Adana Yüreğir'deki dönüşümde Kozan Çarşısı yenilenecek mi?
Adana’da Yüreğir İlçesi’nde kent meydanı olarak planlanan projenin bulunduğu alanda faaliyet gösteren esnaf, yetkililerden çarşılarının ne olacağına dair açıklama yapmasını istedi.
Adana’da Yüreğir İlçesi’nde kent meydanı olarak planlanan projenin bulunduğu alanda faaliyet gösteren esnaf, yetkililerden çarşılarının ne olacağına dair açıklama yapmasını istedi.
Yüreğir Belediyesi'nin sürdürdüğü kentsel dönüşüm alanlarından biri olan ve 'Afet Riskli Alan' ilan edilen Cumhuriyet Mahallesi'ndeki 22 hektarlık alanı kapsayan proje geçtiğimiz aylarda onaylandı. Alanın kent meydanı yapılacağı belirtildi. Ancak kentsel dönüşüm alanına alınan Kozan Çarşısı esnafına konuyla ilgili bilgi veren olmadığı ileri sürüldü. Çarşı esnafı belediye yetkililerinin gelip kendilerine bilgi vermesini ve kendilerine bir yer tahsis edilip edilmeyeceğini açıklamalarını istedi.
Aylardan beri Kozan Çarşısı’nın kentsel dönüşüm kapsamına alındığı söylentilerinin olduğunu ve aşırı bilgi kirliliği yaşandığını belirten çarşı esnafı, yetkililerin gelerek kendilerine doğru bilgi vermesini istedi. Esnafın en çok merak ettiği konu ise kendilerine uygun yeni bir çarşı oluşturulup oluşturulmayacağı yönünde oldu. Adana’nın özellikle kırsal kesimin ağırlıklı olarak kullandığı tarihi çok eskilere dayanan Kozan Çarşısı için yeni bir yer oluşturulması gerektiğini dile getiren esnaf, ancak bu çarşının sapa bir yerde değil de daha işlek bir alanda kurulması gerektiğine dikkat çekti.
Esnaf Osman Çelik, aradan aylar geçmesine rağmen gelip Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatmagül Demet Sarı tarafından teşekkür mahiyetinden bir yazılı tabela asıldığını belirtti. Ancak, konuyla ilgili kendilerine hiçbir bilginin verilmediğini dile getiren Çelik, “Biz buranın modernleştirilerek çarşı olarak kullanılmasını istiyoruz. Kentsel dönüşüm kapsamına da alacaklarsa da modern bir hale getirip bize tekrar teslim etsinler. Adana’nın en eski çarşılarından birinin yaşatılması gerekiyor” dedi.
Bilal Dağ isimli esnaf ise, çarşılarının yeniden düzenlenerek esnaflara teslim edilmesinin daha doğru olacağını belirtti. Dağ, “Eğer bize Yüreğir otogarı gibi bir yer verirlerse istemeyiz. Biz onu istemiyoruz. Buradan yukarı hiçbir yer tekin değil. Biz zaten kiracıyız. Benim oturduğum dükkanın sahibi İsveç’te bir bankanın müdürü. Onun gibi birçok kişi var paraya ihtiyacı olmayan insanlar bunlar. Esnafın çoğunun yaşı 50 ve üstü. 5 sene önce 3. dükkan 1 trilyon yüz milyar istemiş kendi yerine. Buraya yeşil alan yapsalar burası Adana’nın uyuşturucu merkezi olur” diye konuştu.
Kentsel dönüşüm yapılacağına dair kendilerine hiçbir şey söylenmediğini anlatan Murat Deniz de, “Her şeyden habersiziz. Burası Adana’nın en eski çarşısı. Yüreğir’deki en eski çarşı bizim. Bizim yerlerimize siz para vermeyin, bize yol üstüne eski bir çarşı yapsınlar çarşımız yaşasın oradan yer verin dedik. Bizim binlerce önerimiz var. Ama bunları duyan yok. Bizim talebimiz E-5 tarafı kendilerinin olsun, şu kanal üzerine dükkanlar yapıp bu en eski çarşıyı yaşatalım deseler, çok güzel olur. Yaşar Kemal’in bahsettiği tenekeciler mahallesinin olduğu yer burası. Çarşısı da bura yani Kozan Çarşısı” diye konuştu.
Mahmut Süzen isimli esnaf kendilerinin tekrar iş yapabilecekleri bir işyeri verilmesini istediklerini hatırlattı. Süzen, “Bize konuyla ilgili hiçbir bilgi veren olmadı. Bize tekrar iş yapabileceğimiz bir işyeri verilmesini istiyoruz. Bizi mağdur etmesinler istiyoruz. 30 senedir burada esnafız. “ ifadelerini kullandı.
Ömer Balcan isimli esnaf ise şu görüşlere yer verdi, “Şimdiye kadar gelip giden olmadı. Şahsi olarak bize hiçbir şey söylenmedi. Biz esnafız bizim için önemli olan işimizin devam etmesi. Burası çok kıymetlenmiş, bir defalık para vermeyle işimi elimden aldıktan sonra, beni darmadağın ettikten sonra, bu zaten sade benle alakalı değil. Buraya gelen o kadar insan nereden alış veriş yapacak.
Gelip birkaç dükkanı gezdiler. Bence buraya gelip tüm esnafı gezerek bir anket çalışması yaptırıp, ‘esnaf ne istiyor’ demeleri lazım. Bundan önce burayı Yüreğir Otogarı’na taşıma gibi bir niyetleri vardı. Bazı dükkanları yıktılar yerine oradan dükkan verdiler. Ama önemli olan şudur bana göre, köyden gelen insanların bulunduğu bir durak olacak. Ve bu otobüslerin son durağı olmalı. Yada önünden geçen bir yer olmalı. Köylünün ihtiyacı buradan karşılanıyor.”
Adana İlk Haber