09 / 05 / 2024

Adana Forum AVM imarı kapsamlı incelenecek!

Adana Forum AVM imarı kapsamlı incelenecek!

Önce İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurdu, dün de Meclis imar düzenlemesini geniş kapsamlı incelenmesi için komisyona iade etti.



Adana Forum AVM ile ilgili gelişmeler dün de  Adana  gündemine oturdu. Forum AVM’nin 1/25000’lik plan ile 1/5000’lik planlarda farklı olarak gösterilen yoğunluğunun eşitlenmesi isteğiyle Büyükşehir Belediye Meclisi’nin dünkü oturumuna getirilen idare teklifi CHP’li Büyükşehir Meclis Üyesi Ercan Çetin’in konuşmasından sonra yeniden komisyona havale edildi.



İDARENİN TEKLİFİ

Büyükşehir İdaresi iki plan arasındaki uyum farkı nedeniyle Adana 1. İdare Mahkemesi tarafından “Yürütmenin durdurulması kararı” verilmesi üzerine, plan uyumsuzluğunun giderilmesi teklifini meclise taşımıştı. Meclis de “İncelenmesi” için komisyona havale etmişti. İdarenin teklifi dün Büyükşehir Meclisine geldi ve görüşüldü.




YANLIŞ YAPARIZ

CHP’li Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ercan Çetin, Forum AVM konusunun çok titiz incelenmesi gerektiğini belirterek “Bu konunun uzmanlarından oluşan 10 kişilik bir komisyon kurulsun. Mimarlar, mühendisler, şehir planlamacıları dahil edilsin. Bu komisyonun vereceği rapor bize ışık tutsun. Böyle bir çalışma için teklifin komisyona iadesini talep ediyorum” diye konuştu. Yapılan oylamada Çetin’in önerisi kabul edildi ve teklif komisyona havale edildi.



YILAN HİKAYESİ

Huzurevleri Mahallesinde 55 dönümlük alan, birkaç el değiştirdikten sonra Forum şirketine geçmişti. Mersin’de 7 yıldır faaliyet gösteren firma, Adana Forumu yapmak için harekete geçti. İmar planında 1.6 yoğunluk verilen 55 dönümlük alanın dörtte birinin ticari alan olması ön görülüyordu. Forum ise tamamının ticari alan olmasını talep ediyordu. Firma 1.6 yoğunluk istiyor, Belediye ise 1.2 yoğunlukta ısrar ediyordu. İki yoğunluk arasındaki fark nedeniyle 22 bin metrekarelik inşaat alanı kaybı doğuyordu.



KULAK ÇEKİLDİ

Forum AVM’nin yılan hikayesine dönen durumu, inşaatı üstlenen Kulak inşaatı da rahatsız etti ve firma inşaatı yapmaktan çekildi. İhaleyi  Ankara  firması Koray İnşaat üstlendi, ancak, belediye ile mahkemeler arasında gidip gelen dosyalar nedeniyle inşaat bir türlü başlayamadı.



FARKLI GÖRÜŞLER

Forum AVM’nin şu anda dörtte 3’ü konut, dörtte biri ise ticari alan olmak üzere ruhsatı bulunuyor. Ancak firma 55 dönümün tamamına aynı uygulamanın verilmesi için ısrar ediyor. Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, firmanın elindekiyle yetinmesini istiyor ve “Daha fazlasını isterse biz kabul etmeyiz. Vatandaşın rahatı da önemli” diye görüşünü belirtiyor.



MECLİSTEN GEÇTİ AMA

Forum AVM’yle ilgili imar değişikliği, geçtiğimiz ay Büyükşehir Belediye Meclisinden geçti. Ancak, 1/25000’lik plan Büyükşehir Belediye Meclisinden geçerken,  1/5000’lik plana açılan dava uygulamayı durdurdu. Adana 1. İdare Mahkemesi Büyükşehir Belediyesinin Forum arazisiyle ilgili aldığı 1/5000’lik nazım imar planı değişikliği kararıyla ilgili yürütmenin durdurulmasına karar verdi.



YİNE MURAT TÜRK

Forum arazisiyle ilgili meclis kararıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı yine AK Partili eski meclis üyesi Murat Türk’ün başvurusuyla alındı. Murat Türk, 1. idare mahkemesine yaptığı başvuruda 1/25000’lik plan ile 1/5000’lik plan arasında uyumsuzluk olduğunu iddia etti. Murat Türk, “Yoğunluk artırılmış. Taban oturumu yüzde 50 dolayında artırılmış. Yüzde 40’tan yüzde 60’a çıkarılmış. Yükseklik de serbest bırakılmış. Bu durum bölgeye sıkıntı getirir. Ben yatırıma karşı değilim, kimsenin işini engellemeye çalışmak gibi bir niyetim de yok. Sadece vatandaş olarak görevimi yaptım” dedi.



MHP’LİLER OY VERDİ

Forum AVM’nin Büyükşehir Belediye Meclisindeki oylamasında MHP’li meclis üyeleri evet oyu kullanmıştı. İdarenin teklifi oy çokluğuyla kabul edilmiş, CHP Grup Sözcüsü Ulaş Çetinkaya ile AK Partili meclis üyeleri red oyu vermiş, diğer CHP’li üyeler ise çekimser kalmışlardı.



İŞTE MAHKEMENİN GÖRÜŞÜ

Adana 1. İdare Mahkemesi ise oybirliği ile aldığı kararda, “Dava konusu taşınmazın bulunduğu alanın üst ölçekli 1/25000 ölçekli nazım imar planında yüksek yoğunluklu konut alanı olduğu ve bu plana karşı dava açılmadığı, halen yürürlükte olduğu buna karşın dava konusu 1/5000 ölçekli nazım imar planıyla uyuşmazlık konusu taşınmaz ticaret alanı olarak revize edilmesinde planlar arasında olması gereken hiyeyarşiye uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmaktadır.


Bu durumda; 1/25000 ölçekli nazım imar planına dava açılmadığı ve halen yürürlükte bulunduğu, uyuşmazlık konusu 1/5000 ölçekli nazım imar planının da üst ölçekli 1/25000 ölçekli nazım imar planına uygun olmadığından dava konusu belediye meclis kararında hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Uyuşmazlık konusu taşınmazın niteliğinin değiştirilmesinin sonucu olarak yapılaşmaya başlanılması halinde telafisi imkansız zararlar doğuracağı açıktır.”



YENİLERİ GELİYOR

Diğer taraftan Adana’da kent merkezinde 10 adet AVM imarlı arsa tahsisi yapıldığı ileri sürülüyor.Real, Carrefour, Metro ve Optimum’dan sonra sıraya girenlerin, Forum AVM’nin dturumunu yakından takip ettikleri belirtiliyor. Bossa, Özbucak ,Tekel, Çukobirlik Denizli ve Güney sanayi fabrikalarının yerlerine AVM yapılması için başvuruda bulunulduğu ve çoğunun işlemlerini tamamlamak üzere olduğu iddia ediliyor. Karahan’da Belediyenin ihaleyle sattığı 50 dönümlük araziye ve Yüreğir’de Kozan Çarşısı olarak bilinen bölgeye de AVM yapılması için hazırlık yapıldığı öne sürülüyor.



Adana Toros


Geri Dön