Adalar'da akülü fayton neden kullanılamaz
Adalar'a elektrikli fayton konulacak haberi çıktığından beri içim içimi yiyor. Baharla birlikte korkunç vapur kalabalığından mustarip olduğumuz yetmiyormuş gibi, bir de elektrikli faytonlarla dolaşan turistler mi çıkacak başımıza diye düşündükçe fenalık g
Bir yıla yakın zamandır Adalar’ın birinde yarı zamanlı ikame ediyorum. Bu süre boyunca faytona binmedim. Zaten fayton, Adalıların zorunlu haller dışında pek kullanmadığı, ancak yazlıkçıların ve turistlerin başvurduğu bir taşıma aracı. Hem çok pahalı, hem de yürümek çok daha zevkli.
Fayton tartışması çıktığından beri Adalı arkadaşlarıma soruyorum... Doğrusu hiçbiri faytoncuların atlara yaptığı muameleden memnun değil. Faytoncuların büyük bölümü, yaz aylarında aşırı zorladıkları atları kışın aç biilaç sokaklara salıyor. Serbest gezen hayvanlar, çöplerden beslenmek zorunda kalıyor hatta plastik yedikleri için ölüyor!
Hayvanlara yapılan bu zulüm, istense engellenemez mi İstense, ağır cezalar kesilerek atlara yapılan kötü muamele kontrol altına alınamaz mı Anlaşılan, istenmiyor, uğraşılmıyor...
Vapur seferlerine bakın
Elektrikle fayton için öne sürülen bir başka gerekçe, çevre kirliliği. Atın dışkısından mı bahsediyorlar, burasını anlayamadım. Bunu bahane edenlere ancak gülünür... Hayvan dışkısına gelene kadar insanın attığı çöplerle uğraşsınlar. Ama yok, kirlilik derken atların yaşadıkları yerin görüntüsüyse, bu da denetimle kontrol altına alınır.
Pek çok Adalıyı asıl endişelendiren mesele, Büyükşehir’e bağlı Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) konuya yaklaşma biçimi... UKOME, öncelikle sayısını azalttığı Bostancı seferini Mavi Marmara’ya devrettiği ada vapurlarıyla uğraşsa ya! Bi gidip saysınlar bakalım, 220 can yeleği bulunan vapurlar, turist sezonunda kaç yolcu taşıyor Ben söyleyeyim, en az 500!
UKOME, “kimse birden fazla faytona sahip olamayacak” derken kriterini atına, arabasına iyi bakan faytonlardan yana da kullanmıyor. Tek amaç var: “Mevcut fazla”ları kamulaştırmak. Kamulaştırmanın Türkçesi, tez zamanda özelleştirilecek demek! Ondan sonra al başına belayı.
Sokakta akü sesleri
UKOME, kendini şu cümleyle ele veriyor: “Evrensel standart”lara uygun olarak 40 tane akülü fayton hizmete sokulacakmış!
Evrensel standardınızı yesinler. Madem o kadar evrenselliğe meraklısınız, mevcut faytonların kullanımını, temizliğini, atların bakımını düzeltin. Bunun için gerekiyorsa Adalar Belediyesi’ne bütçe ayırın. Bugün Belçika’daki Bruges gibi, Polonya’daki Krakov gibi nice şehir, atlı arabalarıyla gayet evrensel standartlı hizmet veriyor!
Kaldı ki Adalar’a akülü faytonun girişi, başka akülü taşımacılığın da önünü açacak... O güzelim sokaklar at nalı değil, akü bızırtılarıyla titreyecek. Fayton taşımacılığını günün moda deyimiyle “sürdürülebilir” hale getirmek, adanın özelliğini ve güzelliğini ister istemez bozacak.
Sait Faik, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Reşat Nuri Güntekin, Ahmet Rasim gibi Adalı edebiyatçıları düşünüyorum da... Acaba akülü faytonların eşliğinde o eserleri üretebilirler miydi
Son soru: “Barınak bulunamadığı için ortalıkta kalan atlar”ı, yerini akülü faytonla dolduracağınız 86 faytonu çeken ortalama 172 atı ne yapmayı planlıyorsunuz Sucuk mu, salam mı
Hah bakın işte gerçekten evrensel bir çözüm bu!
94.9’DA BAHAR ŞENLİĞİ!
- Açık Radyo’da bahar şenliği bugün başlıyor... “94.9’da, 9 gün, 99 saat yayın” sloganıyla Açık Radyo, “Dinleyici Destek Projesi” özel yayını yapacak...
- Açık Radyo dostları ve katılımcı dinleyicilerden oluşan bir koro yayında olacak; söz ve müziklerini tüm Açık Radyolularla bu ortak alanda paylaşacak.
- Maksat, gezegenimizi, demokrasimizi, ekonomimizi, meydanlarımızı, parklarımızı, topluluklarımızı, mahallelerimizi ve hepimize ait olan, paylaşmakta olduğumuz başka ne varsa onları, yani bütün öteki ortak değerleri korumak için bir kez daha ses çıkarmak.
- Yayında yakalayabileceğiniz isimlerden bazıları; Akın Eldes, Ayşe Kadıoğlu, Ayşe Tütüncü, Barış İçin Müzik, Burhan Şeşen ve Gökhan Şeşen, Harun Tekin (Mor ve Ötesi), Buzuki Orhan Osman, Cem Mansur, Kardeş Türküler, Filiz Ali, Gevende, Geveze, Hale Soygazi, Haydar Ergülen, Kaan Sezyum, Lale Mansur, Marsis, Mazlum Çimen ve Saki Çimen, Mircan Kaya, Sabahat Akkiraz, Selçuk Yöntem, Sumru Ağıryürüyen, Şebnem İşigüzel, Ümit Ünal...
- Dinleyici Destek Projesi ile Açık Radyo dinleyicisi, radyosuna sahip çıkıyor. Dinleyiciler seçtikleri programın istedikleri bir saatine destek veriyorlar. ‘Nasıl’ derseniz, bir telefon yeter:
0212 343 41 41
Mehveş Evin/Milliyet