AE Arma-Elektropanç yurtdışında 250 milyon dolarlık proje üstlendi!
AE Arma-Elektropanç, son iki yılı uluslararası arenada ses getiren 10 büyük projeyi üstlenerek geçirdi. Toplam kapalı alanı yaklaşık 1 milyon metrekareye ulaşan projelerin toplam kontrat bedeli ise 250 milyon doların üzerinde gerçekleşti.
ELEKTRİK, elektronik ve makine mühendisliği gibi farklı disiplinlere ait mühendislik ve müteahhitlik hizmetlerini, tek bir firma çatısı altında toplayan AE Arma- Elektropanç, üç kıtada, sekiz ülkede üstlendiği büyük projelerle dikkat çekiyor. Teknik müteahhitlik konusunda dünya genelinde çokamaçlı ofis-konut kompleksleri, eğitim, ticaret yapıları, AVM projeleri ve havaalanları gibi projelerde ise iddialı.
2015 yılı Fortune 500 Türkiye listesinde "inşaat ve taahhüt" şirketleri kategorisinde 27'nci sırada yer alan şirketin net satışları 2014'te yüzde 16,9 artarak 386,9 milyon TL olarak gerçekleşti. 2 bin 249 çalışanı ile AE Elektropanç'ın ihracat geliri ise aynı yıl 332 milyon TL'ydi. Başka bir deyişle, ciroda aslan payı yurtdışından. Üç kıtada iş yapan şirketin başansının arkasındaki en büyük nedenlerden biri şüphesiz farklı coğrafyalarda olmasıyla açıklanabilir. Özellikle de standart uygulamalar yerine, bölgesel ve uluslararası stratejiler geliştirebilme yönündeki kasları güçlü. Şirket, Afrika, Asya ve Rusya'da elektromekanik servis sağlayıcı firmalar arasında dikkat çekiyor.
Fortune'un "40 Yaş Altı 40 Yönetici" listesinde son iki yıldır "Radardakiler" kategorisinde olan AE Elektropanç Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Burak Kızılhan, şirketin İngiltere, Ortadoğu ve Afrika ile ilgili tüm operasyonlarından sorumlu. 32 yaşındaki Kızılhan, strateji ve iş geliştirme konusunda başarılı. Kızılhan, "Doğru stratejilerle büyük hedeflere doğru yol almamızda, bilgi birikimi ve iş tecrübesiyle sektörümüzün duayeni konumundaki iş ortaklarımızın payı büyük. MEP olarak adlandırılan faaliyet alanımızı, 'teknik müteahhitlik' adıyla Türkiye'ye literatüre kazandırdık. Bir anlamda sektörü şekillendiren bu durum, iş dünyasındaki öncü kimliğimizin de yansıması" diyor.
AE Arma-Elektropanç, son iki yılı uluslararası arenada ses getiren 10 büyük projeyi üstlenerek geçirdi. Bakü White City (Bakü), Abu Dabi Marina City Development-Plot C2 (Abu Dabi), Oasis ofis kompleksi (Moskova), Algorithm ofis kompleksi (Moskova), Büyük Cezayir Camisi Binası (Cezayir), Dubai Üniversitesi (Dubai), Al Maktoum yaşam kompleksi (Dubai), Legoland Dubai Paket 2 (Dubai) ve Fili Grad projelerden bazıları. Toplam kapalı alanı yaklaşık 1 milyon metrekareye ulaşan projelerin toplam kontrat bedeli ise 250 milyon doların üzerinde gerçekleşti.
Şirketin iş hacminin yüzde 14'ünü ise Türkiye'deki projeler oluşturuyor. Garanti Bankası Pendik Teknoloji Kampüsü, Mardan Palace Oteli ve Cevahir AVM, üstlenilen projelerden bazıları. Kızılhan'ın müteahhitlik konusunda farklı coğrafyalarda çıktığı iş avlarından başarıyla döndüğünü söylemek mümkün. Genç yönetici hedeflerini anlatırken, "Iran ve Kazakistan gibi yeni pazarlarda pay sahibi olmak, Orta Afrika ülkelerindeki nitelikli projelere imza atmak, altyapı ve demiryolu projelerinde olmak hedeflerimiz arasında" diyor.
Kızılhan'ın hedeflerinden biri de, inşaat alanında ciddi iş hacmi yaratacak iki büyük etkinlikte iş almak: Ortadoğu'da Dubai Expo 2020 ve Qatar World Cup 2022 organizasyonları. Bu ülkelerdeki iş kapasitesinin spor müsabakaları için gerekli stadyum ve otel projeleriyle daha da artacağını öngörüyor ve şöyle devam ediyor: "Ortadoğu'da inşaat işleri Dubai Expo 2020 ve Qatar World Cup 2022 organizasyonlarından dolayı çok yoğun geçecek. Rusya ve Katarda düzenlenecek olan 2018 ve 2022 Dünya Kupası organizasyonları inşaat ve stadyum projeleri açısından Türk müteahhitlik şirketleri için çok önemli. Biz de bu organizasyonlar öncesinde bu ülkelerdeki projelerimizi ve iş planlarımızı buna göre yapıyoruz."
Fortune