16 / 05 / 2024

AFAD şimdi açıkladı! Afet bölgesinde 6,4 ve 5.8 şiddetinde deprem oldu

AFAD şimdi açıkladı! Afet bölgesinde 6,4 ve 5.8 şiddetinde deprem oldu

AFAD açıkladı: Saat 20.04'te merkez üssü Hatay'ın Defne ilçesinde 6,4 3 dakika sonra Samandağ'da 5,8 büyüklüğünde 2 deprem meydana geldi. Hatay Valisi Rahmi Doğan, "Deprem nedeniyle bazı ihbarlar aldık, bunları değerlendiriyoruz, taramalarımız sürüyor" açıklamasını yaptı.



Bu levhaların hareketi sırasında oluşan gerilimler, bazen o kadar büyük bir seviyeye ulaşır ki, fay hatları aniden kırılır ve bu sırada birçok enerji açığa çıkar.  Bu enerji, yer kabuğunda sismik dalgalara neden olur ve bu dalgalardan kaynaklanan titreşimler, yeryüzünde hissedilebilecek düzeyde olabilir.

Depremler, dünya genelinde her yıl binlerce kez meydana gelir ve büyüklükleri genellikle Richter ölçeğine göre ölçülür. Richter ölçeği, depremin enerji seviyesini ölçer ve her bir puan artışı, depremin enerji seviyesinde 10 katlık bir artışa denk gelir.

Depremler, yeryüzünde yıkıcı etkilere neden olabilir ve binalar, köprüler ve diğer yapılar gibi insan yapımı yapıların yanı sıra insanların yaşamlarına da zarar verebilir.  Depremlere karşı alınacak önlemler, deprem öncesi, deprem sırasında ve deprem sonrasında farklı olabilir ve afetlere hazırlıklı olmak için çeşitli önlemler alınabilir.


FAY HATTI NEDİR?

Deprem, yer kabuğundaki kırılmalar sonucu oluşan sismik dalgalardır. Depremler, yer kabuğundaki levhaların hareketi nedeniyle ortaya çıkarlar.  Bu levhalar, yeryüzündeki fay hatları boyunca kayarak birbirlerine sürtünebilir, birbirlerinden uzaklaşabilir veya birbirlerine yaklaşabilirler.

Bu levhaların hareketi sırasında oluşan gerilimler, bazen o kadar büyük bir seviyeye ulaşır ki, fay hatları aniden kırılır ve bu sırada birçok enerji açığa çıkar. Bu enerji, yer kabuğunda sismik dalgalara neden olur ve bu dalgalardan kaynaklanan titreşimler, yeryüzünde hissedilebilecek düzeyde olabilir.

AFAD şimdi açıkladı! Afet bölgesinde 6,4 ve 5.8 şiddetinde deprem oldu

Depremler, dünya genelinde her yıl binlerce kez meydana gelir ve büyüklükleri genellikle Richter ölçeğine göre ölçülür. Richter ölçeği, depremin enerji seviyesini ölçer ve her bir puan artışı, depremin enerji seviyesinde 10 katlık bir artışa denk gelir.

Depremler, yeryüzünde yıkıcı etkilere neden olabilir ve binalar, köprüler ve diğer yapılar gibi insan yapımı yapıların yanı sıra insanların yaşamlarına da zarar verebilir. Depremlere karşı alınacak önlemler, deprem öncesi, deprem sırasında ve deprem sonrasında farklı olabilir ve afetlere hazırlıklı olmak için çeşitli önlemler alınabilir.


Geri Dön