05 / 09 / 2024

SGK uzmanı tarih verdi! Emeklilikte başvuru ne zaman yapılır? 

SGK uzmanı tarih verdi! Emeklilikte başvuru ne zaman yapılır? 

Emeklilik dilekçesinin verildiği tarihteki güncelleme katsayısı ömür boyu alınan emekli maaşı miktarını da etkilemektedir. 2024'te emeklilik dilekçesi veren vatandaşların, 2025 yılında verenlere oranla yüzde 30 daha yüksek maaş alacağı gündemde.



Birçok vatandaş, "emeklilikte başvuru ne zaman" diye merak ederken SGK Uzmanı Ersin Konar, "2024 yılında emeklilik dilekçesi verenlerin 2025 yılında verenlerden yüzde 30’luk bir farkla daha yüksek maaş alacaklarına dair söylenti var. Fakat bununla ilgili herhangi bir resmi çalışma yok" dedi. Konar bu sene emeklilik dilekçesi vereceklerin, senenin son ayını beklemelerini kaydetti.

ekonomim.com'da yer alan içeriğe göre; Merkez Bankası’nın enflasyon beklentisi tuttuğu takdirde, 2024 yılında emeklilik dilekçesi veren vatandaşların, 2025 yılında verenlere oranla yüzde 30 daha yüksek maaş alacağı gündeme geldi. Emekli olacak vatandaşların da kafası karışmış durumda.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Ersin Konar, “Bu konuyla ilgili herkes birşey söylüyor fakat bunun olabilmesi için aylık bağlama oranlarının 2025 yılında yüzde 30 aşağı düşürülmesi demek. Bu durumun olması da bu memurlarımızın en düşük seviyede aylık alması demek. Bu çalışmanın olacağını düşünmüyorum” dedi.

Bu uygulamanın olabilmesi için bazı şartların olduğunu ve bunların zor olduğunu kaydeden Konar, “Türkiye gündeminde 657 memurlarımız dahil 2024 yılında emekli olmalarının 2025 yılında emekli olmalarından yüzde 30 maaşlarını daha yüksek olacağına dair söylenti var. Bunun olabilmesi için 2025 yılında emekli aylık bağlama oranlarının yüzde 30 oranında aşağı düşmesi gerekmektedir. Başka türlü bu uygulama olamaz. Zaten 657 memurlarımız ya da primleri asgari ücret üzerinden yatan herkesin emekli maaşı yükselmeye devam ediyor. Bununla ilgili herkes bir şey söylüyor fakat bunun olabilmesi için aylık bağlama oranlarının 2025 yılında yüzde 30 aşağı düşürülmesi demek. Bence böyle bir ihtimalin olması çok zor” diye ifade etti.

SGK uzmanı tarih verdi! Emeklilikte başvuru ne zaman yapılır? 

VATANDAŞLAR EMEKLİLİK BAŞVURUSU İÇİN 2024 YILININ SON AYI BEKLENMELİ

Çalışma başladığı takdirde vatandaşlara emeklilik dilekçesi vermeleri için 2024 yılının son ayına kadar beklemelerini tavsiye eden Konar, “Yüzde 30 dediğimiz oran çok büyük bir oran. Şu anda asgari ücretten emekli olanların aylık bağlama oranları yüzde 48 civarında. Asgari ücreti etkilemeyecek bir şey fakat yüksekten primi yatıran veya asgari ücretin üstünde prim yatıranlar veya emekli sandığı dediğimiz 657 memurlarımızın primleri tavandan yatıyor dolayısıyla alımların aylık yüzde 40’lara kadar düşmesi demek. Bu durumun olması da bu memurlarımızın en düşük seviyede aylık alması demek. Kısaca yüzde 30 aylık bağlama oranın düşeceğini tahmin etmiyorum. 2025'te aylık bağlama oranı net olarak düşecek diyemem çünkü bununla ilgili herhangi bir çalışma yok. Eğer böyle bir çalışma başlarsa 2025’te emekli olacak vatandaşlarımızın 2024’ün 12’inci ayına kadar beklemelerini tavsiye ediyorum. Bu çalışma başladığı takdirde 2024’ün son ayında müracaat edebilirler” dedi.

Aman dikkat! Milyonlarca kişiyi çok yakından ilgilendiriyor! Emekli maaşında sistem değişiyor!

Emekliler bu ilçelere akın akın gidiyor! Emlakçılar arsa tarla yetiştiremiyorlar...

Erken emekli olmak isteyenler dikkat! SGK hangi destekleri sağlayacak?

Emeklilik yaşı yükselecek mi? EYT yasası kalkacak mı?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön