23 / 11 / 2024
fuzul

Adana Valisi Adana'nın imar sorunları üzerine bir konferans verdi!

Adana Valisi Adana'nın imar sorunları üzerine bir konferans verdi!

Vali Hüseyin Avni Coş, 'Adana'nın imar Sorunları Üzerine Tespitler, Düşünceler, Öneriler' başlıklı konferans verdi. Çokça Kamu kurumu temsilcisinin ve meslek örgütü yöneticisinin katıldığı konferansta, kentin imar sorunları ele alındı..




Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, yasal olmasına rağmen tarım arazisine hastane kurulmasına karşı çıkanların, bu alanın bin misli büyüklüğündeki verimli tarım arazilerini rant uğruna imara açtıklarını belirtti. Adana'nın imar ve otopark sorunları yaşadığını söyleyen Coş, "Adana'da o kadar imar mevzuatı baypas edilmiş ki, kent imar planlarının kalbura çevrildiği, uygulanmadığı bir yer olmuş" dedi. 


Vali Coş, tarihi Ramazanoğlu Konağı'nda 'Adana'nın imar Sorunları Üzerine Tespitler, Düşünceler, Öneriler' başlıklı konferans verdi. Çok sayıda kamu kurumu temsilcisinin ve meslek örgütü yöneticisinin katıldığı konferansta, kentin imar sorunları ele alındı. 


Konferansta konuşan Vali Coş, imar konusunun, insanlığın var oluşundan itibaren ortaya çıkmış bir ihtiyaç olduğunu hatırlattı. 

Günümüzden yüzyıllar önce yapılan bazı binaların halen ayakta kaldığına vurgu yapan Coş, "O dönemin teknolojisi ile sınırlı imkanlarla yapılan binaların, bugünkünden çok daha iyi olmasını nasıl yorumlamamız gerektiğini takdirlerinize sunuyorum. Bu belki şundan oluyor; işimizi iyi takip etmediğimizden, işimizi baştan savma yapmamızdan kaynaklanıyor, mükemmele odaklanmayışımızdan kaynaklanıyor, her konuyu basite alışımızdan kaynaklanıyor" dedi. 

Coş, imar konusunun, bir kent açısından son derece önemli olduğuna dikkat çekerek, Adana'da imar konusunda iç açıcı bir tablo ile karşılaşamadığını söyledi. 


Adana'daki mevcut yapı stokunun yüzde 60'dan fazlasının imar konusunda problemli olduğunu belirten Coş, "Bir kent yapısı oluşturulurken sadece konutları yapmak yetmiyor. Bunların. 

buralarda yaşayacak insanların teknik ve sosyal ihtiyaçlarına cevap verecek altyapıyı da oluşturmak lazım. Baktığımız zaman bunları da göremiyoruz. Bunların yeterince ortaya konulduğunu göremiyoruz" diye konuştu. 



"ADANA İMARLARIN KEVGİRE ÇEVRİLDİĞİ BİR YER OLMUŞ"



Vali Coş, Adana'nın yapı stoku itibariyle 660 bin civarında konutunun olduğunu, bu konutlardan ruhsatlı olan konutların sayısının yüzde 60 oranına tekabül ettiğini belirtti. Son 40 yılda konut sayısının 3 kat arttığına dikkat çeken Coş, buna rağmen ruhsatlı bina sayısında aynı oranda artışın yaşanmamasından yakındı. Coş, "Adana'da o kadar imar mevzuatı baypas edilmiş ki, kent imar planlarının kalbura çevrildiği, uygulanmadığı bir yer olmuş. Peki, böylesine karışık ve düzensiz bir tablo ortaya konulurken, topluma yön vermesi gereken, yanlışlıklara işaret etmesi gereken kurum ve kuruluşların üzerine düşen uyarı sorumluluğunu yerine getirip, getirmediğini en iyi sizler biliyorsunuz. Büyük Atatürk ne demiş? "En hakiki mürşit ilimdir, fendir" O zaman, ilim ve fen adamlarının en başta bu konuda yanlışlıkları uyarması, doğruyu göstermesi ve bu hususta kitaplarda olan ve herkesin bildiği hususların uygulanmasını istemesi lazımdı. 

Ancak böyle mi olmuş, baktığımızda böyle olmadığını görüyoruz. Bu konuda topluma yön vermesi gereken kuruluşlardan bir tanesi olan Çukurova Üniversitesi dahi ruhsatsız bina yapmış. Çukurova Üniversitesi dahi yaptığı binaların pek çoğunu kanuna uymadan yapmış" şeklinde konuştu. 



"BUNLAR TİMSAH GÖZYAŞLARI" 


Bilim adamlarının sorumluluğunun, güzeli ve iyiyi işaret etmek olduğunun altını çizen Vali Coş, bu konuda çelişkili uygulamaların yapıldığını söyledi. 

Adana'da toprak kanunu gerekçe gösterilerek hastane ve okul yapımına karşı çıkıldığını kaydeden Coş, buna rağmen Adana'nın pek çok alanında verimli tarım arazisi ortadan kaldırılırken, bu karşı çıkanların ses çıkarmadığını vurguladı. Coş, "Adana Numune Hastanesi için bugün milyonlarca kişiye hizmet veren, ta Mardin'den, Şırnak'tan hastalar gelen, Adana'daki vatandaşlarımıza layık oldukları tıbbi hizmet vermeye çalışan bir hastaneye karşı çıkılmış. 

Halbuki kanunda istisnalar var. 

Kamu yararına ait bir tesis yapılacaksa, tarım arazisi üzerine de yapılabilir'diyor. Biz istisna kapsamındaki bu tesise karşı çıkan ve aşırı duyarlılık gösteren bazı çevrelerin öbür taraftan onun bin misli büyüklüğünde verimli tarım arazinin imara açılması konusunda en ufak bir itirazını ben göremedim. 

2011 yılında yaklaşık 53 bin dönüm arazi, tarımsal arazi imara açılmış. 

Peki, bu imara açılma karşısında 'Adana Numune Hastanesi verimli tarım arazisi üzerine yapılıyor' diye itiraz edip, hatta mahkemelere koşanlar aynı duyarlılığı göstermiş mi? Hayır. Bu çifte standarttır. Olsa olsa timsah gözyaşlarıdır. O yüzden gerçekleri, doğruları açıkça söylememiz lazım. Eğer biz bir takım mevzuatları işimize geldiği gibi yorumlamaya kalkışırsak o zaman yanlış yapmış oluruz, çevremizi, kendimizi aldatmış oluruz; gelecek kuşakların üzerimizdeki emanetine ihanet etmiş oluruz" şeklinde konuştu. 



"İMAR PLANLARINA GELİNCE KONUŞMUYORLAR" 


Coş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu çevrelerin görüşlerinin, Adana'da kent imar planları yapılırken 'şöyle olsun, böyle olsun' dediklerini ben hiç duymadım. 

İlimizde birkaç yıldır sürekli planlar yapılıyor, iptal ediliyor, bozuluyor, yeniden yapılıyor böyle bir döngü içerisinde devam ediyor. Bu konuda, nasıl yapılması gerektiği konusunda, doğrular-yanlışlar konusunda toplumun aydınlatılması konusunda bir faaliyet yapıldığını ben işitmedim. 

Demek ki çok cılız olduğu için bize kadar gelmedi. Halbuki çağdaş planlama ilkeleri nedir? Birincisi katılımcı bir anlayışla, ilgili bütün kesimlerin görüşlerini alarak, paylaşımcı bir anlayışla ve şeffaf bir anlayışla yapılması gerekir ancak böyle mi yapılmıştır? Hayır. 

Adana'da, aleniyet gereği olarak mecliste kabul edildikten sonra ilan edilmesi gereken ve ilan edilmediği için iptal edilen imar planları olmuştur. İmar planları NATO savunma planları değildir. Herkesin bilmesi gerektiği planlardır." 


"OTOPARK SORUNU VAR" 


Vali Coş, Adana'da otopark sorunun yaşandığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Her binadan otopark ihtiyacı karşılanamayan her binadan otopark yönetmenliği uyarınca belli bir bedel alınıyor. Bunu ilçe belediyeleri topluyor, Büyükşehir Belediyesi'nde toplanıyor. Geçen de merak edip sorduk, 'bu paralar ile ne yapılıyor' diye. Paralar, bir banka hesabında tutulmuş, harcanmamış. Para toplamak yetmiyor, ön görüldüğü şekilde kullanmak gerekiyor. 

Otopark olmayınca ne oluyor? 

Adana'da her yıl aşağı yukarı yüzde 7-8, bazı yıllar yüzde 10 oranında motorlu taşıtların sayısı artıyor ama aynı oranda yollar artıyor mu? Otoparklar artıyor mu? Artmıyor. Araçları yollara koyduğumuz zaman ne oluyor 2 şeritli yollar tek şerit haline geliyor.  Adana  olarak, bu manzara, bu tabloya layık olmadığımızı düşünüyoruz. Biz, burada yanlışlıkları önlersek, kaçak yapıyla mücadele edersek, Adana'nın imarı daha iyi olursa, otoparkları ile caddeleri ile yeşil alanları ile birbirinden güzel yapılarıyla Adana'da sosyal alanda gelişirse, bundan hepimiz istifade ederiz" 


"AVM İSTİHDAM SAĞLAR"


Coş, bir ilköğretim okulu ziyaretinde öğrencilerin kendisine 'Adana'da neden yeterince alışveriş merkezi yok' sorusunu ilettiğini ifade ederek, kent içerisinde yapılacak alışveriş merkezlerinin Adanalıların başka şehirlere alışveriş için gitmesini önleyeceğini ve istihdam yaratacağını vurguladı. 

Coş, konuşmasının ardından toplantıya katılanların sorularını yanıtladı. Konferansa Coş'un yanı sıra kamu, kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, meslek örgütü yöneticileri, akademisyenler ve STK temsilcileri katıldı.


Adana Çukurova Press


Geri Dön