Adana kentsel dönüşüme hazırlanıyor!
Adana’da Sheraton oteli konferans salonunda Adana’nın Kentsel Dönüşüm Sorunu’nun tartışıldığı bir toplantı yapıldı. Toplantıyı 600 kişinin izlemesi, kentsel dönüşüm sorununun Adana için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Adana Sheraton oteli, Yüreğir mahallesinin ortasından geçen Hacı Sabancı Bulvarı ile Seyhan nehri arasında kalan 64 dönüm arazideki gecekondular temizlenerek oluşturulan parkın ortasına inşa edilmiş. Sheraton oteli, Adalı Holding’in 130 milyon dolarlık bir yatırımı. Adalı Holding’in kurucusu Hasan Adalı (1928 - 2006) Kıbrıs’tan 1950 yılında Adana’ya göç etmiş. Turizm ve inşaat işinde büyümüş. Şimdilerde 3 çocuğunun sorumluluk paylaştığı holding genel müteahhitlik, inşaat yönetimi, tasarım ve inşaat, proje geliştirme hizmetlerinin yanı sıra ABD Dışişleri Bakanlığı’na, Ortadoğu ve Avrupa’daki koalisyon kuvvetlerine ve ABD ordusuna ‘Yaşam Desteği’ hizmeti veriyor.
İyi ve kötü yan yana
Hasan Adalı’nın oğlu Serdal Adalı, otel projesini çizdirirken, arka cephede tek bir odanın yer almamasını istemiş. Çünkü arkadaki Yüregir bölgesi bir yerleşim bölgesi değil de, vahşi bir film platosu görünümünde. Kurtlar Vadisi, James Bond gibi filmlerin Irak ve Ortadoğu şehirleri ile ilgili bölümleri Yüreğir’in sokaklarında ve binalarında çekiliyormuş.
İşte bu mahalleler şimdilerde Adana’daki kentsel dönüşümde ilk aşamada ele alınacak yerleşim bölgeleri. Yüregir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, ”Yüreğir‘de 11 bölgenin kentsel dönüşüm alanı ilan edildiğini, toplam 12 bin dönüm alan üzerinde yapılacak kentsel dönüşüm çalışmalarında 54 bin insanın yararlanacağını” söylüyor.
Başkanın verdiği bilgilere göre Yüreğir’de 99 mahallede 47 bin konut ve 102 bin bağımsız bölüm var. Binaların yüzde 80’i ruhsatsız. Ruhsatlı olanların da yüzde 90’ı 1998 depreminden önce yapılmış, deprem yönetmenliğine uymayan binalar.
Yüreğir örneği Adana için kentsel dönüşümün ne kadar önem taşıdığını ortaya koyuyor.
Bir şehir için kentsel dönüşümün önemini görmek isteyenler Adana’da Sheraton otelinin ön cephesinden Seyhan nehrine ve karşı kıyıya baktıktan sonra, arka cepheden Yüreğir bölgesini seyrederlerse neyin ne olduğunu çok açık bir şekilde anlayabilirler.
Uygulama çok zor
Kentsel dönüşümün yararına, zorunluluğuna inanmak başka, uygulamak başka. Çünkü kentsel dönüşümde, proje alanlarında yaşayanların, mülk sahiplerinin, belediyelerin, plancıların, mimarların, müteahhitlerin bekleyişleri farklı. Birbiriyle çelişkili. Uyum sağlamak çok zor.
Kiracı olsun, tapulu veya tapusuz mülkün sahibi olsun insanlar yaşadıkları yerden zor ayrılıyor. Arsaların, binaların değeri sahibine göre başka, alacak olan belediyeye veya müteahhide göre başka.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, ülkedeki çarpık yapılaşmanın yaygınlığına dikkati çekiyor. “Kentsel dönüşümün Cumhuriyet döneminde şehircilik açısından kaçırdığımız fırsatların düzeltilmesine imkân verebileceğini” söylüyor.
Önemli olan başlamak. Kentsel dönüşüm için yola çıkıldı. Zor da olsa sorunlar çözülecek, yanlışlar düzeltilecek, uygulama devam edecek.
Güngör Uras-Milliyet