16 / 05 / 2024

AFAD'ın İstanbul raporunda kritik detaylar: Yapı artışına dayalı tüm plan tadilatları durdurulmalı! 

AFAD'ın İstanbul raporunda kritik detaylar: Yapı artışına dayalı tüm plan tadilatları durdurulmalı! 

Beklenen büyük İstanbul depremi yeniden gündem oldu. AFAD'ın İstanbul raporunda kritik detaylar: Yapı artışına dayalı tüm plan tadilatları durdurulmalı! 



İstanbul genelinde binaların alt katlarında bulunan 4 bin fırın ve pastane imalat esnasında ürettikleri ısı nedeniyle tüm binanın demir ve betonunu etkilediğini vurgulayan İYİ Parti Grup Sözcüsü Dr. Suat Sarı, "Ruhsatsız çalışan tüm işletmeler denetlenmeli ve ilçe belediyeleri tarafından uygunsuz olanlar kapatılmalıydı" diye konuştu. 

AFAD ın İstanbul raporunda kritik detaylar: Yapı artışına dayalı tüm plan tadilatları durdurulmalı! 

Dr. Suat Sarı, açıklamasında, ilçe belediyelerinin kentsel dönüşüm strateji belgelerini 2023'e kadar hazırlayıp kentsel dönüşüm ofislerini kurma zorunluluğu olduğunun da altını çizdi. 

Sarı, İRAP'ta yer alan, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması gereken Haliç-Küçükçekmece arası TEM ve E-5 arası karayolu tünelinin yapım durumu ile TEM otoyolu orta refüj üzerinde havaray yapımının akıbetine ilişkin de soru yöneltti. 

"AFAD, İRAP raporunda İstanbul'da yapı artışına dayalı tüm plan tadilatlarının durdurulması talimatı veriliyor. 2022'den itibaren ne yaptık? Bu talimata uyuldu mu?" diyen Sarı, açıklamasında İRAP raporunda yer alanlara göre; 2022'den itibaren boş ya da yapılaşma olmayan parsellerde ruhsat verilmesi işleminin 5 sene durdurulması gerektiğini ifade ederek, bu kadara uyulup uyulmadığını da sordu. 

AFAD ın İstanbul raporunda kritik detaylar: Yapı artışına dayalı tüm plan tadilatları durdurulmalı! 

"İstanbul'da riskli 190 bin binanın yeniden yapılması yıllar alacağından, afetin etkilerini azaltmak için deprem sonrası önlemleri acilen almalıyız" açıklamasında bulunan Sarı, o yollar kapandığında ambulansların geçemeyeceğini,lojistik destek yapılamayacağını ve  kurtarma ekiplerinin enkazlara ulaşamayacağını dile getirdi. 

Sarı "İlçe belediyelerimizde afet ve deprem şefliklerinin kurulması, acil yollarda lojistik ve ilk yardım için; belediyelerimizde asgari miktarda motosiklet ve bisiklet temini ile ilk yardım ekipleri teşkil edilmeli" ifadelerine yer verdiği açıklamasında, bu önerilerin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Sarı, 38 milyar dolar deprem vergisinin, kentsel dönüşüm için harcanmış olması halinde bugün İstanbul'da deprem korkusu yaşanmayacağını da aktardı. 

AFAD ın İstanbul raporunda kritik detaylar: Yapı artışına dayalı tüm plan tadilatları durdurulmalı! 

Sarı, İRAP raporunun hayata geçirilemeyen afet önlemleri ile ilgili olarak "İRAP'ta 20’den fazla çalışanı olan işyerlerinde acil ilk yardım eğitimi verilmesini şart koşuluyor. AFAD, ilçe belediyelerine bina girişlerine binaların risk seviyesini gösteren kimlik kartı konulması için talimat gönderip 2023'e kadar bu işlemi tamamlamasını da istedi" açıklamasında bulundu ve ilçelerde Afet Şube Müdürlüklerinin ve elemanlarının istihdamının da 2022'de bitirilmesi gerektiğinin, ilçelerin afet sonrası kurulacak çadır yeri alanlarında altyapı tesislerini de 2023'te bitirmek zorunda olduğunun, afet anında kullanılmak üzere belirlenmiş acil tahliye yollarının otoparklardan arındırılmasının gerektiğinin altını çizdi. 

Uzmanlar peş peşe açıkladı: Depremde en çok bu binalar hasar görüyor! Çıkmalı yapılar denetlenmeli!

İngiltere'den mühendisler yıkımı araştırmak için deprem bölgesinde: Bazı inşaatların kalitesi düşük!

İstanbul'da depreme karşı yeni düzenleme! Asma kat yasaklanıyor!

Kandilli tek tek açıkladı: Büyük Marmara depremi 200 kilometrelik alanda yıkıcı olacak! 7 şiddetinden büyük...

 


Geri Dön