12 / 05 / 2024

Adana'da 6'dan büyük deprem olur mu? Prof. Dr. Şerif Barış'tan son dakika açıklaması geldi!

Adana'da 6'dan büyük deprem olur mu? Prof. Dr. Şerif Barış'tan son dakika açıklaması geldi!

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, Adana'ya ilişkin çok sayıda deprem sorusunu yanıtladı ve büyük deprem olma olasılığına ilişkin konuştu. İşte Barış'ın o açıklamaları...



Halk TV'de yer alan habere göre; Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, söz konusu açıklamasına "Adana çevresindeki olan artçı depremler Maraş depremlerinin 7,8 ve 7,6 stres transferiyle ilgili" ifadelerini kullanarak başladı. 

Prof. Dr. Şerif Barış, son günlerde sık sık gündeme gelen Savrun fayına da değindi ve "Tarihte acaba kaç tane büyük deprem üretmiş o fay. Deprem tekrarlama aralığı kaç yılmış örneğin. Büyük deprem olacak diyenler hem bunu hem de deprem olma olasılığı yüzde kaçmış bunu açıklasınlar" açıklamasında bulunarak, Adana'nın deprem tehlikesini değerlendirdi. 

Barış, kendisine yöneltilen 'Adana'ya önemli bir gerilme yok ama biraz gerilme var anlamına geliyor. Yani bu durum tehlike arz eder mi zaman geçtikçe?' sorusuna verdiği yanıta "Şu anki aktarılan gerilme kuzey Adana'ya doğru olup, o bölgelerde artçı depremi oluşturabilir. Diğer faylara etkisi olmaz" diyerek başladı. 

Diğer fayların geçmiş dönemdeki gerilme birikimi bilinmediğinden net bir şey söylemenin mümkün olmadığını vurgulayan Barış, "O nedenle nerede yaşarsak yaşayalım olası bir depreme karşı hazırlık yapmak, önlem almak ve doğru davranışları mutlaka her birey öğrenmeli; evlerinde/işyerlerinde bir afet ve acil durum planı yapmaları gerekir" şeklinde konuştu. Barış, ülkenin dışında 80 kilometre uzaklıktaki depremlerde bile hasar olabildiğine, can kaybı yaşanabildiğine dikkat çekti. 

Adana da 6 dan büyük deprem olur mu? Prof. Dr. Şerif Barış tan son dakika açıklaması geldi!

Adana'da 6'dan büyük deprem olur mu? Prof. Dr. Şerif Barış'tan son dakika açıklaması geldi! 


Geri Dön