04 / 05 / 2024

Adana Toros Federasyonu, 7 ilçeye yönelik projeler hazırlıyor!

Adana Toros Federasyonu, 7 ilçeye yönelik projeler hazırlıyor!

Cenap Erol, kuruluş ve açılış sürecini tamamlayan Adana Toros Dernekleri Federasyonu olarak 7 ilçeye yönelik projeler hazırladığını ve bu projeleri hayata geçirmek için düğmeye bastıklarını belirtti.



Kuruluş ve açılış sürecini tamamlayan  Adana  Toros Dernekleri Federasyonu olarak 7 ilçeye yönelik projeler hazırladığını ve bu projeleri hayata geçirmek için düğmeye bastıklarını belirten Adana Toros Federasyonu'nu Genel Başkanı Cenap Erol, 'BİZ BİRİZ' diyerek gerçekleştirecekleri bütün projeleri tüm detayı ile ilk defa Posta Gazetesine anlattı, Adana Toros Federasyonu'nu Genel Başkanı Cenap Erol: "Adana'mızın hak eliği yere gelmesi için. gövdemi değil basımı bile koymaya hazırım" 


• Adana Toros Dernekleri Federasyonu (ATF) Genel Başkanı Cenap Erol'u kısaea tanıyalım: 1952 doğumluyum. Babam Tekirli. annem Kozanlı. 9 kardeşin en büyüğüyüm. Uzun yıllardır ticaretle uğraşıyorum. 


Lise mezunuyum. 3 çocuk babasıyım, 1 erkek 2 kız evladım var. Üçü de en iyi okullarda okudu. Oğlum mimar, sanayici, iş adamı. Kızım eczacı, evli 2çocuk annesi. En küçük kızım İstanbul'da doktor. Kulak burun boğaz slajını yapıyor. Oda evli. eşi de doktor. Bizde karım Ayşe hanımla Adana'da yaşamımızı sürüyoruz. Boş kalan zamanlarımızda torunumuzu sevmeye İstanbul'a, Osmaniye'ye gidiyoruz. Ben 10 yaşından bu yana ticaretle uğraşıyorum. İlk zamanlar çiftçilik daha sonra kerestecilik, bir dönem de müteahhitlik yapmıştım bıraktım. 

Aynı zamanda Sarıçam belediye meclis üyeliği görevim var. Ama 30 Marttan itibaren ben politika yapmayı düşünmüyorum. Bütün zamanımı ve birikimimi federasyona harcamak istiyorum. 


# Dernek faaliyetlerine nasıl başladı? 

5 ocak 2013 de federasyonumuzu kurduk. Yıllarca birlik ve beraberliği gerçekleştirerek ilçelerinin kalkınmasına hizmet eden derneklerimiz BİZ BİRİZ' diyerek yola çıkıp aynı çatı altında toplanıyoruz. Tufanbeyli. 

Saimbeyli. Feke, Kozan. Aladağ. lmamoğlu ve Sarıçam İlçelerinin güç birliği yaparak oluşturdukları bu federasyonumuz, bölgenin var olan değerlerine sahip çıkarak her alanda kalkınması için proje üretecek, bölgenin tarımsal, kültürel, sanayi, turizm ve tabi varlıklarının en iyi şekilde değerlendirilmesine aracılık edecektir. Gene ve kalbi bölgelerine hizmet için atan hemşerilerimiziıı bir araya gelmesi ile oluşan Adana Toros Dernekleri Federasyonu, oluşturduğu kurullar ile proje üretecek, bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacaktır. Aralarında bilim adamlarının, sanayicilerin, akademisyenlerin, yatırımcıların ve toplumun her kesiminden değişik meslek sahibi hemşerilerimizin aynı çatı altında buluşmasından ortaya çıkan federasyonumuz, inanıyorum ki güzel hizmetlere imza atacaktır. 


# Federasyon olarak hedefleriniz neler? 

Bizim federasyon olarak hedefimiz bölgenin sorunlarına çözüm bulmakla beraber, bölgemizin geleceğini düşünmek ve iş adamlarıyla öne çıkmasını sağlamaktır. Ailece yıllık 7(H) TL ile geçinen köylülerimiz var. Çok üzücü bir durum. Özellikle kuzey ve kuzeydoğu Adamızda yaşayan insanlarımız doğuda verilen hizmetlerin büyük bir bölümünü alamıyorlar. Feke. mahsurlar arası karayolları ağına bağlı bir toprak yolu ve burada yaşayan insanlar 2 tane keçisivle önünde 300-500 m2 lik bahçesiyle yetinmeye çalışıyorlar. Ben mesleğim gereği de maden işletmeciliği yaptığım için oradaki halkın yaşantısını çok iyi biliyorum. Bunu geliştirmek istedim ve bunla ilgilide çalıştaydan sonra hedefimiz konfederasyonada götürüp Ankara'da bir temsilcilik açmak. 


Oradaki insanlar organik tarım olarak meyve sebze üretiyor. 

Federasyon olarak biz bu konuda gerekli girişimde bulunduk. Sayın valimiz sonuna kadar bize destek olacağını söyledi. Projelerimizden bir tanesi FekeSaimbeyli arasında paketleme soğuk hava deposu kurmak. Yine her ilçemizde organik üreticilerimizde var. Ama satamadıkları için her ilçemizden alıp Adana'da bir organik satış yeri açmak istiyoruz. Ayrıca bölgemize eğitim almak isteyen öğrencilerimiz için imkansızlıktan okuyamayan insanlarımıza gelir temin edip burs vermek istiyoruz. 


• Federasyonumuzun amacı nedir? Kısaca anlatır t Ekip olarak halka hizmetin Hakk'a hizmet olduğu inancıyla yola çıktık. Amacımızı tüzüğümüzün 5. Maddesinde karşılığını bulan bir özetle anlatmaya çalışayım: 5253 Sayılı Dernekler Kanunu'ııun hükümlerine göre kurulmuş olan federasyonumuzun siyasi ve ticari bir amacı yoktur. Sadece ilimize ve ilçemize bağlı köylerin kalkınmasına, imarına hizmet etmek, üyeler arasında sosyal yardımlaşma ve dayanışmaya yönelik yöresel temelde sosyal ve kültürel faaliyetler göstermektir. 

Diğer amaçlarımız ise Adana ve İlçelerine bağlı köy ve mahalle derneklerini ATF bünyesinde birleştirmek suretiyle büyük bir güç ve kamuoyu bilincinin oluşmasını sağlamak, üye derneklerle yöre halkımızın kültür ve geleneklerine, insani değerlerine saygılı yaklaşmak, plan. proje ve program yapmak, dernekler arasında dayanışma ve işbirliği kurulması için çalışmalar yürütmek, bu amaçlara uygun faaliyetlerin birlikte yapılmasını ve sürdürülmesini sağlayarak ülke genelinde etkinlikler düzenlemektir. 


• Federasyonumuzun kurucu dernekleri hangileridir? Daha sonra katılan oldu mu? 

Federasyo dernekleri; lmamoğlu ilçesi ve ahalisini güçlendirme derneği, Feke ve çevresini kalkındırma derneği. Kozan güçlendirme derneği. Kozan Kalesi ve ahalisini güçlendirme derneği. 

Aladağ Kültür Dayanışma ve Çevreyi Koruma Derneği, Saimbeyli ve çevresi dayanmışa derneği ve sonradan aramıza sarıcam derneği. Kad_Der ve Anadolu kadınları kalkındırma dernekleri de katıldı. Diğer dernek başkanlarımızın da katılım noktasında samimi olduklarına i: takip edebiliriz. Köylerimizdeki, altyapı eksikliğini yani yol. su. 

elektrik, okul. sağlık ocağı, hastane gibi konulardaki eksikliklerden kaynaklanan sıkıntıları gerek şifahi, gerek yazılı ve gerekse de basın yoluyla dile getirmeye çalışmaktayız. Bu konularla ilgili köy ve mahalle muhtarlığımızla yazışmalar yaptık. Muhtarlarımız tarafından bildirilecek ihtiyaçların giderilmesi konusunda koordineli çalışmalar başlatacağız. Köy ve mahallelerimizdeki sorunların giderilmesi için bütün yasal yolları zorlamak suretiyle çaba göstermeye devam edeceğiz. 


• Eski ve Yeni Adana'yı kıyaslarsak neler söylersiniz? 

Adana'mızın 70li yıllarını arıyorum. O dönemde Adana bir marka şehirdi. Ankara'da ki etkin bakanlıklar Adanalıydı. Adanalı olmak ayrıcalıktı. Adana sanatçısıyla. artist leriyle. 

köylüsüyle, pamuk toplayan, güneydoğudan gelen insanları ile güzel bir homojen yapı oluşuyordu. Maalesef şimdi sadece ikinci sayfalarda yaşıyor. 

Biz bundan üzüntü duyuyoruz. Bu konuda çalışmalar yapıyoruz. 

Şuanda 30 km güneyimiz deniz ama Adana'da yaşayan halkımız Mersine gidiyor. Çünkü burada alt yapı hazır değil, turizme açılması lazım. Anteplilerin daha önce biz abisiydik ama şuanda maalesef onlar bize abilik yapmaya başladılar. Çünkü şuanda etkinliklere dikkat ederseniz tüm etkinlikler Aııtep de yapılıyor. 

Buda bizi çok derinden yüzüyor. 

7()li yılları yaşayan insanlar olduğumuz için öğünlerin Adaııası ile bugünlerin Adana'sı arasında çok büyük fark var. 70li yıllarda ki Adana'yı o gün samimi ve sanayisini halkını bugüne taşımaya bugün ki şartlarla bugün ki teknolojiyle o gün ki Adana'nın yaşamını bugüne şuanda ki teknoloji ile taşımak istiyoruz. 

Bununla ilgili biz bakanımızdan destek bekliyoruz. Bölgenin ihtiyaç duyduğu hizmetlerle ilgili dosya hazırlayacağız ve bunları talep edeceğiz. 


• Size göre federasyon ve dernek yöneticileri nasıl bir yol izlerlerse başarılı olabilirler? 

Bir işte başarıya ancak plan. 

proje, hedef, misyon ve vizyonla ulaşılabilir. Sabır ve tahammülü • Yeni olmanıza rağmen federasyon olarak Adana için yaptıklarınız ve yapacaklarınız konusunda kısaca bilgi verir misiniz? 

Şuanda tasarım halinde, özellikle Feke'den. TufanbcyliVe kadar olan bölümde dal bastı kiramızdan tutun meyvemizle sebzemizle paketleme soğuk hava deposuyhı ilgili çalışmamız var. 

Orman bölge müdürlüğü ile yaptığımız bir çalışma var. Kısa dönemde derneğimizin de üyeleri arasında yer alan Çukurova üniversitesi Rektörü Mustafa Kibar ile birlikte hazırladığımız Adana'mız için neler yapabileceğimize dair hazırladığımız proje taslaklarımız var. Sunu belirtmeliyim ki biz STK temsilcileri olarak ne belediye başkanı, ne II özel ldare.si Sekreteri, ne kaymakam. 

ne de valiyiz. Bizler ancak yöremizin sorunlarını tespit edip. 

öncelik sırasına göre gereği için ilgili resmi mercilere müracaatta de ihmal etmemek gerekir. 

Bazen gördüğün hataları görmemek için gece gibi olmayı, bazen aklının ucundan geçmeyen, hayatta tasvip edemeyeceğin iftira, karalama ve bilgi kirlilikleri ile de karşılaştığında susmasını bilmeliyiz. Hz. Mevlana bu konuda "Hdepli edebinden susar. Edepsiz ben susturdum zanneder* demiş. Ne güzel demiş! Bizler yolumuza heyecan ve azimle devanı etmeli, yönetici gibi değil, hizmetkâr gibi çalışmalıyız, insan odaklı hizmetlere önem vermeliyiz. 

İnsanlarımızın hissiyatına tercüman olacak hizmetlere ağırlık vermeli, ehemmiyet göstermeliyiz. 

# Son olarak dernek faaliyetlerinde izlenecek yol nasıl olmalıdır? 

Kısaca görüşünüzü alabilir miyim? 

Her dernekçi dernek faaliyetlerinde II Dernekler Müdürlüğü tarafından onaylanmış dernek tüzüğünü anayasa olarak görmelidir. Yapacağı her faaliyetin kanun, tüzük ve yönetmeliklere uygun olmasına dikkat etmeli, illegalitedeıı uzak durmalıdır. Faaliyetlerini farklılık ve farkındahklarla zenginleştirmelidir.


Posta Çukurova Gap / Burcu Bebekli


Geri Dön