat irtifak tapulu binalarda da her bağımsız bölümün arsa payı vardır. Bağımsız bölümlerin arsa payı toplamı yüzde 100 olmalıdır. Yani açıkta pay bırakılmaz. Çatı arası ise ortak mahaldir ve buraya pay verilmez. Dolayısı ile bağımsız bölüm malikleri proje dışı olarak yapılan çatı arasındaki dairenin yıkılarak eski hale getirilmesini talep edebilir. Bazen müteahhitler projede çatı arası dubleks daire tasdik ettirip, sonra aradaki çıkışı kapatıp daireyi iki kişiye sattıklan olur. Bu durumda da aslında daire alt kattaki ile ortaktır. Önce bu hususlan inceleyin. İş, tahminim gibi kaçak yapı ise yıkılması ve eski hale getirilmesi için dava açabilirsiniz. Yok bu kişi gerçekten tapulu malik ise bu halde de alınacak dayanıksız raporuna karşı itiraz hakkınız olacaktır. Gerektiğinde de idari dava açarak yürütmenin durdurulmasını isteyebileceksiniz. Ancak bu safhaya geldiğinizde bence bir meslektaşımın yardımını istemekte yarar vardır. 



Tamer HEPER/Posta


Geri Dön