23 / 12 / 2024

Adana'da imarlı arsa sıkıntısı konut fiyatlarını artırıyor!

Adana'da imarlı arsa sıkıntısı konut fiyatlarını artırıyor!

Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kulak, "İmarlı arsa sıkıntısı fiyatları yükseğe doğru tetikliyor. İmara kapalı arsaların açılması bu sıkıntıyı ortadan kaldırır, fiyatları düşürür" dedi.



Gayrimenkul sektörü kuruluşlarının araştırmasında Türkiye'de daire fiyatlarının en çok arttığı il olarak gösterilen Adana'da bu tırmanışın imarlı arsa sıkıntısından kaynaklandığı bildirildi. Kulak İnşaat A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kulak, "İmarlı arsa sıkıntısı fiyatları yükseğe doğru tetikliyor. İmara kapalı arsaların açılması bu sıkıntıyı ortadan kaldırır, fiyatları düşürür" dedi. 


Tarkan Kulak, Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) açıkladığı raporda Türkiye'de yüzde 2.15 ile konut fiyatlarının en çok arttığı il olarak gösterdiği Adana'da müteahhitlerin, yerel yönetimlerden yeni konut arsa üretmeleri beklentisi içinde olduğunu söyledi. 


"ADANA'DA KONUT İHTİYACI ARTIYOR" 

Kulak, konut fiyatlarını arttıran en önemli girdinin arsa maliyetleri olduğunu kaydetti. 

İnşaat sektöründe Türkiye genelinde bir duraklama görüldüğünü ancak Adana'da konut fazlası var gibi görülmekle birlikte aslında ihtiyacın da giderek arttığını kaydeden Kulak, "Adana müteahhitler olarak arsa konusundaki sıkıntılarımız malum. Çünkü ne yazık ki, yeterli konut yapabilmek için üretilmiş imarlı alan yok denecek kadar az. İmarı açık olan kıt arsalar da arz-talep dengesinin de etkisiyle normal değerlerinden fazla fiyatlanıyor. Bu da daire fiyatlarının ortalamanın üzerinde yükselmesine neden oluyor" dedi. 

Artan maliyetlerini mümkün olduğunca müşterilerine yansıtmamaya özen gösterdiklerine dikkati çeken Kulak, "Tabi ki bu da bir yere kadar mümkün olabiliyor" diye konuştu. 


"KONUT SON DÖNEMİN GÜÇLÜ YATIRIMI" 


İmara kapalı olan bölgelerin imara açılmasıyla birlikte fiyatların düşme eğilimi göstereceğini ve normal seviyelerine çekileceğini vurgulayan Kulak, "Daireye sırf konut ihtiyacını karşılayan bir gayrimenkul olarak bakmamak gerekiyor. Aynı zamanda günümüzün özellikle de son dönemlerin en güçlü yatırım araçlarından başta geleni. Ekonomik tablolar, gayrimenkulün önümüzdeki süreçte de diğer yatırım araçlarına göre en fazla getiriyi sağlayacağını gösteriyor. Bu da Adana'da konuta olan talebin bir başka boyutu. Ancak bu talebi karşılayacak arsa yok. 

Tıkanıklık ve fiyat yükselmesi de burada başlıyor" diye konuştu.

 

"PİYASAYI DA İSTİHDAMI DA İLGİLENDİRİYOR" 


İnşaat sektörünün Türkiye'nin lokomotif sektörü olduğunu ve sadece müteahhitlerle konut alıp satanları değil, inşaata direkt ya da dolaylı katkı yapan yüzlerce sektörü ilgilendirdiğini hatırlatan Kulak, şöyle konuştu: "İnşaat sektörü; boyadan ahşaba, PVC'den demir-çelik sektörüne, tekstilden sıhhi tesisata, yalıtımdan elektriğe kadar yüzlerce kalem girdisi olan, dolayısıyla bu sektörler vasıtasıyla piyasada canlılık ve para akışı yaşanmasına neden olan lokomotif bir sektör. Aynı zamanda Türkiye'deki en büyük istihdam M kaynağı. Arsa sıkıntı nedeniyle, müteahhitlik sektörünün önünün tıkanması küçük esnaftan işçiye kadar her kesime olumsuz yansır. 

Bu nedenle Adana'da imarlı arsa sorununun bir an önce çözülmesi beklemekteyiz" 


EN YÜKSEK  Adana  EN DÜŞÜK ŞANLIURFA 


Öte yandan, Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin Haziran ayında açıkladığı aylık rapora göre, 2015 yılı Mayıs ayında metrekare başına konut fiyatlarının en fazla arttığı il yüzde 2,15 ile Adana oldu. 

Metrekare fiyatlarının yüzde 2 düştüğü Şanlıurfa ise konutun en fazla değer kaybettiği şehir olarak kayıtiara geçti. Raporda son 1 yılda konut fiyatlarının Türkiye'de yüzde 16,54 artış kaydettiği belirtildi. 


Gazete Hakikat


Geri Dön