13 / 05 / 2024

ADASU, çamurdan elektrik üretecek!

ADASU, çamurdan elektrik üretecek!

Adapazarı Su ve Kanalizasyon İdaresiş, Genel Müdürü Rüstem Keleş, su arıtma tesislerinden çıkan çamurdan enerji üreteceklerini belirterek, çamurdan yılda 2,5 milyon kilovat saat elektrik üretmeyi planladıklarını söyledi



Keleş, dünyada bütün gelişmiş ülkelerde çamurdan enerji üretildiğini bildirerek, Türkiye'de ise birkaç ilin bu proje üzerinde çalıştığını kaydetti. Şu anda bütün büyük enerji kullanıcılarının, özellikle su idarelerinin enerji temini için çok büyük paralar harcadığını ifade eden Keleş, "Enerji ihtiyaçlarını karşılayacak yatırımlar yapmak zorundayız. Çünkü Türkiye'de TEİAŞ'ın verilerine göre, enerji ihtiyacı gittikçe artıyor. Kapasite daralması var, bir taraftan enerji fiyatlarına zam geliyor. Enerji bizim giderlerimizin önemli bir kısmını oluşturuyor. Bizim yatırım kapasitemizi artırabilmemiz için kendi ihtiyaçlarımızı böyle karşılamamız gerekiyor" diye konuştu.

Su arıtma tesislerinden günde 90 ton civarında çamur elde edildiğini dile getiren Keleş, şu ana kadar arıtma tesislerindeki çamurların vahşi depolama yoluyla depolandığını bildirdi. 2006 yılında beri, çıkan çamurların değerlendirilmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını ifade eden Keleş, şunları söyledi: "Vahşi depolama yapıyoruz ancak, kanunlar ürettiğimiz çamuru hem kuruluk bakımından, yani içindeki su miktarı bakımından yüzde 90 oranında kuruluğa ulaşmasını, çamurların çevreye zarar vermeyecek şekilde depolanmasını istiyor. Bu konuda uzun zamandır araştırmalar yapıyorduk. Tesisten çıkar çamurun, kuruluk oranını yükselterek, tarımsal kullanım kapasitesini geliştirmek için enerji üretimi konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Almanya'da da incelemelerde bulunduk. Bu konudaki çalışmalarımızı TÜBİTAK'la görüşerek, geliştirdik. Şu anda projemiz son aşamasına geldi. Proje çürümeye bırakılan çamurdan çıkan metan gazının yakılarak enerji elde edilmesine dayanıyor."

"5-6 MİLYON TL'LİK BİR YATIRIM"
Tesisten çıkan çamurun şu anda maddi bir değeri olmadığını belirten Keleş, "Çamurun kuruluk oranını arttırdığımız zaman, tarımsal alanlarda kullanabileceğiz ve çamur değer kazanacak" dedi. Projeyle su arıtma tesislerinden, elde edilen çamurların işleneceğini kaydeden Keleş, sözlerine şöyle devam etti: "Daha sonra çamur yakılarak enerji elde edilecek. Bu projeyle 3 tane fayda elde etmiş olacağız. Bu projeden enerji elde edeceğiz, çamurun kuruluk oranını artıracağız ve çamuru tarımda kullanma imkanı ortaya çıkacak. Dolayısıyla çamur, çevreye zarar vermemiş olacak. Bu 5-6 milyon TL'lik bir yatırım. Kredi çin, çeşitli görüşmeler yapıyoruz. TÜBİTAK'ın da desteği olacak. Sakarya'mız yeni bir tesise kavuşmuş olacak. Çamurun çevreye vermiş olduğu olumsuz etkileri ortadan kaldırmış olacağız. Yılda 2,5 milyon kilovat saat elektrik üretmiş olacağız. Bizim ADASU olarak aylık elektrik giderimiz 1 milyon TL."
AA


Geri Dön