22 / 11 / 2024
fuzul

Adana'da özelleştirilen, satılan, kapatılan işletmeler için araştırma önergesi verildi!

Adana'da özelleştirilen, satılan, kapatılan işletmeler için araştırma önergesi verildi!

Adana'nın İmamoğlu ilçesinde özelleştirilen, satılan, kapatılan kamu kurumu ve kuruluşları ve işletmelerden istihdama ve ekonomiye katkı sağlayabilecek olanların yeniden açılması konusunda Meclis araştırması açılmasına ilişkin önerge verildi.




Adana'nın İmamoğlu ilçesinde özelleştirilen, satılan, kapatılan kamu kurumu ve kuruluşları ve işletmelerden istihdama ve ekonomiye katkı sağlayabilecek olanların yeniden açılması konusunda çalışmalar yapılması amacıyla bir meclis araştırması açılmasına ilişkin meclis araştırması önergesi verildi.

Adana da özelleştirilen, satılan, kapatılan işletmeler için araştırma önergesi verildi!

Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin ve 21 Milletvekili tarafından kamuda yüksek kira bedelleri ile kiralanan mülklerin ve araçların sebep olduğu sorunların tespit edilerek alınması meclis araştırması açılması için önerge hazırlandı. 

İnşaat sektöründe yaşanan sorunların tespit edilerek bu sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirilmesi amacıyla bir meclis araştırması açılmasıyla ilgili önerge verildi.

Adana da özelleştirilen, satılan, kapatılan işletmeler için araştırma önergesi verildi!

Meclis araştırması önergesinde şu ifadeler kullanıldı: 
''Türkiye'de cumhuriyet döneminin ilk yıllarında devlet yatırımlarına büyük önem verilerek şeker, demir, kağıt, çay, fındık, elektrik, taş kömürü gibi üretim yapan büyük fabrikalar inşa edilmiştir. 1990'Iı yıllarda büyük bir özelleştirme rüzgârına kapılan Türkiye’de birçok kamu kuruluşu özelleştirmeden nasibini almıştır. İktidar partisi AKP'nin hızlı özelleştirme politikaları sonucu şu an devlete ait ya da devletin ortak olduğu yalnız 71 kurum kalmıştır. 1995'te Türkiye'de kamu işletmelerinin sayısı 278'dir. Özelleştirmelerle birlikte 2000'li yılların başında bu sayı 240’a, AKP döneminde ise devlete ait ya da devletin ortak olduğu yalnız 71 kurum kalmıştır. 
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 2018 ve 2019 yılında aralarında tüm maden ocakları ve şeker fabrikalarının da bulunduğu 320 ihale hedeflemiş ve çoğunluğunu da hayata geçirmiştir. Ayrıca 938 taşınmaz, 40 tesis, 10 otoyol ile 2 boğaz köprüsü özelleştirme kapsamında bulunmaktadır. Cumhuriyetin kazanımları olarak halkımızın hizmetine sunulan kuruluşların özelleştirilmesi ülkenin kanayan bir yarası haline gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti derin bir ekonomik krizle karşı karşıyayken üretim modeli yerine tüketim modelinin tercih edilmesi son derece sakıncalı sonuçları beraberinde getirmeye devam etmektedir. Son olarak milli ve yerli, ülkemizin savunma stratejisi gibi hayati önem taşıyan Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası’nın Katarlılara cüzi bir miktarla satılması, yine Borsa İstanbul hisselerinin yüzde 10’unun Katarlılara devri bu konudaki endişeleri tam anlamıyla ayyuka çıkarmaktadır.  Adana  ilimiz genelinde ise son 19 yılda boya-basma, tekstil, tütün mamulleri, çırçır ve prese ile plastik fabrikaları gibi 100’den fazla ve binlerce kişiye istihdam sağlayan büyük işletmenin kapandığı bilinmektedir. 

Adana ilimizin İmamoğlu ilçesinde son 19 yılda satılan, özelleştirilen veya kapatılan fabrikalar başta olmak üzere Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana geçen süreçte özelleştirilen, satışı gerçekleşen, kapatılan kamu kurum ve kuruluşlarının tespiti, kapatılmış işletme ve tesislerden istihdama ve ekonomiye katkı sunabilecek olanların yeniden açılması amacıyla Anayasa’nın 98 ve içtüzüğünün 104 ve 105. maddeleri gereğince meclis araştırması açılmasını saygılarımızla arz ve teklif ederiz.''


Geri Dön