28 / 04 / 2024

AFAD depremin birinci yıl raporunu açıkladı!

AFAD depremin birinci yıl raporunu açıkladı!

Kahramanmaraş'ta yaşanan ve 11 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin birinci senesinde AFAD’ın ‘Deprem Analiz Raporu’na göre, depremlerde 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti ve 107 bin 204 kişi de yaralandı.



İnsanlık tarihinin en büyük afetlerinden biri olarak açıklanan felaketin birinci senesinde AFAD’ın 6 Şubat 2023 Deprem Analiz Raporu’na bakıldığı zaman bu raporda depremin yaşandığı ilk dakikalarda ekiplerin yola çıkarak AFAD Koordinasyon Merkezi’nin faaliyete geçtiği bilgisi bulunurken 45’inci dakikada en üst seviye alarm verildiği, 60’ıncı dakika da uluslararası çağrıya çıkıldığı bilgisi belirtildi. 

dunya.com'dan Nagihan KALSIN'ın haberine göre; AFAD’ın verileri kapsamındsa 400 kilometreye yakın fay hattının kırıldığı kaydedilirken, depremlerin yerin 8.6 ve 7 kilometre ile yüzeye yakın derinliklerde meydana geldiği bildirildi. Depremlerin şiddetlerini “Tam Yıkım” seviyesine yaklaştığını belirten analiz raporunda depremlerin büyüklükleri gibi şiddetleri, yıkıcı etkileri de çok fazla yüksek olduğu ölçümlendi.

Yaşanan depremler, AFAD RED Deprem Ön Hasar ve Kayıp Tahmin Sistemi’ne göre Mercalli şiddet ölçeğinde, tam yıkım seviyesinin bir ve iki alt seviyelerinde oldu. Depremler, merkez üslerinden 300-400 kilometre uzaktaki binaları yıktı. Depremde 38 bin 901 bina yıkılırken 200 bin 250 bina ağır bir şekilde hasar aldı.

AĞIR KIŞ ÇOK ZOR ŞARTLAR YARATTI

Açıklanan raporda depremlerin Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Osmaniye, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Kilis ve Elâzığ’ın arasında yer aldığı 11 kentte büyük yıkıma yol açarak 14 milyon kişinin yaşadığı 120 bin kilometrekarelik alanda ağır bir etki oluşturduğu kaydedilerek; “124 ilçe, 6 bin 929 mahalle ve köy depremlerden direkt olarak etkilenirken 62 ilçedeki yıkımın boyutları ağır oldu. Depremin etkileri 11 ilimiz ile sınırlı kalmadı, etki ettiği diğer çevre illerle beraber 18 ilimiz için “Genel Hayata Etkililik Oluru” alındığı belirtildi.

Yaşanan ağır kış koşulları ve olumsuz hava şartları müdahaleyi güçleştirdi. Bölgede dondurucu soğuk yaşanıyordu. Kar yağışının etkili olduğu bölgede, kar ve buzlu yollar ulaşımı zorlaştırıyordu. Olumsuz hava koşulları helikopterlerin uçmasını imkânsız hale getirdi.”

AFAD depremin birinci yıl raporunu açıkladı!

350 ÇADIR KENT KURULDU

Deprem bölgesinde arama kurtarma ile beraber ilk günden itibaren ön iyileştirme çalışmalarının başlanıldığı açıklanan raporda, yüz binlerce çadır ilk günlerde bölgeye ulaştırıldığı hava koşullarının helikopterle uçuşa imkân vermesinden itibaren de çadırlar kırsal bölgelere karayolunun yanı sıra helikopterlerle ulaştırıldığı bilgisi raporda kaydedildi.

Kısa zamanda bölgeye ulaştırılan çadır sayısının 1 milyona kadar ulaştığı, 350 AFAD Çadır Kent alanında ve afetzedelerin ihtiyaç duyduğu noktalarda ise 645 bin çadır kurulduğu ve günlük ortalama 4 milyon kişi/öğün yemek hizmeti verildiği açıklandı.

Öte yandan, toplam 2.5 milyon afetzedenin barınması sağlandı ve çadırlar, yardım TIR’ları ve milyonlarca gıda kolisi ile başlatılan iyileştirme fazı, kapsamlı bir şekilde sürdü. Kurulan 350 AFAD Çadır Kentinde misafir edilen afetzedeler, kış gelmeden konteyner kentlere taşındı.

AFAD’ın çalışmaları ve koordinasyonundaki çalışmalar ile toplam 2.5 milyon afetzedeye geçici barınma hizmeti verildi. Yaklaşık olarak 1.2 milyon afetzedeye otel, misafirhane ve yurt gibi tesislerde barınma imkânı verildi. Buna göre, 409 AFAD konteyner şehrinde de  700 bin afetzede yaşamını sürdürüyor.

215 bin AFAD yaşam konteynerinden oluşan 409 AFAD konteyner kenti kuruldu. 700 bin kişi konteyner kentlerde misafir ediliyor. Konteyner kentlerde ve il ile ilçe merkezlerinde, konteyner dükkânlar oluşan AFAD Çarşılar oluşturuldu. AFAD Çarşılarında, afetzede esnaf 12 bin 726 geçici işyerinde hizmet veriyor, ticaret yapıyor. Afetzede esnaf konteyner dükkânlarında ticaret yapmayı sürdürüyor.

Ev sahibi ve kiracı olan yaklaşık 350 bin afetzede haneye kira yardımı ödeniyor. Yaklaşık 2 milyon haneye 10 bin TL destek ödemesi yapıldı. 558 bine yakın haneye 15 bin TL taşınma yardımı sağlandı. Yakınlarını depremde kaybedenlere, 100 bin TL vefat yardımı ödendi. Depremden direkt etkilenen 11 ve dolaylı etkilenen 7 ilde hasar tespit çalışması yapıldı. 2 milyon 301 bin 569 bina ve 6 milyon 227 bin 539 bağımsız bölümde hasar tespit yapıldı.

İzmir'de 5.1 büyüklüğünde deprem! Ege Denizi sallandı! SON DAKİKA!

AFAD duyurdu! Kahramanmaraş'ta korkutan deprem, 56 bin artçı deprem yaşandı...

AFAD'ın Antalya'daki 350 milyonluk oteli meclis gündemine taşındı!


Geri Dön