25 / 11 / 2024

Adliyede kiracı-ev sahibi uzlaşı rekoru!

Adliyede kiracı-ev sahibi uzlaşı rekoru!

Adliyelerde hizmete sokulan ‘arabulucuk’ uygulamasını vatandaşlar sevdi. Bu sene başvuru rekoru kırılan sistem sayesinde işçi-işveren, kiracı-ev sahibi, baba-oğul arasındaki birçok uyuşmazlık, mahkemeye gerek kalmaksızın kısa sürede çözüldü...




 


Hukuk uyuşmazlıklarında alternatif çözüm yolu olan arabuluculuk uygulaması giderek yaygınlaşıyor. Artık binlerce dosya mahkemeye gitmeden arabuluculuk yoluyla çözümleniyor. 107 adliyede Arabuluculuk Bürosu bulunuyor. 2013’te hayata geçen uygulamaya bugüne kadar toplam 16 bin 630 başvuru yapıldı. Bu yılın ilk 8 ayındaki başvuru sayısı ise 2017 yılbaşına kadarki başvurunun iki katına ulaştı. Rakam sadece bu yıl 11 bin 169 oldu. Yani 2013-2016 yılları arasında sisteme 5 bin 461 başvuru olurken, bu sayı 2017’nin sadece ilk 8 ayında 11 bini geçti. Yapılan tüm başvuruların yüzde 91’i, yani 15 bin 145’i ise karşılıklı anlaşmayla sonuçlandı. Taraflar sadece 1485 dosyada uzlaşamadı.


YÜZDE 90’I HEMEN ÇÖZÜLDÜ


Arabuluculara en çok müracaat İstanbul’da gerçekleşti. İstanbul’u Ankara, İzmir, Bursa, Kayseri ve Kocaeli takip etti. Arabulucuya giden dosyaların dağılımına bakıldığında ise en çok başvuru ‘işçi-işveren’ uyuşmazlıklarıyla ilgili konularda yapıldı. ‘İşçi-işveren’ uyuşmazlığı, toplam başvuruların yüzde 90’ını oluşturdu. Bunun yanında ‘alacak’ uyuşmazlıkları, ‘nafaka’, ‘tapu iptali’, ‘kira alacağı’ ve ‘miras taksimi’ konuları da arabulucuların çözüm bulduğu konular arasında yeraldı. Ayrıca 16 bin 630 başvurunun yüzde 90’ına yakın kısmı, bir gün veya daha kısa sürede çözüme kavuşturuldu.


HERKES TANIMAYA BAŞLADI


TBMM’de ekim ayında yasalaşması beklenen İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı’na göre arabuluculuk mekanizması iş uyuşmazlıklarında artık zorunlu hale gelecek. Adalet Bakanlığı yetkilileri, tasarıda dava şartı olarak öngörülen arabuluculuk sistemi bakımından her türlü altyapının oluşturulduğunu belirtiyor. Bugüne kadar yapılan uygulamalı arabuluculuk sınavlarında 13 bin 445 avukat ‘arabulucu’ olmaya hak kazandı. Arabuluculuk Daire Başkanlığı kayıtlarına göre 2015 yılına kadar kayıtlı arabulucu sayısı 2 bin 147 oldu. Bu sayıya 2016 yılında 1201 kişi, 2017 yılının ilk yarısında ise 3 bin 367 arabulucu daha eklendi. Yani 13 bin 445 avukattan 6 bin 615’i bu hizmet için adliyelerde istihdam edildi. Sorunlara hızlı çözüm sunan mekanizmanın vatandaşlar arasında bilinirliği ise her geçen gün artıyor. Konuyla ilgili faaliyet gösteren arabuluculuk derneği sayısı 43’e ulaştı. 


Baba oğluyla barıştı!

Bir süre önce anne ve babası boşanan 18 yaşındaki genç, babasından aldığı nafakayı artırmak için mahkemeye başvurmak yerine arabuluculuk bürosunun kapısını çaldı. Duygu yoğunluklu bir sürecin yaşandığı arabuluculuk sayesinde baba ve oğul arasındaki bozulan iletişimin onarılması sağlandığı gibi nafaka konusunda da anlaşmaları sağlandı. Bir başka olayda, işverenin ekonomik güçlüğe düşmesi nedeniyle iş akdini zorunlu feshetmek zorunda kaldığı işçi, mahkemeye müracaat etmek yerine arabulucuya giderek uzlaşma istedi. Sürecin sonunda her iki tarafın menfaatine uygun bir çözüm çıktı. İşveren, işçinin alacaklarını ödemekle kalmadı, onunla yeniden çalışmak istediğini bildirdi. Çözüme kavuşan diğer bir olay ise kira anlaşmazlığı konusunda yaşandı. Uzun süredir kira artışı yapmayan ve kirasını düzenli ödemeyen kiracı ile ev sahibi arasındaki uyuşmazlık, arabulucunun önüne geldi. Ev sahibi tahliye davası açmak yerine uzlaşma istedi. Bu yolla kira bedelinde anlaşan ev sahibi ile kiracı arasında yeni kira sözleşmesi imzalandı.


Araç çarptı tazminattan vazgeçti


Aracını park ederken çarptığı 80 yaşındaki kadın, dava etmek istediği sürücüyle arabuluculukta uzlaştı. Kadın, kendisine çarpan sürücünün kaçtığını düşünürek, maddi ve manevi zararın tazmini için başvurdu. Ancak yapılan görüşmelerde kadın, kendisini hastaneye götüren ve yardım eden kişinin aslında şikayet ettiği sürücü olduğunu öğrendi. Bunun üzerine kadın, parasal tazminat yerine sürücünün yaşlı bakım evinde 8 gün süreyle yaşlıların bakımına gönüllü yardım etmesini ve korunmaya muhtaç çocukların yaşadığı yurttaki çocuklara bir öğün yemek vermesini talep etti. Sürücü de büyük bir heyecan ve istekle bunun kendisince kabul edilebilir bir çözüm olduğunu ifade ederek bu şekilde anlaşmaları sağlandı.


Vatandaşın yüzü gülüyor


Bir vatandaş ile gayrimenkul şirketi arasında konut alımından dolayı aralarında yaşanan uyuşmazlık arabuluculuk yöntemiyle çözüldü. Vatandaş, üzerinde yeterince düşünmeden ve bütçesini hesaplamadan gayrimenkul şirketinden henüz inşa edilmekte olan konutlardan satın aldı. Buna ilişkin sözleşme imzaladı ve elindeki mevcut birikimi ile kısmi ödeme gerçekleşti. Ancak daha sonra ödemenin üstesinden gelemeyeceğini anlayınca cayma süresi içerisinde şirket yetkililerine vazgeçtiğini bildirdi. Ancak şirket yetkilileri cayma süresi bitene kadar oyaladığı vatandaşa, çıkmanın ciddi maliyetinin olduğunu söyledi. Vatandaşın endişeli, mutsuz ve çaresiz şekilde başvurduğu arabulucuk bürosu, gayrimenkul şirketinin, tüketicinin ödediği tüm bedelinin tüketiciye iadesini sağladı.



Yeni Şafak 



Geri Dön