26 / 07 / 2024

Af kapsamındaki özelleştirmelerde 5 alan bulunuyor!

Af kapsamındaki özelleştirmelerde 5 alan bulunuyor!

Af kapsamındaki özelleştirmelerde Seydişehir Eti Alüminyum, Seka Balıkesir, Tüpraş, Kuşadası Limanı ve Çeşme Limanı olmak üzere 5 farklı alan bulunuyor...


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


SEYDİŞEHİR ETİ ALÜMİNYUM: Başbakan'm Rizeli arkadaşı Mehmet Cengiz'e 2005'te peşin 290 milyon dolara verildi. Cengiz'e, Eti Alüminyum ile beraber Oymapınar Santrali'nin de verildiği ve bu santral için ayrıca bir bedel alınmadığı ortaya çıkınca Danıştay, satışı 2007'de iptal etti. Enerji Bakanı Taner Yıldız, CHP'li Hüsnü Çöllü'nün soru önergesine verdiği yanıtta, iade edilmeyen Eti Alüminyum'da, Oymapınar üzerinden kamunun 268 milyon lira zarar ettiğini açıkladı.

SEKA BALIKESİR: ÖİB, 51.2 milyon dolarlık piyasa değeri olan SEKA Balıkesir'i 1.1 milyon dolara Başbakan Erdoğan'a yakınlıklarıyla tanınan Yeni Şafak gazetesinin sahibi Albayrak Ailesi'ne verdi. Bursa 2. İdare Mahkemesi satışı iptal etti, Danıştay da bu karan "yerindedir" gerekçesiyle onadı.

TÜPRAŞ: Yüzde 14.76'sı özelleştirildi. ÖİB, Erdoğan başkanlığındaki Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) kamuya açıklanmayan bir kararını dayanak alarak Tüpraş'ın yüzde 14.76'sini, kurumun tamamının özelleştirmeye çıkarılmasından 6 ay önce, başka hiçbir araa kuruluşa haber vermeden Mehmet Kutman'ın sahibi olduğu Global Menkul Değerler aracılığıyla, İsrailli işadamı Sami Öfer'e ait 6 fona, üstelik o günkü borsa değerinin yüzde 8 altında bir fiyata sattı. Danıştay işlemi iptal etti ve hisselerin geri alınmasını istedi. Altı ay sonra Tüpraş'ın kalan bölümünün özelleştirildiği fiyat üzerinden yapılan hesaplamada, kamunun 750 milyon dolar zarar ettiği hesaplandı.

KUŞADASI LİMANI: ÖİB'nin 2003 yılında yaptığı ihalede İhale Komisyonu, "Liman'ın işletme hakkının en yüksek teklifi veren Limaş'a verilmesine, bu şirketin yükümlülüklerini yerine getirememesi durumunda ise ihalenin iptal edilmesine" karar verdi. İhaleyi bu şekliyle onaylaması gereken Erdoğan başkanlığındaki ÖYK, karan değiştirerek ihalede ikinci sırada gelen ama komisyon kararında yer almayan, Sami Ofer-Mehmet Kurman ortaklığım sıralamaya soktu. Limaş ödemeyi yapmaymca, Liman Ofer-Kutman'a kaldı. Danıştay ihaleyi iptal etti.

ÇEŞME LİMANI: 2003'te Yılmaz Ulusoy'un başında bulunduğu gruba 30 yıllığına verilen limamn özelleştirmesi, Danıştay tarafından 2005'te iptal edildi. Ancak Ulusoy Liman'ı geri vermedi.
Sözcü

 


Geri Dön