Adana Yüreğir'de her kesime dokunan projeler inşa edildi!
Andy-Ar'ın Habertürk'e yaptığı 'Yerel Yönetimler Performans Araştırması'nda, Türkiye genelinde 519 ilçe arasında ise 20'nci olan Adana Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, "Her kesime dokunan projeleri hayata geçirdik" ifadesini kullandı.
Andy-Ar'ın Habertürk'e yaptığı 'Yerel Yönetimler Performans Araştırması'nda, Türkiye genelinde 519 ilçe arasında ise 20'nci olan Adana Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, "Her kesime dokunan projeleri hayata geçirdik" ifadesini kullandı.
Adana Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, bağımsız araştırma şirketi Andy-Ar'ın Habertürk Gazetesi için yaptığı Türkiye'de Başarılı Belediye Başkanları araştırmasında yurt genelinde 20.inciliğe adını yazdırdı. Araştırma firmasının Aralık 2015 sonuna kadar 'Yerel Yönetimler Performans Araştırması' ile bölgelerde vatandaşa, 'Yaşadığınız ilçenin belediyehizmetlerinden memnun musunuz?', 'Yaşadığınız ilçenin belediye başkanını halka yakın buluyor musunuz?' ve 'Yaşadığınız ilçenin belediye başkanını tanıyor musunuz?' diye soruldu. 34 bin 200 kişi katıldığı araştırmada bölgelerde yüz yüze ve telefon ile görüşme yöntemi kullanılarak yapıldı. Adana'da hem saha, hem de telefonla gerçekleşen anketlerde Mahmut Çelikcan ismi öne çıktı. Göreve geldikten sonra ilk önce idari ve mali yapılanmayı gerçekleştirdiklerini belirten Çelikcan, "Hizmet sınırlarımız 8 bin hektardan, 90 bin hektara çıkmasına rağmen popülist davranmadık. Bütçemizde yatırıma ayrılan paylar yüzde 10-15 arasındayken bu rakamı yüzde 40'lara çıkarttık. Belediyenin yapması gereken zaruri işlerin yanı sıra insana dokunan sosyal ve kültürel projelere büyük önem verdik. Bizim bu gayretli ve düzgün çalışmamızı gören vatandaşlarımız da kendilerine yöneltilen sorulara bu doğrultuda cevap vermişler. Yapılan araştırma sonuçlarını kamuoyuna açıklayana kadar sonuçtan haberim yoktu. Bizim açımızdan önemli olan sonuçlardan bir tanesi de, 2014 yerel seçimlerinde yüzde 37 oy olarak seçilmiştik. Anket sonuçlarında ise yüzde 50. 4 oranında vatandaşlarımızın memnuniyetini belirtmeleri bizim için olumlu bir durumdur" dedi.
BÜTÇE ARTTI
Adana'da 1'inci, Akdeniz Bölgesi'nde 2'nci sırada yer alırken, Türkiye genelinde 519 ilçe arasında 20'nci oldunuz. Bu başarıyı nasıl sağladınız?
Son yerel seçimle yüzde 37 oy ile ikinci kez vatandaşın güvenini alarak seçildik. Yüreğir'de ilk defa ikinci kez üst üstü seçilen Belediye Başkanı olarak göreve devam ediyorum. Görevi devraldığım 2009 ile bu günü kıyaslarsak; Yüreğir, mali ve idari açıdan sıkıntılı, Adana'nın arka bahçesi gibi görünen bir ilçeydi. Biz göreve geldikten sonra geçmiş dönemden kalan 120 milyona yakın borcumuzun çoğunu ödedik. Geriye kalan 36 milyon borcumuz, uzun zamana dayalı yatırım amaçlı devlete olan borcumuz. 7 yıllık hizmet dönemimizde direkt vatandaşı ilgilendiren, onlara dokunan projeler gerçekleştirdik. Zira 2009 öncesi Yüreğir Belediyesinde sosyal belediyecilik alanında maalesef sınıfta kalınmış. Gelirlerimiz de çok düşüktü. 47 milyon ile aldığımız Belediyemizin bütçesini iki mislinde fazla duruma getirip, şu anda 107 milyona ulaştırmışız.
Sizi başarıya taşıyan, halk tarafından önemsenen projelerinizi anlatır mısınız?
Görevi aldığımız 2009'da 38 mahallesi olan Yüreğir'in bugünl06 mahallesi var. Hizmet alanımız da 8 bin hektardan 90 bine ulaştı. 11 misli büyümüşüz. Buna rağmen kırsal ve merkezdeki yol sorununu yüzde 90 oranında çözdük. Bu rutin belediyecilik sayılabilir ama ilçe vatandaşının en büyük sorunuydu. Yine Belediyenin kendi araç filosu maalesef yoktu, 100'den fazla yeni iş makineleri, hizmet araçları aldık. 60'ın üzerinde parkı yeniledik. Bir tane en büyük 30 bin metrekarelik bir kültür parkı yaptık. 11 adet vatandaşa direkt dokunan, her kesime hitap eden, birer okul niteliğinde kültür evleri yaptık. Her türlü istihdam, meslek öğrenmeye yönelik eğitim amaçlı seminer faaliyetlerinin gerçekleştirildiği bu okullarımızdan mezun olan birçok kadın ve genç kızlarımız, kazandığı mesleklerle evine para götürür hale geldi. Bu, direkt vatandaşa dokunduğumuz, önemli bir sosyal-kültürel projelerimizden biri. Adana'da ilk bizim açtığımız Engelli koordinasyon merkezimizle de bu kardeşlerimize dokunmuş olduk.
SOSYAL PROJELER VAR
Zaman zaman benimde katıldığım bir ekiple, ilçemizde tüm yaşlılarımızı ziyaret ediyoruz. Yaşlı, engelli ve evde yatan hastalarımızın bakım ve tıraşlarını yapıyoruz, çok memnun oluyorlar. 'Hoş Geldin Bebek' projemizde ise yaklaşık 14 bin aileye ulaştık. Bu projeyle aileleri ziyaret ediyor, küçük hediyelerle gönüllerini alıyoruz. O esnada sorunları da dinliyoruz. Dahilim ve bilgim dışında yapılan anket sonucunda Türkiye'deki 519 Büyükşehir ilçe belediyeleri içinde 20'inci olmuşuz. İlk 20'de Adana'dan bir tek belediye olarak yer almak kentimiz için çok güzel durum. Yüzde 37 ile seçilmişiz ankette memnuniyet oranı yüzde 50.4. Bu fikri beyan eden vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu bizim için bir motive oldu. Demek ki daha çok halka dokunursak bu oranı daha da yükseltebiliriz. Halka daha çok dokunmamız ve gitmemiz gerektiğinin de bilincindeyiz.
Halk hangi hizmetleri daha çok beğenir?
Hizmeti yapmak önemlidir ama en önemlisi belediyecilikten gelip, bugün siyasetin zirvesinde dünya lideri olan Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi; 'hizmet yapmak önemlidir ama as olan gönül yapmaktır, gönüllere girmektir.' Vatandaşımıza göstereceğimiz güler yüz ve sıcak ilgi, belediyenin vatandaşın yanında olduğunu hissettirir. Onların düğün ve cenazesinde bulunmak, onlar için önemli.
Bu yönde ilgi gören vatandaş, karşılığını da veriyor. Ben hiçbir zaman yönlendirmeye, kamuoyunu manipüle etmeye yönelik bir anket oluşumunda bulunmadım. Eksiğimizi görüp kendimizi aldatmadan yürümeliyiz. Aksi takdirde düzmece anketlerle kendimizi iyi gösterip, kamuoyunu manipüle etmeye çalıştığımızda seçim sandığında hüsrana uğrarız. Yaptığımız hizmetleri vatandaşa iyi anlatıp, onlara daha çok dokunuyorsak aldığımız oyun üzerine daha fazla koyarak seçiliriz. Belediyecilikte şeffaf ve dürüst olmak esastır. Belediye'yi bir aile bütçesi olarak yönetir ve vatandaşa yansıtırsanız onlarda size notunu verir. 2 dönem görev yapıyorum. Bize 2 veya 3 oy çıkan sandıkların olduğu mahallere de aynı hizmeti götürüyorum. Yüzde 37 ile seçildik ama yüzde 50'nin üzerinde teveccüh varsa, bu bize oy vermeyen insanın da memnuniyeti demektir.
1,5 YILDA BİTECEK
Halkın beğenisini çekecek ileriye dönük ne gibi projeler geliştirdiniz?
Bossa fabrikasının eski yerine (planları geçmek üzere) büyük bir alış veriş merkezi yapılacak. Adana için önemli olduğunu her zaman vurguladığım Kentsel Dönüşüm projesiyle ilgili çok güzel uygulama başlattık. 800 konutun üzerindeki projemiz bitti, 10 Şubat'ta kura çekimi var. İkinci etabı başlıyor, üçüncü etap projelendirmesini yapıyoruz. Akıncılar, Başak, Karacaoğlan da yine bir projemiz var. Hilton'un arkasında 2 yıldır beklediğimiz, ama bu dönem Allah şükür Adanalı Çevre ve Şehircilik Bakanımız ile hayata geçireceğimiz çok önemli projemiz var. Lüks konutlar, 40 dönümlük bir kent meydanı yapılacak. Bunun gibi projeler, kamu ve özel sektör yatırımlar ve kentsel dönüşümle Yüreğir kabuğunu kırıyor. Bu dönem bitireceğimiz projeden biri de 52 dönümdeki temalı park. İçerisinde festival gösteri ve spor alanları olacak, dışına güzel bir bina, binanın bir tarafına da plenetaryum dediğimiz 3 boyutlu uzay bilimleri olacak. Burası, herkesin izleyebileceği bir merkez olacak. İhaleye verilmek üzere olan yerin yanına panoramik Adana kurtuluş müzesini düşünüyoruz. 3 boyutlu.
BİR BUÇUK YILDA BİTER
Bu ikisi, Adana'da yok. öyle projeler yapalım ki insanlar görmek için ilçemize gelsin. Diğer ikinci büyük parkımız, vizyon park. Agualand ile demir köprü arasındaki orman fidanlığını protokol ile alıyoruz. Burada da Adana'da olmayan aktiyapıldığı yer olacak, nehre doğru kayağı tesisleri. Londra'nın gözü gibi burada da Adana'yı seyredebilme olanağı doğacak. Bunlar aslında Büyükşehir projeleri. 120 dönümlük alanda yapılacak proje, bir buçuk yılda biter. Yine Bakanımızdan Karataş yolu üzerinde bulunan hazineye ait 25 dönümlük alanı almak istiyoruz. 2 + 1'den şeklinde sosyal donatıları olan 500 konutluk bir sosyal konut projesi yapacağız buraya. Bunun kaynağı, parası hazır. Biz geldiğimizde projeye yapmayı bırakın, maaş ödemeye paramız yoktu. Şimdi çok şükür yatırım yapacağımız işlerin parası hazır. Yeterli mi? 107 trilyon yeterli değil. Bizim ölçekteki alanı geniş, nüfusu 500 bine yakın belediyenin geliri en az 250 trilyon olmalı. İnşallah ileriki günlerde yapacağımız 'Kent Bilgi Sistemi' ile kayıp kaçakları kontrol altma alıp, gelirlerimizi arttıracağız. Yüreğir'deki tüm konutları dijital ortamda kayıt altına alacağız. Vatandaş, bu oyu geçmişle bugünü karşılaştırıp veriyor daha iyisi olabilir mi? Olabilir. Buda olanaklarla ilgili. Dönem sonunu kadar borcumuz kalmaz. Çünkü Yüreğir'in idari ve mali yapısını disipline ettik. Popülist politika uygulamadık çok şükür. Geldiğimiz nokta iyi, daha iyi olmaya gayret edeceğiz.
UYUMLU ÇALIŞMA
Mesela; 'Yaşadığınız ilçenin belediye hizmetlerinden memnun musunuz?'
soruna cevaben, ilçemizde en büyük sorun olan yol sorununu yüzde 90 oranında çözdük. Karayollarından gelme, işin uzmanı olarak ekibimizle bu işte başarılı olduğumuzu söyleyebilirim. 'Yaşadığınız ilçenin belediye başkanını tanıyor musunuz?' sorusunda, biz kendi içimizde yaptığımız anketlerde ciddi oranda tanınırlık sonucu elde ediyoruz. Hatta diğer ilçeler bile yaptığımız projelerden duyuyor, tanıyor. Buda tanınırlığı arttırıyor. 'Belediye başkanı halkı yakın mı?' Yaklaşık 140 bin bağımsız bölümü, 17 bin iş yeri olan büyük, dağınık bir ilçede sosyal belediyecilik hizmetlerimizi her kesime götürüyor, selam yolluyor, selamlarını alıyoruz. Bir örnek, İzmir'den hiç tanımadığım bir amcamız mektup göndermiş.
ADANA'NIN EN İYİSİYİZ
Özellikle yaşlılara yönelik hizmetlerimizi çok beğenip, duygulandığını ve takdir ettiğini iletmiş. Biz de mutlu olduk. Demek ki yaptığımız dokunuşlar, vatandaşta karşılık buluyor. Yaptığımız hizmetler sadece bizim kaynaklarımızla gerçekleşmiyor. Merkezi hükümetin de desteği ve uyumlu olmak şart. Bu doğrultuda sürekli Ankara'ya gidip bir takım şeyleri koparıyoruz. Bu uyumlu çalışmamızla kamu yatırımları açısından Adana'nın en iyi ilçesiyiz. Bin 550 yataklı dev şehir hastanesi bir yıl sonra hizmette, bölge istinaf mahkemesi de Temmuzda faaliyete geçiyor, Türkiye'nin en büyük üçüncü adliye sarayı bir yıla bitiyor. İmar konularında yerel yönetim ile genel yönetim uyumu olunca, yatırımlar buraya geliyor. Özel sektör yatırımcıları için de gereğini yapıyoruz. Nitekim Türkiye'nin marka otel ve AVM'leri bizim bölgede.
Aliye GÜLTEKİN/Habertürk Güneyli