28 / 04 / 2024

Adıyaman'da inşaata güven azaldı!

Adıyaman'da inşaata güven azaldı!

Adıyaman'da inşaat sektörüne güven gitdikçe azalıyor. Bölgede faaliyet gösteren bir inşaat firması ticari imara açık olan arsaları alarak, vatandaşa konut olarak satması büyük mağduriyetlerin oluşmasına neden oldu.



Türkiye'nin inşaat sektöründen en geri kalmış illerin başında gelen Adıyaman'da bir inşaat firmasının bazı ayak oyunları dolayısıyla sektöre olan güven daha da azalıyor. İddialara göre Adıyaman'da faaliyetlerini sürdüren bir inşaat firması ticari imara açık olan arsaları alarak, vatandaşa konut olarak satması büyük mağduriyetlerin oluşmasına neden oluyor. Yani ticari alan olarak aldığı yerlerde konul yapan inşaat firmasının bu hilesi sektörde vicdansızlığın geldiği boyutu gözler önüne seriyor. Hiç bir şeyden habersiz bir şekilde inşaat firmasının yaptırdığı bu konutlardan alan vatandaşları ise kötü bir sürpriz bekliyor. Zira vatandaş bu evlerden birini aldığı taktirde hiç bir şekilde tapusunu ve ruhsatını alamıyor. Alsa dahi tapu ve ruhsat ticari alan olarak kayda geçiyor. Bunun yanında söz konusu konutu alan vatandaş ayrıca ticari levha da çıkarmak zorunda kalmış olacak. Ticari imarlı yerlere konut yapılmasına kanunlar izin vermezken inşaat firmasının rahatlıkla bu alanlara konut yaparak satması fırsatçılığın en bariz örneklerinden birini ortaya koyuyor. 


Ticari imara açık alanların konuta çevrilmesine yasalar ve kanunlar hiç bir şekilde izin vermediği halde söz konusu firmanın konutlar yaparak satışa çıkarması akıllara durgunluk verdi. Firmanın bu şekilde illegal yollara başvurarak ev hayali kuran vatandaşları mağdur etmesi sektörün ileri ki dönemlerde daha ciddi sıkıntılarla baş başa kalacağını gösteriyor. 


İnşaat maliyetini düşürmek ve karlılık oranım yüksek tutmak için ticari imarlı alana konut yapan firma, geçmiş yıllarda sorunlu konutlardan alarak mağdur olan vatandaşların paralarıyla kaçan müteahhitleri akla getirdi. Başvurulan bu illegal yöntem bu tür firmaların tekrar hortladığım gösteriyor. Yetkililerin konuyla ilgili harekete geçmemesi halinde ortada bir çok mağdur vatandaşın ve kayıplara karışan inşaat firmaları ile karşı karşıya kalacakları ifade ediliyor. 


Sorunun daha da çıkılmaz hale gelmemesi için sorumluların derhal müdahale etmesi gerektiğini belirten vatandaşlar "Geçmişte bazı müteahhitlerden dolayı Adıyaman mağdur olmuş bir şehir. Bundan dolayı inşaat firmalarına güven yok denecek kadar azdır. Bu tür inşaat firmalarının bu şekilde kanunsuz işlere imza atması kabul edilemez. Yetkililerin şeffaflık ilkesi doğrultusunda bu tür firmaları deşifre 

ederek faaliyetlerini durdurması gerekiyor. Kanunen ticari alan olarak imarlaştırılmış bir yere konut yaparak satılması vatandaşları resmen dolandırmaktır" dediler. 


Bilindiği gibi ticari imarlı arsa; üzerine dükkan, mağaza ve ofis yapılabilen arsa olarak tanımlanıyor. Kanunen belediyelerin imar yapılaşma şartlarına göre ticaret alanlarında kalan arsalara komple iş yeri yapılabilir. Ticaret imarlı arsada konut yapılabilmesi için imar plan tadilatının yaptırılması gerekiyor. Bunun için ise arsanın bağlı olduğu belediyeye müracaat yapılması gerekiyor. Aksi takdirde izin almadan yapılan binaya ruhsat verilmiyor. Bu da birtakım problemleri beraberinde getiriyor. 




Adıyaman Yeni Yol Gazetesi 


Geri Dön